Доступність посилання

ТОП новини

ЄС створює команду для боротьби із брехнею Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Москва добре підготувала машину пропаганди, а ЄС тільки щойно це усвідомив – євродепутат Петрас Ауштрявічус

Брюссель – ЄС готується до протистояння розгорнутій Росією дезінформаційній війні й до висвітлення правди, яку там викривляють. При європейській дипломатичній службі створюється комунікаційна команда, головним завданням її буде «виправлення й перевірка фактів неправдивої інформації та міфів». «Добре, що нарешті ЄС почав діяти у цьому напрямі, але сили співдружності порівняно з Росією тут надто нерівні», – коментують цю ініціативу експерти й євродепутати у Брюсселі.

Набір російськомовних експертів, які займатимуться розвінчуванням міфів та брехні, розповсюджуваних російськими ЗМІ, – це лише перший крок із цілого набору заходів, ініційованих у Євросоюзі. Окремі зусилля будуть спрямовані на популяризацію спілкування про політику і програми Євросоюзу, підтримку незалежних засобів масової інформації та їхньої різноманітності. Особливо ретельно здійснюватиметься заохочення свободи преси у державах-сусідах.

Однак, у перших лавах спротиву агресивній російській пропаганді перебуватиме команда, набір до якої був оголошений по всіх посольствах держав-членів ЄС у Брюсселі після останнього березневого саміту ЄС.

Як повідомляє інтернет-видання EUobserver, вимогами до кандидатів є знання російської мови та здатність до аналізу й моніторингу інформації про політику ЄС в російськомовних ЗМІ. Це мають бути колишні журналісти або співробітники преси, які розуміються на «соціальних мережах, ЗМІ та інфографіці».

Інформаційні потужності ЄС і Росії непорівнювані – Камерон

Тим часом, директор Центру ЄС-Росія Фрезер Камерон переконаний, що потужності ЄС та Росії у цьому сенсі непорівнювані, так само, як у європейців немає таких величезних ресурсів, які Кремль вкладає у свою «машину пропаганди».

«Ландшафт засобів інформації ЄС організований на дуже відмінній основі: це приватні та вільні засоби, порівняно з контрольованими державою ЗМІ Росії, – зауважує Камерон. – Очевидно, що нам неможливо з ними конкурувати. Однак, ми можемо з користю надавати деякі джерела інформації лідерам ЄС у Брюсселі та країнах-членах. Ними зможуть регулярно користуватися для протистояння російській пропаганді».

Втім, на думку Камерона, російська дезінформація стає все менш ефективною: наплив брехні все частіше розкриває європейська преса, наприклад, історію про нібито загибель неіснуючої 4-річної дівчинки, розвінчану «Бі-Бі-Сі». «Свідомі росіяни все більше вдаються до пошуку інформації в інтернеті, а не на телебаченні», – каже брюссельський експерт.

«Група експертів буде спиратися на існуючий досвід роботи в цій області з метою, по-перше, активізації здатності контролювати, аналізувати і реагувати на дезінформацію загалом про політику ЄС і питання зовнішньої політики, в яких ЄС грає свою роль. По-друге, європейська команда вестиме спілкування для просування європейських цінностей, принципів, правил і переваг, які вони можуть принести», – зі свого боку пояснив чиновник із європейських дипломатичних кіл.

На пропаганду слід реагувати швидко і пропорційно – євродепутат

Це добра ініціатива, хоч і дещо запізніла, каже про створення підрозділу експертів із викриття дезінформації литовський євродепутат Петрас Ауштрявічус.

«Цього буде, напевне, недостатньо, бо подібні групи слід створити на рівні кожної з країн ЄС, – переконаний євродепутат. – Держави самі повинні в це інвестувати, бо це дуже чутлива сфера. Так, ЄС може надати деякі аргументи, може допомогти, але ж розповсюдження дезінформації має місце на національному рівні. По-друге, слід скористатися існуючими російськомовними каналами інформації, які б могли отримувати загальні інвестиції Євросоюзу. Головне – розуміти всю складність ситуації».

Добре вже те, що ЄС нарешті усвідомив, що Росія у своїй «гібридній війні» основний акцент поставила на пропаганді, – додає євродепутат.

Москва має цілу армію добре тренованих «кишенькових журналістів
Петрас Ауштрявічус

«Москва готувалася до цього давно, зробила великі інвестиції, має цілу армію добре тренованих «кишенькових журналістів». Однак, – каже Ауштрявичус, – Європарламент у березні так і не дочекався від єврокомісара з питань сусідства Йоганнеса Гана і голови дипломатії Федеріки Моґеріні документа щодо інформаційного спротиву пропагандистському натиску Москви. Він надійде тільки десь у червні, тим часом на цю дезінформаційну кампанію Москви слід реагувати якомога швидше і пропорційно».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG