Доступність посилання

ТОП новини

Частина ТЕЦ не може виробляти електрику з українського вугілля – Міненерго


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Тим часом вугільники кажуть, що держава не викуповує видобуту сировину, залишаючи галузь без коштів

Україні вперше не вистачає власного вугілля для стабільного виробництва електроенергії. Водночас, вугільники кажуть, що держава не викуповує усю видобуту сировину, залишаючи галузь без коштів: накопичуються борги з заробітної плати, деякі шахти працюють в режимі виживання. Утім, в уряді виправдовуються тим, що вугілля з більшості українських шахт має зависоку собівартість, крім того жодна з шахт, що залишилися на підконтрольній Україні території, не може запропонувати вугілля якості, необхідної для генерації електрики.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На території, контрольованій Україною, немає шахт, які видобувають антрацитове вугілля, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин. Саме антрацитове вугілля необхідне для роботи більшості теплових станцій, що генерують електроенергію.


Відтак, уряд має профінансувати програму з модернізації енергоблоків на таких станціях, щоб вони могли виробляти електроенергію з вугілля, яке видобувається на шахтах, що залишилися на підконтрольній українській владі території, зазначає експерт з питань енергетики Богдан Соколовський.

В Росії купувати взагалі неприпустимо тому, що це – агресор
Богдан Соколовський

«Потрібні десятки мільйонів, але ніяк не мільярди. Треба їх надавати і переобладнувати. А так ми залишаємося у тій ситуації, яка є. Мусимо закуповувати вугілля у Росії, ще деінде за кордоном. В Росії купувати взагалі неприпустимо тому, що це – агресор. Якщо ми не переобладнаємо наших теплових електростанцій, так і буде», – каже Соколовський.

Щоб галузь зробити прибутковою, потрібно вкладати кошти – Демчишин

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Із необхідністю переобладнання теплових електростанцій погоджується і міністр енергетики. Він говорить також про необхідність модернізації самих шахт, адже сучасні методи видобутку з перспективних пластів дозволяють значно зменшити собівартість вугілля. Тоді галузь матиме шанс вийти на самоокупність, переконує Володимир Демчишин.

«Для того, щоб галузь зробити прибутковою, потрібно вкладати кошти. Нам потрібно близько 850 мільйонів на модернізацію. У нас половина блоків, близько 20, працюють на антрацитовому вугіллі. Оскільки антрацитового вугілля ми не видобуваємо, ми дали замовлення інститутові, щоб він опрацював технологію переведення антрацитового блоку на газове вугілля. На такий блок потрібно до 100 мільйонів доларів», – заявляє міністр енергетики.

3-4 мільярди на модернізацію – адекватна цифра?

Водночас самі вугільники хотіли би бачити від держави допомогу на порядок потужнішу, заявляє директор з вуглевидобування компанії ДТЕК Андрій Смирнов.

«На ті шахти, що залишилися, 3-4 мільярди – адекватна цифра. Це лише на те, щоб цього року трохи підняти вуглевидобувну промисловість, заплатити людям гроші, запустити виробництво таких комплексів, щоб шахтарі могли піти на потужні пласти і припинили працювати відбійними молотками часів Стаханова. Можна поставити потужний комплекс, який коштує 100 мільйонів гривень. Але ці 100 мільйонів гривень окупаються максимум за півтора роки», – запевняє Смирнов.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вважає безперспективними 11 із 35 державних шахт, що на контрольованій владою території, проте найближчим часом планує закрити лише три з них, повідомив міністр Володимир Демчишин.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG