Доступність посилання

ТОП новини

«Інтерпайп» заперечує, що порушував санкції проти Ірану


Логотип компанії «Інтерпайп» (ілюстрація з сайту підприємства)
Логотип компанії «Інтерпайп» (ілюстрація з сайту підприємства)

Американський журнал «Newsweek» стверджує, що «Інтерпайп» Віктора Пінчука постачав труби і обладнання для залізниць Ірану в обхід міжнародних санкцій

Американський тижневик Newsweek оприлюднив статтю, в якій стверджується, що українська компанія «Інтерпайп», яка належить олігарху Вікторові Пінчуку, в порушення міжнародних санкцій проти Ірану, постачала в ту країну обладнання для нафтової та газової галузі і колеса для залізничного транспорту. У своїй заяві компанія Інтерпайп спростувала, що порушувала санкції проти Ірану і звинуватила впливовий часопис у тому, що він оприлюднив неперевірені дані і не звертався за інформацією безпосередньо до «Інтерпайпу».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В журналі «Newsweek» кореспондент Рорі Росс розмістив статтю під назвою «Великий спонсор Гілларі Клінтон має торговельні зв’язки з Іраном», в якій мовиться, що Віктор Пінчук, який має зв’язки з Клінтонами вже принаймні 9 років, постачав продукцію Іранові в порушення міжнародних санкцій.

Пінчук, який є четвертою найбагатшою людиною України, володіє «Інтерпайпом», який зареєстрований на Кіпрі. Кореспондент видання стверджує, що бачив документи з України, які свідчать про низку поставок до Ірану.

Зокрема, стверджує видання, постачалося обладнання для залізниць – а «Інтерпайп» випускає колеса для вагонів і тепловозів – і продукція для нафтового та газового секторів Ірану.

Одна партія продукції – труби без шва – надійшла до Ірану у травні 2012 року за контрактом на суму 1,8 мільйона доларів і направлялася до міста поблизу Каспійського моря.

І енергетична, і залізнична галузі Ірану потрапляють під дію санкцій США і зокрема чітко вказується, що кожна окрема оборудка в енергетичній галузі не повинна перевищувати мільйон доларів.

Тижневик вказує, що американські санкції часом чітко не визначені і є занадто складними. Зокрема, «Інтерпайп» може потрапляли під їхню дію через те, що просто має представництво в США, де зареєстрована компанія.

«Санкцій не порушували»

В «North American Interpipe Inc.», офіс якої знаходиться в Гьюстоні, штат Техас – центрі американської нафтової промисловості – кореспондентові Радіо Свобода відмовились коментувати публікацію видання. Спроби зв’язатися з близькосхідним офісом компанії в Дубаї не були успішними.

Натомість з дніпропетровської штаб-квартири компанія «Інтерпайп» надіслала заяву, в якій заперечила порушення міжнародних санкцій проти Ірану. В ній говориться, що компанії невідомі джерела, які дали інформацію тижневику і чому видання вважало, що та інформація відповідає дійсності.

«Інтерпайп» не порушував режим санкцій проти Ірану, а навпаки суворо його дотримується. І будь-яке твердження про зворотне є невірним. Документи і начебто «докази» начебто «порушень», які наводяться в цьому матеріалі, є сфальсифікованими, або ж автори були введені в обману в процесі їхньої інтерпретації», – сказав Радіо Свобода телефоном з Дніпропетровська Дмитро Киселевський, директор з корпоративних відносин «Інтерпайпу».

Раніше цього місяця було досягнуто рамкову угоду про параметри наступної угоди щодо ядерної програми Ірану. П’ять постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Німеччина хочуть укласти угоду з Іраном до кінця червня. Угода має гарантувати, що Тегеран не набуватиме ядерної зброї, а навзамін будуть скасовані міжнародні санкції проти Ірану.

«Готова до нападок»

Сама Гілларі Клінтон, яка раніше була на чолі Держдепартаменту США, і оголосила недавно про намір балотуватися на президентських виборах 2016 року, сказала, що, йдучи на вибори знала, що може стати об’єктом політичних нападів.

«Мій чоловік та я повернулися в політику і відтак будемо об’єктом різного роду маневрів з відволікання уваги чи нападів. І я готова до цього.На жаль, це частина політичної боротьби. Варто зауважити, що, як виглядає, республіканці говорять лише про мене. Не знаю, про що вони говорили б, якби я не брала участі в президентських перегонах. Але я беру в них участь», – сказала Клінтон.

В новій книзі «Готівка Клінтонів» республіканський політичний стратег Пітер Швейцер стверджує, що іноземні донори, які давали гроші «Фундації Біла, Гілларі та Челсі Клінтон» отримували преференції з боку Держдепартаменту в 2009-2013 роках, коли Клінтон була біля керма американської дипломатії.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG