Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ як один із видів Збройних сил Росії


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і міністр оборони Сергій Шойгу. Москва,19 грудня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і міністр оборони Сергій Шойгу. Москва,19 грудня 2014 року

Нова «російська інформаційна армія» не сильно відрізняється від радянської

(Рубрика «Точка зору»)

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу назвав засоби масової інформації «ще одним видом Збройних сил». Нічого дивного в такому сприйнятті світу немає. Шойгу, між іншим, народився в сім’ї партійного журналіста, який дослужився до секретаря тувинського обкому КПРС. І сам був секретарем міськкому партії. Так-так, людина, яку ви звикли бачити у формі генерала – насправді звичайний партійний працівник, який в армії ніколи не служив і числився лейтенантом запасу. Всі свої генеральські звання Шойгу отримав у ролі міністра з надзвичайних ситуацій Росії. І зрозуміло, що для такої людини Біблія – це не Статут Збройних сил, а робота Володимира Ілліча Леніна «Партійна організація і партійна література».

Те, що ЗМІ – це не право людей на інформацію, а право влади на брехню, першими зрозуміли більшовики, які перекроїли медіа-простір Радянського Союзу за ленінськими лекалами і перетворили газети, радіо, а потім і телебачення в потужні ретранслятори брехні. І стверджувати, що ніхто з жителів СРСР не вірив у цю брехню, було б великим перебільшенням. Більшість – вірила і послужливо «коливалася з лінією партії». Реакція на брехню стала тестом на лояльність. Той, хто відмовлявся вірити, що чорне – це біле, опинявся в підвалах Луб’янки чи у концентраційних таборах і в’язницях. Саме так був виведений новий тип особистості – безмовна і бездушна «радянська людина».

Путін і Шойгу просто повернулися до старої партійної традиції сприйняття ЗМІ як зброї для обдурювання людей – тільки підключили до звичних інструментів впливу ще й інтернет. Більш витонченими стали методи пропаганди в навколишньому світі – замість кондового радянського іномовлення з’явився куди більш сучасний телеканал Russia Today, що перетворився на трибуну для носіїв неофашистських і лівацьких поглядів. Але в цілому нова «російська інформаційна армія» не сильно відрізняється від радянської. Тому що незмінним залишається головний принцип – безсовісно брехати і виконувати будь-яке розпорядження криміналізованої влади.

Радує тільки те, що навіть син відомого тувинського журналіста Сергій Шойгу визнає, що все це – військова служба, а ніяка не журналістика.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG