Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомляє про нові викриття й затримання сепаратистів


Служба безпеки України повідомила про низку нових затримань і знешкоджень сепаратистів чи їхніх угруповань останніми днями.

Серед іншого, голова СБУ доповів президентові Петрові Порошенку про те, що в результаті спеціальної операції 12–13 квітня спільно з прокуратурою Харківської області була знешкоджена велика група з одинадцяти осіб, причетна до вчинення терористичних актів у Харкові та області. Їх підозрюють в обстрілі центрального офісу одного з комерційних банків у липні та Харківського обласного військкомату в серпні минулого року, вчиненні вибуху біля офісу волонтерської організації в лютому та підриві залізничної цистерни у квітні цього року. Як кажуть в СБУ, ця диверсійна група готувала й нові злочини на Великодні свята.

У членів групи вилучено великий арсенал зброї та засоби для вчинення диверсій, зокрема, гранатомети РПГ-7, реактивні вогнемети МРО-А, автомати Калашникова, підствольні гранатомети, снайперську гвинтівку Драгунова, пістолети, у тому числі для безшумної стрільби, таймерні міни СПМ, диверсійну міну для підриву та запалювання палива з цистерн або пошкодження наземних трубопроводів, гранати, велику кількість вибухової речовини «пластид» та набоїв різного калібру для стрілецької зброї, засоби ініціювання підриву, різноманітне саперне обладнання та холодну зброю; все це було ввезено в Україну контрабандним шляхом, мовиться в повідомленні.

Відео: Служба безпеки України

Крім того, контррозвідка СБУ затримала розвідника сепаратистів, який збирав військові відомості у контрольованому українською владою районі Донецької області. 23-річний уродженець Горлівки на прізвисько «Зима» зізнався, що проходив спецпідготовку в навчальному центрі бойовиків під керівництвом офіцера іноземної спецслужби на прізвисько «Адольф», повідомили в СБУ. Серед іншого, його навчили вести артилерійський вогонь зі 122-мм гаубиці Д-30, яка призначена для обстрілів бліндажів та укріпрайонів. Саме про такі об’єкти бойовик збирав відомості на українській території. Зі слів найманця, за участь у бойових діях він отримував заробітну платню. Стосовно нього відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їхній діяльності). Тривають слідчі дії.

А в Маріуполі співробітники СБУ виявили схованку зброї та боєприпасів бойовиків угруповання «ДНР». Із неї вилучили чотири ручні протитанкові гранатомети РПГ-18 і РПГ-26, п’ять бойових гранат РГД-5, Ф-1, майже чотири сотні патронів для автоматичної зброї та інші засоби для здійснення терактів. Встановлено, що арсенал терористи планували використати для диверсій проти Збройних сил України напередодні святкування травневих свят, кажуть в СБУ.

У частині сходу України вже понад рік діють озброєні проросійські сепаратисти, яких підтримує Росія, зокрема, зброєю, військовим навчанням і своїми професійними військами.

XS
SM
MD
LG