Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція під проводом Саудівської Аравії поновлює удари по повстанцях у Ємені


Ілюстраційне фото: після одного з попередніх повітряних ударів по об’єктах повстанців у Ємені
Ілюстраційне фото: після одного з попередніх повітряних ударів по об’єктах повстанців у Ємені

Бойові літаки коаліції під проводом Саудівської Аравії поновили в середу, 22 квітня, повітряні удари по повстанцях із угруповання Хуті в Ємені через лічені години після оголошення про кінець воєнної кампанії проти них.

Коментуючи ці нові удари, посол Саудівської Аравії у США Адель аль-Джубейр попередив, що в разі будь-яких «агресивних рухів» повстанців на такі їхні дії настане відповідь.

За повідомленнями, удари поблизу міста Таїза, третього за величиною в Ємені, були завдані після того, як повстанці захопили там військову базу урядових військ.

Бої тривали і у другому найбільшому місті Адені й деінде в Ємені.

Повстанці, зі свого боку, засудили повітряні удари й заявили, що коаліція має припинити їх, і це є передумовою мирних переговорів під егідою ООН.

Лише у вівторок, 21 квітня, ввечері Саудівська Аравія заявила, що воєнна кампанія коаліції десяти сунітських арабських держав під проводом Ер-Ріяда проти повстанців-шиїтів із угруповання Хуті в Ємені завершена, бо досягла визначеної воєнної мети.

Низка держав на чолі з Саудівською Аравією з 27 березня завдавала повітряних ударів по позиціях повстанців для підтримки уряду Ємену.

У Ємені шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, що воює проти влади ще з 2004 року, останнім часом різко розширило захоплені ним території, змусивши уряд країни до втечі. Нині воно контролює західну, густо населену третину Ємену зі столицею Саною; урядові країни нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі.

XS
SM
MD
LG