Доступність посилання

ТОП новини

Американські тренування вояків України – високий рівень і комфортні умови


Військовослужбовці США навчають нацгвардійців 6 днів на тиждень із 9-ї до 17-ї години

Львів – На Яворівському полігоні відбуваються спільні українсько-американські командно-штабні навчання із залученням американських військових – Fearless Guardian («Безстрашний захисник-2015»). Близько 300 американських десантників навчають військовій справі таку ж кількість нацгвардійців. Загалом протягом півроку вишкіл пройдуть 900 українських бійців.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українські та американські бійці тренуються шість днів на тиждень, із 9-ї до 17-ї години. Проходять вогневу, медичну, тактико-спеціальну, інженерну підготовки. Працюють окремими групами у різних місцях полігону.

Серед лісу у наметах розташовані класи, з усім сучасним обладнанням. Частина учасників навчань на теоретичних заняттях, інші вчаться надавати медичну допомогу. Американські солдати пояснюють, показують на манекенах – як діяти при конкретному пораненні. Українські бійці повторюють і відповідають на запитання, що потрібно робити у тій чи іншій ситуації. Важливо: пораненого винести з поля бою у надійніше місце, вміти зупинити кровотечу собі чи зробити обезболюючий укол. Із групою працює перекладач.

У представників армії США на першому місці самодопомога, тобто сам собі накладає джгут поранений військовослужбовець. Переймаємо досвід
нацгвардієць Олександр

Нацгвардієць Олександр, який, як і його друзі, не раз був у зоні бойових дій на Донбасі, розповів Радіо Свобода, чого хоче навчитись під час тренувань.

«У нас здебільшого була військова медицина, надання першої медичної допомоги. А представники армії США вчать нас тактичної медицини, як надавати допомогу під час ведення бою. У нас є санітарний інструктор, який допомагає пораненому. А у представників армії США на першому місці самодопомога, тобто сам собі накладає джгут поранений військовослужбовець. Переймаємо досвід», – розповів Олександр.

Українські бійці відшліфовують свої навики

Нацгвардійці кажуть, що у зоні бойових дій дуже швидко здобували військовий досвід. Не знали спершу, як поводитись під час артилерійського обстрілу, на ходу вчились веденню бойових дій.

«Багато чого не знали, практично нічого. В ході подій навчились всьому, чому можна було, стрільбі з усіх видів зброї і як виживати. Я багато вже вмію, але тут хочу підтягнути тактику ведення бою і медичні навики», – говорить старший солдат Гордій, який вісім місяців провів на Донбасі.

Американський військовослужбовець Адам Кровлей разом із українськими бійцями відшліфовував стрільбу з різної зброї. Каже, що наразі йде другий день тренувань і він не встиг ще познайомитись із усіма нацгвардійцями, але навики тих, кого навчав, оцінює добре.

«Ми тренуємо українських солдат, хочемо побачити, що вони вміють. У них є навики, практика. Зараз вони стріляють із РПГ, іншої зброї», – говорить військовослужбовець.

Американським бійцям дозволено стріляти лише зі своєї зброї, українці використовують як власну, так і американську.

Наскільки ефективними будуть для нацгвардійців навчання – можна буде сказати після кількох тижнів тренувань, загалом вони триватимуть 8 тижнів для однієї групи. Однак українських військових відбирали з різних підрозділів і вони знайомляться не лише з американськими інструкторами, але й між собою. Спершу мова була про те, що американські десантники навчатимуть одну роту, коли бійці разом пройшли війну і далі продовжуватимуть служити. Це б дало значно кращий результат, зазначають військові експерти.

За навчаннями нацгвадійців лише спостерігають військовослужбовці Збройних сил. Таку підготовку потрібно запровадити для солдат строкової служби, вважає підполковник Збройних сил України Олександр Поронюк.

Людина повинна бачити кров, щоб потім в екстремальних ситуаціях не втрачати свідомість, має знати як поводитись на місцевості, як корегувати вогонь
Олександр Поронюк

«Тут всі початкові елементи, яким не приділяли увагу, як у радянський час, так і вже у незалежній Україні. Людина повинна бачити кров, щоб потім в екстремальних ситуаціях не втрачати свідомість, має знати як поводитись на місцевості, як корегувати вогонь, щоб вміла захистити себе», – наголошує Олександр Поронюк.

Американська сторона створила належні умови для проведення навчань, подбала про вбиральні на полігоні, умивальники з водою, смітники. До екології дуже дбайливе ставлення, як приклад для українців. Щодня після занять територія прибирається.

У вільний час українські і американські військовослужбовці грають у волейбол, футбол. У центральному містечку працює пральня. Українські військовослужбовці жартують, що про таке у зоні бойових днів навіть не могли подумати, і взагалі на такому рівні навчань вони вперше, що цілком перевертає їхнє уявлення про військову службу і ставлення держави до своєї армії.

Багато американських інструкторів вечорами їздять у Львів, звісно, у цивільному вбранні. Львів, говорили, чудове місто.


На цю ж тему:

21.04.2015
Вояки України почали переймати військовий досвід армії США

На Яворівському полігоні розпочались спільні українсько-американські навчання, які триватимуть до листопада далі
17.04.2015
Страшний сон Путіна: десантники США прибули в Україну

Військові зі Сполучених Штатів, Канади і Британії привезли «Хаммери» та бронежилети далі
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG