Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ, Пінчук і Ахметов модернізуватимуть Україну за сприяння неоднозначного німецького політика


©Shutterstock
©Shutterstock

Без підтримки олігархів реформи в Україні не підуть?

Розпочала роботу нова фундація «Агенція з модернізації України» (АМУ), яку заснували олігархи Дмитро Фірташ, Віктор Пінчук і Рінат Ахметов. Заявлена її мета – підтримка реалізації реформ і залучення закордонних інвесторів в Україну. Для цього передбачили «гарантійний фонд» – 500 мільярдів євро. Співпрацювати із таким консультативним клубом погодилися, зокрема, і численні німецькі політичні фахівці. Серед них – колишній кандидат на посаду канцлера Пеєр Штайнбрюк, який має неоднозначну репутацію і наразі жодного разу не побував в Україні.

Менш відомий в Україні, ніж інші німецькі політики, натомість дуже неоднозначний за репутацією у ФРН колишній міністр фінансів і екс-кандидат у канцлери від Соціал-Демократичної партії Пеєр Штайнбрюк став співзасновником так званого консультативного кола чи клубу радників «Агенції із модернізації». Тінь на його кар’єру впала 2013 року, коли він зазнав поразки на виборах канцлера. Причиною став скандал навколо «підзаробітку» Штайнбрюка читанням лекцій. Йому закидалося відмивання майже півтора мільйона євро, які він начебто заробив у такий спосіб. Нині німецький політик має намір допомагати Україні у розбудові сучасної банківської системи. Не заради ідеї – за гонорар, суму якого він наразі ще не може повідомити. Це має бути оплата його послуг за роботу від двох до чотирьох днів на місяць.

Заробіток для екс-чиновників

Однопартійці Штайнбрюка обурені тим, що про діяльність у консультативній групі вони дізналися не від самого Пеєра Штайнбрюка, а із засобів масової інформації. Щодо його діяльності, то Христина Ламбрехт, керівник фракції соціал-демократів у Бундестазі, сказала: «Пан Штайнбрюк сприятиме своїм відмінним аналізом початку реформ в Україні– особливо у фінансовій галузі».

Крім того, вона додала, що очікує відкритого звіту про додаткові заробітки пана Штайнбрюка – за законом про роботу депутатів Бундестагу.

З новою агенцією, яка фінансується лише з гаманців українських засновників, за повідомленнями ЗМІ, співпрацюватимуть також відомі в Україні німецькі політики, зокрема колишні єврокомісари з питань політики добросусідства і розширення, зовнішньої торгівлі, промисловості і підприємництва Євросоюзу – Штефан Фюле, Петер Мендельсон і Ґюнтер Ферхойген, екс-міністр оборони Німеччини Руперт Шольц. Утім, це – лише кілька імен тих, хто став членами «консультативного клубу».

Німецькі політики: неприйнятна участь колег у роботі нової агенції

Нове завдання численних політичних фахівців із Німеччини, передусім Пеєра Штайнбрюка, їхні колеги оцінюють критично, особливо з огляду на сумнівну репутацію засновника української агенції Дмитра Фірташа. А також підозр щодо Рината Ахметова у його ймовірних зв’язках із проросійськими сепаратистами на сході України та родинними зв’язками Віктора Пінчука з колишнім президентом Леонідом Кучмою, про що повідомляють численні німецькі ЗМІ. Ці факти збентежили також і Дітмара Бартша від Партії лівих. «Це неприйнятно, ЄС має подбати про надання необхідних коштів», – зауважив він

Тим часом упродовж наступних 200 днів Пеєр Штайнбрюк з колегами мають розробити план дій для України, який обіцяють оприлюднити у вересні. Спочатку німецький політик побуває у Києві й, за його словами, це стане для нього прем’єрою, оскільки досі він тут ще не бував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG