Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін привіз до Євросоюзу аргументи на користь цивільно-військової місії ЄС на Донбасі


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (©Shutterstock)
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (©Shutterstock)

«Всі прекрасно розуміють, що Україна – це своєрідне випробування для всього Європейського союзу» – Клімкін

Брюссель – Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наразі перебуває у Люксембурзі, де зустрічається з керівниками зовнішньополітичних відомств ЄС та країн «Східного партнерства». Про меседжі, яких українці очікуватимуть із Ризького саміту, запланованого на 20-22 травня, про аргументи необхідності цивільно-військової місії ЄС на Донбасі та інше голова української дипломатії перед самим засіданням у Люксембурзі розповів Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ
Говоритиму й про те, хто виконує Мінські домовленості, а хто порушує, хоча Європейському союзу це прекрасно відомо

– Ми хочемо обговорити зміст Ризького саміту «Східного партнерства». Для мене його результатами мають стати міцніший і послідовніший меседж щодо європейської перспективи України, меседж щодо просування до безвізового режиму і допомога Україні, а також Молдові та Грузії в імплементації угод про асоціацію з ЄС. Нам потрібні нові ідеї, нова інституційна структура, щоб виконати ці угоди і в результаті цих реформ бути здатними іти далі до Європейського союзу. Зокрема, подати заявку на вступ до ЄС. І я особисто абсолютно впевнений, що нам це вдасться: у нас є дуже чітка логіка кроків, які потрібно зробити, ми почали перемови щодо заключного документу Ризького саміту і сьогодні під час зустрічі з міністрами закордонних справ Євросоюзу я представлю наше чітке бачення цього. Але, звичайно, я буду говорити про ситуацію навколо Донбасу, буду говорити про необхідність цивільно-військової місії для стабілізації Донбасу. Говоритиму й про те, хто виконує Мінські домовленості, а хто порушує, хоча Європейському союзу це прекрасно відомо. Йтиметься й про інші пропозиції. Отака приблизна логіка нашої сьогоднішньої програми.


– Виходячи з того, що наразі в Євросоюзі велику увагу притягують інші питання, складається, враження, що питання України дещо відійшло на задній план. Невже для того, щоб там не втрачали уваги до кризи на українському сході, потрібні якісь нові великі ексцеси в зоні конфлікту?

Всі прекрасно розуміють, що Україна – це своєрідне випробування для всього Європейського союзу

– Ні, я дуже сподіваюсь, що для європейських лідерів Україна тепер і завжди залишиться у фокусі уваги. Всі прекрасно розуміють, що Україна – це своєрідне випробування для всього Європейського союзу. Та трагічна ситуація (із затонулим в Середземному морі човном із мігрантами), яка склалася вчора, і сьогоднішня зустріч навколо міграційної політики ЄС, підкреслюють, що Євросоюз перебуває у ситуації, коли навколо є багато джерел нестабільності. Але ситуація з Україною зовсім інша: це ситуація з російською агресією, це ситуація із загрозою незалежності й територіальній цілісності європейської країни. ЄС прекрасно розуміє різницю між тим, що відбувається в Україні та навколо неї, й тим, що діється у Північній Африці.

– Щодо європейської місії в Україні, які аргументи Ви можете представити ЄС, аби довести, що така місія дійсно необхідна і має бути дієвою, а сама об’єднана Європа має бути креативнішою?

– Цей набір аргументів дуже простий. Я називаю цю місію «місією підтримки Мінських домовленостей». Нам потрібно, щоб ми принесли стабілізацію, повернули назад закон і порядок для мешканців Донецька й Луганська, які страждають від терористів. Те, що ми маємо зробити насправді, – це реалізувати Мінські домовленості. Хто буде відповідальний за процеси, які будуть відбуватися в перебігу підготовки чесних та вільних виборів, того, що здійснюватиметься у рамках закону про особливий статус Донецька й Луганська? Це може бути тільки цивільно-військова місія ЄС. Сьогоднішня моніторингова місія ОБСЄ відповідає тільки за верифікацію й моніторинг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG