Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах безкоштовно допомагатимуть «жінкам у потребі»


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Жертв домашнього насильства, переселенок та жінок із родин вояків консультуватимуть юрист та психолог

Черкаси – У Черкасах стартує програма допомоги жителькам міста та області, а також вимушеним переселенкам та жінкам із родин воїнів АТО. До кінця року фахівці безкоштовно надаватимуть юридичні та психологічні консультації жінкам, які перебувають у скрутних життєвих обставинах. Загалом на Черкащині мешкають понад 12 з половиною тисяч переселенців зі східних регіонів та Криму.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Допомагати черкащанкам, які не мають коштів оплатити приватних спеціалістів, коаліція молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» розпочала ще у 2011 році. Тоді активісти започаткували проект юридичної допомоги жителькам області, які потерпають від насильства у сім’ї. Тепер же «Молода Черкащина» розширює коло жінок, які зможуть безоплатно отримати консультації. Крім жертв домашнього насильства, це будуть, зокрема, переселенки та жінки з родин воїнів АТО.

В окремих випадках, наприклад, пов’язаних із дискримінацією людини, ми будемо вести справу в судах
Тетяна Кавальчук

«Щоб отримати допомогу, не треба нам надавати довідку, що ти маєш невеликі заощадження. Ми віримо на слово і вважаємо: якщо людина до нас звернулася, значить у неї були на те підстави і існує така потреба. Треба по телефону записатися на прийом до юриста чи психолога. І ми беремо людину в роботу і можемо проконсультувати з питань законодавства, можемо допомогти скласти якісь документи, у разі потреби звернутися до суду. В окремих випадках, наприклад, пов’язаних із дискримінацією людини, ми будемо вести справу в судах», – розповідає юристка програми Тетяна Кавальчук.

Нервовий стан у людей різний. І коли тебе відсилають з одного кабінету до іншого, то ти не знаєш, як себе поводити
Вікторія, переселенка

У Черкаській області мешкають понад 12 з половиною тисяч переселенців зі східних регіонів та Криму. За словами координатора проектів у черкаському відділенні громадської організації «Спільнота біженців із Донецька та сходу України», переселенки Вікторії, найчастіше жінки, які вимушені були переїхати, стикаються з проблемами виплати соціальної допомоги, з оформленням документів, зокрема на дітей, та з відмовою орендодавця укладати з ними договір оренди житла.

«Ми вважаємо, що це класна ідея. Головне, щоб юрист із цим справився. Хотілося б так: якщо у людини виникає питання, вона прийшла, озвучила свою проблему і повністю отримала консультацію. Щоб було не так, що ти приходиш до координаційного кабінету, звідти тебе відсилають ще кудись, а звідти ще кудись. По-перше, нервовий стан у людей різний. І коли тебе відсилають з одного кабінету до іншого, то ти не знаєш, як себе поводити», – говорить жінка.

«Жінкам у потребі» допомагатиме психолог

Проблеми з документами, життя на валізах та невпевненість у майбутньому – і, як наслідок, необхідність психологічної допомоги. Однак не всі жінки у скрутних життєвих обставинах готові визнати, що потребують консультації фахівця. Психолог програми Анна Харченко говорить, що подекуди таким жінкам слід довше спілкуватися з психологом.

Війна дуже сильно змінює людей,вони повертаються іншими. Фактично ціла сімейна система має пережити трансформацію. В ідеалі: чоловік звертається за психологічною допомогою окремо і жінка – окремо. І разом вони намагаються вже вдома будувати нові взаємини
Анна Харченко

«Війна дуже сильно змінює людей,вони повертаються іншими. Фактично ціла сімейна система має пережити трансформацію. В ідеалі: чоловік звертається за психологічною допомогою окремо і жінка – окремо. І разом вони намагаються вже вдома будувати нові взаємини. Бо найчастіше, коли чоловік повертається з місць бойових дій, виникають складнощі у спілкуванні. Коли надмірна уважність до деталей та тривожність, бо він рятував життя тривалий час, то повернувшись, жінці може здаватися, що він прискіпується», – пояснює Анна Харченко.

Безкоштовні консультації юрист та психолог надаватимуть із травня. Поки що просять жінок, які перебувають у скрутних життєвих обставинах телефонувати та записуватися на прийом. Програма допомоги «жінкам у потребі» діятиме не лише в Черкасах, а й по всій області. У визначені дні та за попереднім записом фахівці консультуватимуть у районних центрах.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG