Доступність посилання

ТОП новини

УАПЦ і УПЦ КП заявили, що готові до переговорів про об’єднання в Помісну церкву


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Українське суспільство штовхає церкви до об’єднання – експерти

Київ – Обидві українські православні церкви, які є незалежними від Москви, заявили про готовність об’єднатися. Експерти схвально оцінюють таку ініціативу і пояснюють, що рішення про створення з двох церков однієї Помісної є наслідком потужного тиску суспільства на церковників. Тим часом в Українській православній церкві (Московського патріархату) ідею заснувати Помісну церкву без їхньої участі оцінюють досить стримано.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українська автокефальна православна церква готова до об’єднання в єдину Помісну церкву з Українською православною церквою Київського патріархату.

Про це заявив журналістам місцеблюститель УАПЦ митрополит Макарій.

«Зараз уже той час настав, щоби реально не процеси починати, а реально діяти. Не треба дармувати жодного дня. Треба зустрічатися, розмовляти і робити реальні кроки», – заявив митрополит журналістам. І додав, що він не вимагатиме, щоб його включили до керівництва об’єднаної Помісної церкви. Першим його заяву оприлюднила програма ТСН.

Зі свого боку, патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет погодився почати переговори щодо об’єднання.

патріарх Філарет
патріарх Філарет

«Якщо вони серйозно хочуть об’єднуватися, давайте об’єднуватися, починати діалог, предметно говорити про об’єднання», – наголосив предстоятель УПЦ КП.

Філарет очікує, що ідеться про приєднання УАПЦ зі збереженням структури саме Київського патріархату. І сподівається на об’єднання у майбутньому з Українською православною церквою (Московського патріархату), але наголошує, що цей процес ітиме знизу: «не від ієрархії, духовенства, а від народу», і що він «уже почався».

Представники УПЦ Московського патріархату заявляють, що схвалюють діалог між церквами, однак утримуються від більш конкретних оцінок щодо останньої ініціативи створення Помісної церкви.

Втім, усередині УАПЦ немає повної єдності щодо того, чи варто створювати Помісну церкву на основі УПЦ КП. Так, архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко) заявив Радіо Свобода, що підтримує ідею єднання «києвоцентричних» українських церков, але побоюється, що нова Помісна церква може успадкувати організаційні недоліки УПЦ КП, оскільки, за його словами, УАПЦ після смерті предстоятеля «є слабкою».

Віктор Єленський
Віктор Єленський

Водночас, депутат від «Народного фронту» та релігієзнавець Віктор Єленський вважає такі побоювання безпідставними. За його словами, від об’єднання виграють релігійні громади та священики обох церков.

«Окреме існування в Україні двох проукраїнських православних церков – це протиприродно», – пояснює експерт свою думку.

Константинополь підтримує об’єднання двох українських церков

Вселенський патріарх Варфоломій
Вселенський патріарх Варфоломій

Водночас на ідею об’єднання двох із трьох гілок українського православ’я зреагував Вселенський патріарх Варфоломій. Він наголосив, що Константинопольський патріархат сприятиме об’єднанню українських православних церков, попри те, що в час президентства Віктора Ющенка такі спроби виявилися невдалими.

За словами експертів, об’єднання двох проукраїнських православних церков є умовою того, що Константинопольський патріархат долучиться до унормування церковного життя в Україні (тобто, буде покладено край звинуваченням на адресу частини українських церков у «неканонічності»).

Церква має унікальний шанс об’єднатися – Юраш

Андрій Юраш
Андрій Юраш

Нинішня ситуація є унікальною, адже таких сприятливих умов для створення єдиної Помісної церкви, як зараз, ще не було, вважає релігієзнавець Андрій Юраш.

Зараз не лише з боку обох церков є реальне прагнення до об’єднання, а є й величезний тиск суспільства
Андрій Юраш

«Зараз не лише з боку обох церков є реальне прагнення до об’єднання, а є й величезний тиск суспільства. Соціологічні дослідження фонду «Демократичні ініціативи» і центру «Соціс» свідчать, що в разі, якщо зараз церкви не реалізують шансу на об’єднання, то суспільство не зрозуміє цього. Тобто, потуги УАПЦ і УПЦ КП до об’єднання є віддзеркаленням запитів суспільства», – зауважує експерт.

Андрій Юраш пояснює: після порозуміння між двома патріотичними, «києвоцентричними» православними церквами всередині України стануть можливими переговори зі світовим православ’ям. В результаті, у Константинополі зможуть подбати про питання канонічності української церкви, однак цей процес буде непростим, припускає експерт.

На цю ж тему:

13.04.2015
«Дух вільної України назавжди поставить крапку в комуністичній ідеології» – глава УГКЦ

Під час Майдану створили «патріаршу криївку», тепер допомагаємо солдатам – Святослав (Шевчук) далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG