Доступність посилання

ТОП новини

Малокомплектні школи в селах: бути чи не бути?


Cільська школа на Дніпропетровщині
Cільська школа на Дніпропетровщині

У Дніпропетровській школі малокомплектні сільські школи опинились під загрозою закриття через брак коштів

Дніпропетровськ – Через брак бюджетних коштів у 2015-2016 навчальному році можуть призупинити роботу малокомплектні школи в селах Дніпропетровщини. Перші громадські збори щодо можливості закриття навчальних закладів уже почали відбуватись. Посадовці одного з районів заявляють: якщо не призупинити роботу малокомплектних шкіл, де у класах по 5-6 учнів, а деяких класів взагалі немає, то вже у жовтні вчителям усього району буде нічим платити зарплату. Між тим громадські організації освітян і правозахисники вимагають чіткого плану оптимізації шкіл і громадських слухань.

Малокомплектні школи в селах: бути чи не бути?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Царичанському районі Дніпропетровщини наступний навчальний рік може не розпочатись у 4 із 17 шкіл. Доля одного із сільських закладів освіти – Юр’ївської школи – вже практично вирішена: на зборах територіальної громади і на сесії сільради визнали необхідність призупинення її роботи. Начальник відділу освіти Царичанської райдержадміністрації Сергій Китайгора зазначає: ця школа – лише чотири десятка дітей, у класах – по кілька учнів. Між тим у скарбниці району, каже він, дуже бракує коштів: якщо з державного чи обласного бюджету не надійдуть субвенції, вже у жовтні нинішнього року район не матиме ні копійки на зарплати педагогам та опалення шкіл.

«Ми лавіруємо, але коштів немає»

Посадовець запевняє: заплановане закриття деяких шкіл у селах – вимушений крок, за умови покращення справ із фінансами «оптимізовані» заклади зможуть відновити роботу через рік. Учні, за словами керівника райвідділу освіти, не постраждають – їх обіцяють розвозити автобусами до найближчих шкіл.

Рекомендовано призупинити 4 школи, поки дві територіальні громади пішли назустріч
Сергій Китайгора

«Якщо говорити про Царичанський район, на сьогоднішній день я можу сказати, що забезпеченість району складає 5,5 млн грн. Це означає, що десь починаючи з середини жовтня, якщо не буде ніяких дотацій, уточнень, то у нас в галузі освіти не буде заплачена заробітна плата, не буде оплати за енергоносії. В принципі, ситуація дуже плачевна. Тому було вирішено разом з громадами вивчати можливість закриття малокомплектних шкіл. Дуже невелика кількість дітей там, у деяких з них взагалі відсутні класи, проводиться індивідуальне навчання дітей вдома. Рекомендовано призупинити 4 школи, поки дві територіальні громади пішли назустріч. Кожен боїться взяти на себе відповідальність, так, ми лавіруємо, а треба прямо сказати: коштів на утримання цих шкіл немає. Ми прорахували: якщо зараз закрити Юр’ївську школу, у неї кошторис – близько 1 мільйона гривень, то витрати на підвезення дітей складуть 300 тисяч гривень на рік», – зазначає посадовець.

Що буде з учителями шкіл, роботу яких планують призупинити? У Царичанському районі зазначають, що частині з них знайдуть ставки в інших школах, попросивши піти на пенсію вчителів-пенсіонерів.

Юристконсульт Дніпропетровського обласного профспілкового комітету освітян Андрій Швець застерігає: при звільненні чи переведенні на інші посади вчителів мають дотримуватись норм законодавства, зокрема, попереджати самих працівників не менш, ніж за два місяці, а профспілки – за три місяці.

«Якщо роботодавець планує звільнення працівників у зв’язку з економічними причинами, він повинен завчасно, не менш ніж за 3 місяці надати профспілкам інформацію, а також провести з профспілками консультації щодо заходи із запобігання звільненням або пом’якшення їхніх наслідків. Працівники мають бути персонально попереджені не пізніше, ніж за 2 місяці. Доцільно це робити письмово», – каже юрист.

Громадські організації проти закриття шкіл
Громадські організації проти закриття шкіл

Без громадських організацій, без батьків?

Скільки всього шкіл по області можуть призупинити роботу у наступному навчальному році й скільки вчителів можуть лишитись без роботи, зараз невідомо. Профільний департамент облдержадміністрації поки не оприлюднив ніяких розрахунків. Правозахисник Василь Сухов зазначає: цього року на фінансування галузі освіти області бракує 390 мільйонів гривень, але це не означає, вважає він, що треба скорочувати школи, які в селах є часто єдиними центрами громадського життя.

Весь цинізм планів щодо скорочення шкіл у тому, що Кабмін каже, що територіальні громади мають самі утримувати навчальні заклади
Василь Сухов

«Які б не були обставини у держави, вона не має забувати про права людини. Виникає питання: хто має думати про інтереси громади? Весь цинізм планів щодо скорочення шкіл у тому, що Кабмін каже, що територіальні громади мають самі утримувати навчальні заклади, визначати, чи вони їм потрібні, чи вистачить ресурсів на утримання. Стаття 26 «Декларації прав людини» говорить про те, що початкова освіта має бути обов’язковою. А як вона може бути обов’язковою, якщо дітей може будуть возити «шкільним» автобусом до інших шкіл, а може, й не будуть? Тому як правозахисник я ставлюсь дуже негативно до таких планів», – заявив Сухов.

Керівник громадської організації освітян «Дивосвіт» Наталія Василенко зазначає: жоден заклад освіти в області не повинен призупинити роботу без громадських слухань та ретельного вивчення ситуації представниками громадськості й батьківських комітетів.

А чи запросили ви громадські організації, а чи запросили батьків? Чому профільним департаментом досі не представлено план оптимізації, щоб ми могли порадитись всі разом?
Наталія Василенко

«А чи запросили ви громадські організації, а чи запросили батьків? Коли ми вирішуємо, як забезпечити заклад, то ми ж завжди звертаємось до батьків, просимо – дайте, допоможіть. Чому профільним департаментом досі не представлено план оптимізації, щоб ми могли порадитись всі разом? Коштів не вистачає, це так, але скоротимо одних, других, третіх, а що далі?» – каже керівник громадської організації.

Наразі представники громадських організацій очікують від облдержадміністрації чіткого плану оптимізації середньої освіти в області з детальними розрахунками.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG