Доступність посилання

ТОП новини

«Україна відмовляється від нього» – дружина загиблого бійця-добровольця


Вдова добровольця домагається його статусу учасника АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Вдова добровольця домагається його статусу учасника АТО

У Дніпропетровську триває судова тяганина щодо присвоєння статусу учасника АТО загиблому бійцю добровольчого формування

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську – нове коло судової тяганини щодо присвоєння статусу учасника АТО загиблому добровольцеві. Вдова воїна довела вже у двох судах, що її чоловік виконував бойове завдання на Донбасі, відтак йому має бути посмертно наданий відповідний статус. Однак у міжвідомчій комісії – знову відмова і жінка знову змушена звернутись до суду. Юристи пояснюють: надання статусу учасників АТО загиблим членам добровольчих підрозділів, не підпорядкованим міністерствам, в Україні поки не передбачене. На врегулювання питання очікують десятки родин полеглих вояків.

ЗАВАНТАЖИТИ

Дружина добровольця, загиблого на Донбасі, Ольга Петрушова за офіційне визнання свого чоловіка учасником бойових дій бореться понад півроку. Жінка подала кілька заяв до органів влади і скрізь – відмови. Розказує: її 46-річний чоловік, Олександр Петрушов – колишній військовий-афганець, учасник Євромайдану. Після початку бойових дій на Донбасі пішов добровольцем до «Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», адже у військкоматі його відмовились взяти до армії через стан здоров’я.

12 серпня 2014 року автобус, в якому їхав доброволець зі своїми товаришами на виконання бойового завдання потрапив у засідку – озброєні сепаратисти розстріляли машину на блокпосту в Мар’їнці, на околиці Донецька, Олександр загинув.

«Україна відмовляється від нього»

Те, що її чоловік має право на посмертне присвоєння статусу учасника АТО, Ольга Петрушова довела вже у двох дніпропетровських судах. Однак міжвідомча комісія з питань присвоєння такого статусу в Києві відповіла відмовою. Тепер жінка намагається довести свою правоту втретє – в Дніпропетровському окружному адміністративному суді. Домогтись від держави визнання, що чоловік загинув саме під час бойових дій на Донбасі надзвичайно важливо для родини, сказала Радіо Свобода Ольга Петрушова.

Це важливо, адже людина поклала життя, віддала життя за ідею, за Україну. А тепер Україна відмовляється від нього
Ольга Петрушова

«Звичайно, це важливо, адже людина поклала життя, віддала життя за ідею, за Україну. А тепер Україна відмовляється від нього», – каже дружина загиблого бійця.

Відповідачем в цьому судовому процесі є одразу кілька державних структур: Міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій при Держслужбі у справах ветеранів війни та учасників АТО (за вимогами позивача, має надати статус), уряд та Мінсоцполітики, які, за вимогами позивача, зобов'язані розробити механізм соцзахисту членів сімей загиблих добровольців.

На перше судове засідання, що відбулось у вівторок, представники жодного відомства не з’явились. Натомість суддя зачитала письмових документ від міжвідомчої комісії: у ньому йдеться про те, що Ользі Петрушовій в отриманні статусу учасника АТО для її чоловіка не відмовляли, лише надали роз’яснення, чому це неможливо з огляду на чинне законодавство.

Раніше, у ході засідання Амур-Нижньодніпровського районного суду, представники державних установ висловлювали сумніви в тому, що статус учасника АТО може бути присвоєний посмертно.

«Відсутність правових підстав? Так робіть щось, щоб були «правові підстави» – адвокат

Адвокат дружини загиблого Юлія Пашковська зазначає: навіть ті зміни до законодавства, які український парламент ухвалив у квітні, не вирішують проблему з присвоєнням статусу для бійців формувань, які брали участь у військових діях на Донбасі та не увійшли до складу структур МВС та Міноборони. Наразі юристка на безоплатній основі веде справи ще п’яти родин загиблих добровольців, які опинились у схожій ситуації. На думку адвоката, саме державні структури, а не волонтери чи громадські організації мали б ініціювати поправки до законодавства, щоб розв’язати проблему.

Окрім законодавчих підстав, у нас є іще аналогія закону й аналогія права
Юлія Пашковська

«Відписка в тому, що немає закону. Закон ухвалюється-ухвалюється, а коли він буде ухвалений, невідомо. І невідомо, чи буде він регулювати саме ці моменти. Для мене це незрозуміло. Була фраза – «відсутність правових підстав». Так, окрім законодавчих підстав, у нас є іще аналогія закону й аналогія права. І якщо ви посаджені в цю комісію, в цю державну службу, так робіть щось, просувайте це, щоб були ці самі «правові підстави», – каже адвокат.

Між тим в Об’єднаному штабі добровольчих сил, представники якого беруть участь у суді, заявляють: врегулювання питання очікують щонайменше сто родин полеглих бійців. Представник штабу Андрій Чечель каже: проблему «заговорили».

У провадженні на сьогодні близько ста справ добровольців, які загинули, які поранені
Андрій Чечель

«У провадженні на сьогодні близько ста справ добровольців, які загинули, які поранені. Ми виграємо суди і передаємо потім до комісії, а комісія це гальмує», – зазначає доброволець.

Чергове засідання суду в цій справі призначили на 5 травня. На нього очікують представників державних органів влади, що є відповідачами.

Станом на 24 березня, за даними Міноборони, статус учасника бойових дій на сході України отримали понад 22 тисячі людей.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG