Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники, які підлягають люстрації, чинять сильний спротив – Савчук


«Люстрація – це процес, який має бути максимально відкритим. Тобто люди мають розуміти, кого власне позбувають посади і за які саме речі підпадають».

Максим Савчук – журналіст програми «Схеми» – проекту Радіо Свобода на Першому національному – чи не першим почав розслідувати місяць тому «детективну історію з Мін’юсту»: хто надав «індульгенцію від люстрації» першій заступниці начальника Державної фіскальної служби Києва Ганні Ігнатенко? Тоді публікація на сайті Радіо Свобода отримала чималий розголос.


Нині ми попросили Максима Савчука прокоментувати – чи, на його думку, вплинуло це журналістське розслідування на розвиток подій?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Максим Савчук: Я можу засвідчити те, що насправді є дуже багато фактів того, що чиновники, які підпадають під дію закону, намагаються знайти всілякі шляхи для того, щоб уникнути люстрації. І очевидно, що і на членів Люстраційного комітету, і на Громадську раду чиниться великий тиск з боку тих, хто не хоче позбуватися цих посад. На мою думку, треба дійсно провести внутрішнє розслідування в Мін’юсті, про що обіцяв (міністр) Павло Петренко, знайти тих, хто був безпосередньо причетний до виписки цієї індульгенції.

– Свій репортаж 21 березня про розслідування Ви закінчили такими словами: «Хто ж допоміг Ганні Ігнатенко уникнути звільнення?» і залишили запитання відкритим. Зараз пройшов місяць – чи у Вас є тепер вже відповідь на це запитання?

Максим Савчук
Максим Савчук

– На жаль немає, тому що у мене немає доступу до внутрішнього документообігу Міністерства юстиції. Я не можу перевірити вхідні, вихідні номери листів. Тобто, чи вони надходили насправді на адресу міністерства, чи не надходили? Я вважаю, що свій шматок журналістської роботи я зробив. І наступний крок – власне виявити, хто допомагав Ганні Ігнатенко уникати люстрації – мали би зробити у Міністерстві юстиції, провівши внутрішню перевірку, внутрішнє розслідування, про що заявляв Павло Петренко.

Але хотів би зазначити ще такий цікавий момент, що навіть після виходу цього матеріалу, і після того, як було ухвалене рішення справді люструвати Ганну Ігнатенко, вона продовжувала ходити на роботу у свій кабінет. Тобто, очевидно, що ця людина була дуже зацікавлена в тому, аби залишитися на посаді.

– Максиме, ось серед реакцій, що зараз надходять на події довкола Люстраційного комітету, і зокрема цієї справи з обшуком у помешканні директора департаменту з люстрації Міністерства юстиції України Тетяни Козаченко, та й інших обшуків, які мали місце, багато хто говорить, що ця справа набула широкого розголосу і що можуть зараз – в такому образному сенсі кажучи – «полетіти багато голів»…

– Тут мається на увазі голів Міністерства юстиції чи?..

– Політиків.

Навколо процесу люстрації розгорається дуже багато скандалів. Люди, які намагаються уникнути цього процесу, включають усі можливі важелі впливу, щоб цей процес зупинити

– Власне політиків… Я не знаю, але можу засвідчити те, що навколо процесу люстрації розгорається дуже багато скандалів. І я це пов’язую із тим, що люди, які намагаються уникнути цього процесу, включають усі можливі важелі впливу для того, щоб цей процес саботувати і зупинити його.

Тобто, ми ж розуміємо, що готується люстрація керівника слідчих, що судді – це також люди, які посідають дуже впливові посади в країні, і що ці люди просто так не хочуть здавати свої посади. І тому я думаю, що тут варто, мабуть, громадянському суспільству згуртуватися, щоб зрозуміти власне ці всі процеси, які відбуваються, і щоб цей процес люстрації не зірвався. Тобто тут є такий момент випробування цього процесу, який запустився. І я думаю, що нам треба достойно його пройти.

– А чи важливо все виносити на поверхню, чи потрібно спочатку проводити розслідування, а потім вже повідомляти про результати? Як Ви вважаєте?

Журналісти мають показувати, як проходить люстрація і який супротив чиниться посадовцями часів Януковича, які й далі намагаються залишитися на своїх посадах

– Я вважаю, що люстрація – це процес, який має бути максимально відкритим. Тобто люди мають розуміти, кого власне позбувають посади і за які саме речі. Треба чітко вказувати, під які критерії вони підпадають.

Тому, я думаю, співпраця власне Міністерства юстиції і Громадської Ради з питань люстрації є дуже важливою. Тобто журналісти мають доносити до суспільства і показувати, як проходить люстрація і який супротив чиниться тими посадовцями, які працювали за часів Януковича, і які й далі намагаються залишитися на своїх посадах.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG