Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську сформують робочу групу з питань перейменування міста й вулиць


Дніпропетровці на місці монумента Леніну, який знесли у 2014 році
Дніпропетровці на місці монумента Леніну, який знесли у 2014 році

У Дніпропетровську у міськраді сформують робочу групу з питань перейменування міста, а також об’єктів міста – вулиць, площ, скверів, що мають назви радянської доби. Про це Радіо Свобода повідомив керуючий справами міськвиконкому Вадим Шебанов.

«Зараз буде розпорядження міського голови про створення робочої групи, яка буде здійснювати напрацювання, а потім будемо виносити на громадські слухання і те, що у повноваженнях міської ради, – на сесію міської ради, це вулиці, площі та інше. А от місто й область – це повноваження Верховної Ради, тому туди будемо відправляти пропозиції», – сказав Вадим Шебанов.

За його словами, до складу робочої групи мають увійти передусім фахівці – історики, краєзнавці. Кількість членів групи необмежена. Як повідомив Вадим Шебанов, відповідний проект розпорядження міського голови наразі готується.

«Думаю, якщо буде розпорядження, то з наступного тижня вже будуть перші начерки», – зазначив посадовець.

За даними соцопитування 2010 року, кожному третьому жителю Дніпропетровська не подобалась назва його міста. «Дніпро», «Дніпровськ», «Січеслав», «Катеринослав» – такі альтернативні назви обласного центру пропонували тоді громадські діячі та історики. За останні 15 років громадськість Дніпропетровська обговорювала близько десятка нових назв міста, починаючи від «Дніпровськ» і закінчуючи «Дикополем». На Дніпропетровщині близько 80 населених пунктів та районів міст досі носять радянські назви.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку. Таке рішення підтримали 254 народних депутати.

XS
SM
MD
LG