Доступність посилання

ТОП новини

Британський експерт: реверс змусив Росію знизити ціну на газ Україні


Прем'єр-міністри Словаччини Роберт Фіцо і України Арсеній Яценюк та представник Єврокомісії Клаус-Дітер Борхард запускають реверс газу на українсько-словацькому кордоні, вересень 2014 року
Прем'єр-міністри Словаччини Роберт Фіцо і України Арсеній Яценюк та представник Єврокомісії Клаус-Дітер Борхард запускають реверс газу на українсько-словацькому кордоні, вересень 2014 року

«Внесок ЄС був надзвичайно позитивним. Залучення ЄС іде на користь енергетичній безпеці і України, і Росії, і самого ЄС» – Джонатан Стерн

Днями Київ та Москва домовились про нову ціну на газ на наступний квартал (приблизно 248 доларів), а в середині квітня має відбутися черговий раунд переговорів України, Росії та ЄС щодо поставок газу Києву на осінньо-зимовий період. Минулої осені вдалося уникнути газової кризи через тристоронні переговори. У чому переваги перетворення двостороннього українсько-російського формату на переговорний трикутник Україна-Росія-ЄС? Радіо Свобода розмовляло з директором Оксфордського Інституту газових досліджень Джонатаном Стерном.

– Те, що Київ та Москва, як виглядає, безболісно домовились про нову ціну на газ на наступний квартал і Київ дістав гарну знижку, чи є це ознакою того, що ситуація заспокоїлась і вже немає такого «кипіння», як раніше?

Вплив ЄС на досягнення угод про «зимовий пакет» був неабияким успіхом

– Я думаю, що ситуація зараз і справді є набагато спокійнішою, але я також вважаю, що нині є набагато більше розуміння ситуації. Вплив ЄС на досягнення угод про «зимовий пакет» був неабияким успіхом. І тут треба віддати належне Брюсселеві. Іде до літа, і тому немає нагальної стурбованості щодо можливої нестачі газу.

Мені здається, що українська та російська сторони розмовляють одна з одною нині спокійнішим та розважливішим тоном, поводячись обережно, допоки Арбітражний суд у Стокгольмі винесе свій вердикт

І ще мені здається, що українська та російська сторони розмовляють одна з одною нині спокійнішим, розважливішим тоном, поводячись обережно, допоки Арбітражний суд у Стокгольмі винесе свій вердикт наприкінці 2016 року щодо старих газових суперечок. Ніхто не може бути самозадоволеним, але, справді, зараз ситуація є кращою, порівняно з вереснем чи жовтнем минулого року.

– Україна та Росія домовились про ціну газу на наступний квартал на рівні приблизно 248 доларів за тисячу кубометрів. Оце, виходить, і є реалістична ціна?

Що вдалося зробити реверсному газу – так це встановити ринкову ціну в Україні для російського газу

– Реалістичною ціною є ціна реверсного газу. Іншими словами, що вдалося зробити реверсному газу – так це встановити ринкову ціну в Україні для російського газу. І це вже росіяни мають вирішувати, чи вони хочуть самі напряму постачати газ Україні, чи Україна буде отримувати цей газ реверсними поставками від російських клієнтів у Європі. І мені здається, що голова «Газпрому» Олексій Міллер вирішив це питання, коли звернувся до російського уряду за 100-доларовою знижкою на газ для України. І це знизило ціну російського газу в Україні до межі, яка знову робить його конкурентоспроможним порівняно з реверсним газом. Ось це я і маю на увазі, коли кажу, що обидві сторони: і Київ, і Москва – ведуть мову нині спокійнішим тоном, аніж це було ще шість місяців тому.

Джонатан Стерн
Джонатан Стерн

– Тобто вже сама ідея реверсу, сама присутність реверсного газу в Україні зіграла дуже корисну роль для Києва, чи не так?

Для росіян тут виникає дилема – чи ви хочете постачати газ напряму Україні за ринковими цінами, чи ви хочете, щоб це за вас робив хтось інший, хтось із європейців

– Ну, тут така трохи дивна ситуація, бо українці подають реверсний газ як альтернативне джерело. Але насправді це не альтернативний газ, це російський газ, який проходить в Україну назад з Європи. Але я схильний розглядати реверсний газ як такий, що привносить в Україну справжню ринкову ціну, яка є нижчою від тієї, яку стягував «Газпром» з України. Оце і є справжня ринкова ціна! І для росіян тут виникає дилема: чи ви хочете постачати газ напряму Україні за ринковими цінами, чи ви хочете, щоб це за вас робив хтось інший, хтось із європейців.

– Не є таємницею, що раніше в газових відносинах Києва та Москви було багато тіньових корупційних схем. Найбільші гроші в Україні робилися свого часу на російському газі. Чи залучення ЄС до газових переговорів зробило українсько-російські газові відносини більш прозорими і менш корумпованими?

Гарною новиною є те, що ми хоча б знаємо, за якою ціною Росія продає газ Україні. І якщо газ в Україні коштує дорожче, то тоді хтось на цьому гріє руки

– Дуже важко сказати… Це залежить від того, як ви дивитесь на те, як український уряд та «Нафтогаз» торгували газом. Якщо повернутися до раннього пострадянського періоду історії України, то в газовому секторі було багато проблем. Ми бачили і відкриття справ проти колишніх прем’єрів України, міністрів енергетики, і корупція була невід’ємною частиною українсько-російських газових відносин. Був брак прозорості, були проблеми з управлінням, але дуже важко сказати, чи усі ці проблеми нині вже повністю усунуті. Але вже гарною новиною є те, що ми хоча б, принаймні, знаємо, за якою ціною Росія продає газ Україні. Зараз чітко видно, яка ціна російського газу, яка ціна реверсного газу з Європи. І якщо газ в Україні коштує дорожче, то тоді хтось на цьому гріє руки. І цього вже не можна приховати, і це вже є досягненням.

– Враховуючи нинішні ціни на газ, враховуючи те, що газу довкола в Європі вже достатньо, враховуючи теплі зими, чи можна сказати, що стратегічне значення газу падає? Що газ, який так часто Москва використовувала з політичною метою, втрачає свою стратегічну вагу?

– Ви знаєте, я ніколи не був великим прихильником теорії про стратегічну важливість газу. Якщо подивитися на газові суперечки Росії та України у пострадянський період, майже всі вони (не всі, а майже всі) були суперечками за гроші. Це були суперечки про ціну на газ, про шляхи сплати боргів тощо… Переважно не про політику, а про гроші йшлося в цих суперечках.

Ціна є саме такою, бо її зараз диктує ринок. А не тому, що хтось колись підписав якийсь контракт і навіть, можливо, не мав права його підписувати

Нині ж позитив ситуації в тому, що є реальна ринкова ціна, яку можна нормально пояснити категоріями попиту і пропозиції… І ціна є саме такою, бо її зараз диктує ринок. А не тому, що хтось колись підписав якийсь контракт і навіть, можливо, не мав права його підписувати… А нині все прозоро – можна легко пояснити і російським клієнтам, і українським споживачам, чому саме такою є нинішня ціна на газ. І ціна ця продиктована об’єктивними умовами ринку, а не волею політиків.

– Отже, бачимо, що нині ситуація є кращою в газових відносинах, є реальні ринкові ціни, є диверсифікація джерел постачання. Виходить, що залучення ЄС до газових відносин Києва з Москвою таки дало результат. Чи не так?

– Що б я сказав про внесок ЄС, так це те, що вперше за весь час ЄС був прямо залучений до переговорного процесу між Росією та Україною. Причому в час, коли не було політичної можливості для прямих переговорів між російським та українським урядами. І цей внесок ЄС був надзвичайно позитивним! І якщо потреба такого залучення ЄС буде зберігатися – а мені здається, що потреба існуватиме, – то це піде на користь енергетичній безпеці і України, і Росії, і самого Євросоюзу.

– І в Європі вже не буде нових «газових воєн»?

– Ну, ніколи не треба казати про неможливість нових «газових воєн». Важким моментом буде кінець 2019 року, коли добігає кінця десятирічний газовий контракт між Україною та Росією, і невідомо, як буде далі. Але зараз, принаймні, є гарний тристоронній формат для переговорів Україна-Росія-ЄС.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG