Доступність посилання

ТОП новини

В Україні запустили суспільне мовлення. Що ж дивитимуться і слухатимуть українці?


Логотип суспільного мовлення в Україні
Логотип суспільного мовлення в Україні

У прямому ефірі Перший національний канал змінив дотеперішній логотип на логотип суспільного мовника

У Великій Британії є британська мовна корпорація «Бі-Бі-Сі», у Німеччині – ARD та ZDF, в Італії – Rai Television Italiano, у Польщі – Telewizja Polska. Відтепер суспільне мовлення починає свою роботу і в Україні. 7 квітня відбулась офіційна презентація та запуск суспільного мовлення. У прямому ефірі Перший національний канал змінив свій дотеперішній логотип на логотип суспільного мовника. Учасниками старту суспільного стали і перші особи держави. Зокрема Петро Порошенко публічно підписав відповідний закон.

ЗАВАНТАЖИТИ
Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Ми починаємо дорогу від Першого національного до «Бі-Бі-Сі», – сказав під час запуску суспільного мовлення в Україні президент Петро Порошенко.

«Це той закон, якого Україна чекала 23 роки. То у влади не вистачало волі, то майже завжди не було бажання цим займатися, бо влада завжди хотіла контролювати медіапростір і вважала, що ввести суспільне телебачення – це просто випустити джина з пляшки. Це та ціна, яку влада має платити за демократію», – заявив Порошенко.

Відтепер українські журналісти матимуть два обмеження: це муза і закон, жартівливо додав президент і показово підписав закон про «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України», який парламент ухвалив 19 березня.


Відповідно до закону, суспільне телебачення і радіомовлення України існуватиме як публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Створене воно на базі державних мовників – Національної телекомпанії та радіокомпанії, Державної телерадіокомпанії «Культура», обласних державних телерадіокомпаній, Державної телерадіомовної компанії «Крим» та інших. При цьому 100% акцій цього публічного товариства належатиме державі.

Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

Суспільне мовлення складатиметься з двох телеканалів і трьох радіоканалів, нагадав генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія.

«На першому каналі, інформаційному каналі, все, що б не відбувалось у світі і в Україні – ви побачите у прямому ефірі. Другий канал запропонує вам спокійно подумати над тим, що ви побачили на першому, це буде аналітика. Перший канал радіо претендує на те, щоб задовольнити всіх і одразу. Другий канал – експерименти, молодіжний канал, новаторський. Третій канал буде каналом культури», – повідомив він.

Концепція суспільного мовлення згідно з законом №1076
Концепція суспільного мовлення згідно з законом №1076

На фінансування цієї структури законопроектом передбачено 0,2% від державного бюджету, що за сьогоднішніми мірками складає близько 800 мільйонів гривень. Також у перші чотири роки передбачено не більше ніж 3 хвилини реклами на годину ефіру. Жодної реклами алкоголю, цигарок та похідної продукції на суспільному телебаченні бути не може. Незалежність суспільного мовника теж передбачена у відповідному законопроекті. Втручатись у редакційну політику акціонеру суворо заборонено. Стежити за чесністю і незалежністю мовлення буде наглядова рада, що складатиметься з 9 членів від громадських організацій та приблизно стількох же членів від депутатських груп (по одному від кожної).

Це також є процес деолігархізації нашого суспільства
Петро Порошенко

«Мені не подобається, що в раді, яка буде призначати керівництво, будуть політики. Їх там не має бути. Я думаю, це тимчасове явище. Політики мають зробити останній крок до незалежності суспільного телебачення і дати змогу формувати керівництво громадським організаціям і журналістам, щоб вони самі несли відповідальність і за якість, і за неупередженість, і за незалежність і від політиків, і від товстосумів. Це також є процес деолігархізації нашого суспільства», – покритикував концепцію Петро Порошенко.

Ми є суспільне мовлення, ми є Україна – Зоц

Разом із тим, після виступів президента, прем’єр-міністра та директора НТКУ, у прямому ефірі Перший національний канал змінив свій логотип на «UA: перший».

«Спочатку ми запитати в українців, якою вони бачать назву суспільного мовлення. Ми отримали кілька сотень пропозицій. Статистично найбільш популярною була назва «Укроп ТВ». Але ми зупинились на тому, що це буде просто «UA: суспільне мовлення». Ідея дуже проста. Ми кажемо, що ми є суспільне мовлення, ми є Україна», – пояснив розробник бренду суспільного мовника Дмитро Зоц.

Окрім логотипу, зміни торкнулись і сайту каналу, і його наповнення. Контент суспільного телебачення складатиметься з програм «Зроблено в Європі», «УТ-1 з Майклом Щуром», «Подорожні» з Ольгою Герасимюк, «Дебати.PRO», «Війна і мир» з Юрієм Макаровим і навіть одного молодіжного серіалу, під назвою «5баксів.net», який глядачі побачать у травні.

Продюсер Першого національного Руслан Ткаченко під час презентації серіалу «5baksiv.net»
Продюсер Першого національного Руслан Ткаченко під час презентації серіалу «5baksiv.net»

В Україні вже існує «Громадське телебачення», яке разом з тим, не є тотожним із запущеним національним суспільним телебаченням. Суспільне мовлення на базі НТКУ є насамперед реформуванням державного ТБ і радіо, а «Громадське» є окремим проектом низки журналістів, які працюють на засадах суспільного мовлення. Гроші на його діяльність жертвують самі громадяни та організації або ж кошти знаходять за рахунок грантів. У той час як суспільне мовлення фінансуватиме держава.

Створення суспільного мовлення – було зобов’язанням України перед Євросоюзом і Радою Європи. До цього часу Україна залишалася однією з останніх країн у Європі, яка не мала суспільного мовлення.


Реакція на запуск суспільного мовлення українських медійників:

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG