Доступність посилання

ТОП новини

Путін грає у безглузде брязкання зброєю – британський адмірал


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Російські військові літаки та кораблі випробовують британську оборонну міцність

Лондон – Винищувачі Королівських військово-повітряних сил Великої Британії здійснили перехоплення двох російських стратегічних бомбардувальників на підходах до британського повітряного простору. На додаток 3 російські військові кораблі, включно з міноносцем, увійшли до протоки Ла-Манш. Для їхнього супроводження і виведення з британських територіальних вод скерували корабель Королівських військово-морських сил Британії. Ці випадки, на думку британських фахівців, демонструють підвищення напруги у відносинах Великої Британії та Росії щодо ролі Москви в анексії Криму та конфлікту на південному сході України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Два британські винищувачі Typhoon підняли за тривогою з бази Лоссімаут, що у Шотландії, коли надійшло повідомлення від норвезьких військових, що два російські стратегічні бомбардувальники наближаються до британського авіапростору.

У той таки час російський міноносець «Североморск», разом із двома іншими російськими військовими кораблями, увійшов до протоки Ла-Манш, яка відділяє Британію від континентальної Європи. Британський лінкор Argyll супроводжував російські військові судна з Ла-Маншу аж до північного узбережжя Шотландії, вивівши їх за межі британських територіальних вод.

Адмірал Королівських військово-морських сил лорд Вест вважає ці події ознакою входження британсько-російських відносин до небезпечної фази, яка нагадує Холодну війну.

Путін, на жаль, грає у брязкання зброєю. Це цілковито безглуздо і нерозумно
лорд Вест

«Я вважаю, що нині настав надзвичайно небезпечний період, і Путін, на жаль, грає у брязкання зброєю. Як на мене, це цілковито безглуздо і нерозумно, бо ж я сподівався, що подібна поведінка пішла у небуття разом із останніми днями Холодної війни», – зазначив адмірал лорд Вест.

Кремль показує, що може загрожувати будь-кому

І от ця небезпечна гра у бойові перехоплення впритул наблизилась до британських берегів. Все це відбувається тоді, як понад 55 військових кораблів НАТО і 70 літаків військово-повітряних сил країн-членів альянсу беруть участь у широкомасштабних навчаннях у північній частині Шотландії.

Британський військовий оглядач Алан Сміт вважає подібну поведінку Кремля певною ознакою намагань Москви випробувати можливості країн НАТО у плані захисту самих себе.

«Росія просто постійно намагається нагадати країнам-членам НАТО, що вона і надалі залишається помітною військовою потугою, яка грає своїми збройними м’язами, що простягаються вже аж до британських берегів. Все це також є частиною нинішньої стратегії Кремля у плані випробовування західної оборонної міцності і рішучості себе захистити», – вважає Алан Сміт.

Російський Су-27 (зверху) поруч з британським винищувачем Тайфун у міжнародному повітряному просторі недалеко від Балтії, червень 2014 року
Російський Су-27 (зверху) поруч з британським винищувачем Тайфун у міжнародному повітряному просторі недалеко від Балтії, червень 2014 року

Таким чином Москва, за умов західних санкцій і осуду її агресії в Україні, намагається чимдуж продемонструвати, що вона й надалі має військові можливості загрожувати не лише своїм сусідам, а й далеким берегам на зразок британських. Втім, йдеться не лише про Британію. Нещодавно широкого розголосу набула, скажімо, історія щодо таємничого російського підводного човна на відстані прямого пострілу від столиці Швеції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG