Доступність посилання

ТОП новини

Іноземці, які захищають Україну, набуватимуть громадянства за 2 місяці


Українські військовослужбовці у Бердянську. 14 квітня 2015 року. Ілюстраційне фото
Українські військовослужбовці у Бердянську. 14 квітня 2015 року. Ілюстраційне фото

Таким чином, парламент хоче захистити людей, яким може загрожувати небезпека

Парламент спростив процедуру набуття громадянства для іноземців, які захищають Україну на фронті. Також це стосується громадян інших держав, якщо вдома їхні права утискають саме через підтримку України. Парламент обіцяє, що для них процедура набуття громадянства триватиме максимум два місяці. Утім, бійці, що намагались це зробити ще за старими правилами, зауважують: іноземці часто не мають потрібних документів, щоб довести свою участь в неофіційній війні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Боєць добровольчого батальйону «Київська Русь» Крістіан Жерегі уже за крок до набуття українського громадянства. На це кінорежисер із Росії, режисер студії «Вавилон 13» уже витратив два місяці. Офіційна процедура значно триваліша – близько року.

Крістіан Жерегі
Крістіан Жерегі

19 лютого Жерегі на Facebook звернувся до президента Петра Порошенка із проханням надати громадянство. Наступного дня йому передзвонили і процес зрушив із мертвої точки. Тож, каже Крістіан, його питання розглядали у приватному порядку: Адміністрація президента посприяла, і саме після засідання комісії 23 квітня буде відомо, чи стане в Україні на одного громадянина-захисника більше. Сам Жерегі (молдованин за походженням) сподівається, що очікування та паперова тяганина залишилась позаду.

Утім, тепер знає з власного досвіду, скільки проблем доводилось вирішувати іноземцю, аби набути українське громадянство. Зокрема, каже Крістіан, іноземцям складно отримати статус учасника бойових дій. Оскільки вони не є громадянами та офіційно не можуть воювати на боці України – вступають до добровольчих батальйонів. Як наслідок, мають додаткову мороку з тим, аби підтвердити, що дійсно воювали – отримати відповідні документи подекуди дуже складно.

У багатьох іноземців, які захищають Україну, немає відповідних документів

Крістіан сподівається, що нова спрощена процедура врахує, що часто документи, які мають підтвердити участь у бойових діях, – повністю загублені.

«Хто пройшов Майдан, хто був в АТО, у них усіх одна проблема – прострочений термін перебування в Україні. Звісно, якщо ти громадянин Росії – ти не можеш виїхати з України. Тебе просто не пустять, тому що була інша постанова – не пускати громадян Росії певного віку, був такий момент», – пояснює він.

Вирішити це питання зараз можна лише через окреме рішення міграційної служби, і лише ця процедура займає кілька тиждень. А без продовження права на перебування, додає Жерегі, людина навіть не має права подаватись на українське громадянство.

«У моєму випадку було саме так. Для моєї роботи, оскільки я вже багато зробив для України і планую ще багато зробити, подали прохання президенту від імені одного міністра», – розповідає Жерегі.

Крістіан Жерегі працював із творчим об’єднанням «Вавилон 13». Загалом відзняв 20 фільмів про події на Майдані та в Криму. Влітку 2014 року пішов добровольцем на фронт. Також відзняв цикл фільмів про війну на сході України «Край Землі: Зона АТО». Наразі ж є волонтером та одним із засновників міжнародного фонду «Чисте небо», який допомагає військовим, та добровольцям. Зокрема, домагає і тим іноземцям, які захищають Україну і хочуть набути українського громадянства.

Набуття громадянства триватиме 2 місяці, а не рік

Зміни до закону про громадянство України, за які в четвер у першому читанні проголосувала Верховна Рада, стосуватимуться, переважно, двох категорій осіб: тих, хто воює, захищаючи Україну, та тих, чиї права в рідній країні порушують та утискають саме через підтримку України.

Зокрема, мова йде про людей, які захищали суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. Тобто брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи військових діях у складі добровольчих батальйонів, партизанських загонів чи інших територіальних формувань.

Також, це стосуватиметься іноземців, які співпрацювали зі Збройними силами України, органами Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України для захисту українського суверенітету.

Юрій Чижмарь
Юрій Чижмарь

Особи-іноземці, які захищають Україну, сьогодні потребують захисту, наголошує депутат Юрій Чижмарь. Мова йде про те, що якщо іноземці повернуться додому – їх можуть судити за те, що вони брали участь у бойових діях на боці іншої держави. Аби якомога швидше надати громадянство людям, які цього потребують та висловлюють відповідне бажання, вимоги до них треба суттєво спростити, каже Чижмарь.

«Зрозуміло, що сьогоднішня процедура ускладнена і має термін один рік. Ми пропонуємо – два місяці з моменту подання ними заяви. Тому що захист їхніх інтересів потребується сьогодні», – наголошує депутат.

Згідно зі змінами до закону, особи, які воювали, мають подати рішення суду, яким встановлено факт безпосередньої участі особи в антитерористичній операції чи військових діях. А ті люди, які зазнають утисків і переслідувань через захист України у себе на батьківщині, разом із клопотанням подають належно завірені копії офіційних документів, які свідчать про порушення їхніх громадянських прав і свобод у державі постійного проживання.

Незабаром депутати мали б проголосувати за законопроект у другому читанні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG