Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль висловлює Росії стривоженість через рішення про ракети для Ірану


Біньямін Нетаньягу і Володимир Путін, архівне фото
Біньямін Нетаньягу і Володимир Путін, архівне фото

Прем’єр-міністр Ізраїлю в телефонній розмові з президентом Росії висловив стривоженість рішенням Кремля поновити виконання контракту на постачання Іранові зенітно-ракетних комплексів, повідомили в апараті Біньяміна Нетаньягу.

За повідомленням, він сказав Володимирові Путіну, що зняття заборони на це постачання «тільки посилить агресію Ірану в регіоні і дестабілізує безпеку на Близькому Сході».

У Кремлі, зі свого боку, про цю розмову повідомили, що Путін відповів Нетаньягу про «суто оборонний характер» систем С-300, так що вони не будуть загрожувати безпеці Ізраїлю.

Раніше у вівторок, 14 квітня, канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала всі країни, які запроваджували санкції проти Ірану через його ядерну програму, знімати ці санкції узгоджено й разом.

У понеділок, 13 квітня, Путін підписав указ, яким скасував заборону на постачання Іранові зенітно-ракетних комплексів, що діяла протягом п’яти років. Це рішення привітав Іран і розкритикували США й Ізраїль.

Рішення Росії було ухвалене через півтора тижня по тому, як Іран і шість із провідних держав світу у принципі узгодили політичну домовленість щодо суперечливої іранської ядерної програми. За нею Тегеран має обмежити цю програму в обмін на полегшення і врешті скасування міжнародних санкцій ООН і окремих санкцій ЄС і США. До 30 червня цю домовленість мають погодити детально і остаточно затвердити з усіма технічними подробицями. На Заході вважають, що зняття санкцій із Ірану має здійснюватися у відповідь на його дії за ядерною домовленістю.

Контракт про постачання до Ірану російських зенітно-ракетних комплексів С-300 ПМУ-1, укладений 2007 року, був зупинений указом тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва 2010 року після того, як Рада безпеки ООН запровадила санкції проти Ірану через його ядерну програму. Формально цей крок не був здійснений через санкції – в Росії наголошували, що ці ЗРК не підпадають під міжнародну заборону. У світі привітали тоді те рішення Росії, Іран висловив невдоволення й подався до арбітражного суду.

XS
SM
MD
LG