Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон розповіла, що зробила б для України


Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон

Політологи не сумніваються – Гілларі Клінтон буде президентом США

До президентських перегонів у США офіційно приєдналася Гілларі Клінтон. Вона стала третім потужним кандидатом, який оголосив про похід на Білий дім. І вона і її вже відомі потенційні суперники – республіканець Тед Круз та республіканець Ренд Пол небайдужі до подій в Україні. І хоча українське питання не буде головним фактором перемоги упродовж виборчої кампанії американці неодмінно чутимуть думки кандидатів про путінський режим та кризу в Україні тисячі разів.

Виборча кампанія 67-річної Клінтон почалася інтернет-повідомленням на сайті і потому в Twitter.

«Кожному американцю необхідний захисник і я хочу стати ним, щоб кожен з вас жив, а не виживав, досягав успіху і лишався успішним. Коли родини міцні – міцна вся Америка», – сказала Гілларі.

Вже за години після цього повідомлення Клінтон відправилася у символічну мандрівку з рідного Нью-Йорка до штату Айова, де у 2016 році почнуться так звані праймеріз – внутрішньопартійні вибори офіційних кандидатів на посаду президента. До Айови Клінтон їде міні-автобусом, який жартома назвала «Скубі» за мотивами відомого кожного американцю мультсеріалу. Гілларі, без перебільшення, – головний фаворит виборів. Відповідно до соціологічних опитувань, вона з колосальним відривом виграє і праймеріз і боротьбу з будь-ким з республіканців.

Останні так не вважають. Консерватор та інший кандидат у президенти Тед Круз не забарився розкритикувати Клінтон.

«Ми точно знаємо чого чекати. Гілларі – це частина минулого з його провальними політичними рішеннями. Її президентство буде таким, ніби Обама лишився на тертій термін. Може ми вже готові до сильного консервативного уряду, який знову зробить Америку великою», – заявив Круз.

У внутрішньополітичному аспекті від Клінтон справді можна чекати продовження політики Обами. Вільна базова освіта на рівні коледжу, перегляд мінімальної заробітної платні – це, ймовірно, лише деякі ініціативи Обами, які Гілларі підхопить, проте у царині зовнішньої політики Клінтон вже заявила про розходження з Обамою, зокрема з приводу України.

Клінтон свого часу була обличчям провального перезавантаження відносин із Росією. Тепер вона рішуче засуджує агресію путінського режиму. Ще рік тому Клінтон вимагала тотальних санкцій проти Росії, а зараз виступає ще й за посилення військової та економічної підтримки Києва з боку США та м’яко критикує Обаму за нерішучість.

«Я думаю, ми маємо надавати більше фінансової допомоги уряду України, бо зараз вони намагаються зробити перехід від непрофесійної корумпованої системи до системи, яка діє за світовими правилами. Вони працюють з МВФ та Європейським Центробанком. Я думаю, ми маємо більше допомагати Україні боронити її кордони. Нове спорядження, більше навчань. США та НАТО досі дуже неохоче це робили і я розумію чому. Це непроста потенційно небезпечна ситуація, але українська армія та прості українці, які воюють проти сепаратистів, довели, що заслуговують на сильнішу підтримку, ніж ми досі надавали », – наголосила Клінтон.

Виборча гонитва у США лише починається. Теми Росії, української кризи, нової Холодної війни неодмінно звучатимуть в її ході з вуст усіх кандидатів, а отже потраплятимуть до поля зору американських виборців. У цьому сенсі Україна, ймовірно, виграє, хай би хто не став президентом США. Хоча здогадки тут мабуть зайві. Якщо вірити опитуванням, попри будь-які зусилля опонентів президентом стане Гілларі Клінтон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG