Доступність посилання

ТОП новини

Розкол у «кримській справі». Проти Сенцова і Кольченка свідчитимуть «свої»?


Український кінорежисер Олег Сенцов
Український кінорежисер Олег Сенцов

Не виключено, що на судовому процесі обвинувачуваних залишиться лише двоє із чотирьох фігурантів

Російські слідчі клопочуть про продовження терміну ув’язнення українського кінорежисера Олега Сенцова, якого обвинувачують у підготовці терактів у Криму. Про це повідомив у п’ятницю його адвокат Дмитро Дінзе. Лефортовський суд Москви вже призначив засідання з цього питання на 8 квітня. Раніше стало відомо, що ще одного затриманого у цій справі – Олексія Чирнія – судитимуть в особливому порядку і без свідків.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Торік ФСБ Росії оголосила про затримання в Криму членів так званої диверсійної групи «Правого сектора», які нібито планували теракти в Сімферополі, Ялті та Севастополі. Серед затриманих виявилися Олег Сенцов, Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв, а також Олександр Кольченко.

Дмитро Дінзе
Дмитро Дінзе

Однак не виключено, що на судовому процесі обвинувачуваних залишиться лише двоє з чотирьох фігурантів. Геннадій Афанасьєв підписав угоду про співпрацю зі слідством і отримав 7 років позбавлення волі. На подібний крок, судячи з усього, пішов і Олексій Чирній, справа якого розглядатиметься в закритому режимі. Як розповів в інтерв’ю Радіо Свобода адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе, для нього це не стало сюрпризом.

«Ми припускали, що Чирній може піти на особливий порядок розгляду з другим адвокатом Самохіним, тому що дії слідчого були спрямовані на те, щоб затягнути час. Схоже, вони вирішували питання з Чирнієм, щоб він погодився на особливий порядок розгляду. Я не знаю, чи вмовляли його, чи ж якимось іншим чином працювали в цьому напрямку... Тому для нас це не стало новиною в даний час», – сказав Дмитро Дінзе.

Світлана Сидоркіна
Світлана Сидоркіна

Адвокат Світлана Сидоркіна, яка захищає Олександра Кольченка – іншого обвинуваченого у так званій «кримській справі», каже, що її підзахисний не засуджує ні Олексія Чирнія, ні Геннадія Афанасьєва.

«Саша поставився до цього спокійно. Тому що всі люди і всі дорослі. Кожен сам робить свій вибір, тому вони зробили такий вибір і він їх не засуджує», – сказала Сидоркіна.

По різні сторони процесу

33-річний Олексій Чирній, так само, як і Афанасьєв, дав свідчення і вказав на Олега Сенцова як на організатора терористичної спільноти. Чирнія судитимуть в «особливому порядку», але не в Мосміськсуді, а у військовому окружному суді Ростова-на-Дону.

За словами адвокатів, там же влітку може розпочатися розгляд так званої справи «кримських терористів». На лаві підсудних будуть Олег Сенцов і Олександр Кольченко, а їхні колишні товариші опиняться в ролі свідків обвинувачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG