Доступність посилання

ТОП новини

«Якщо держава мені не допомагає, тоді я зроблю це сам» – співорганізатор фестивалю UCRAZYANS


Ми популяризуємо «божевільних українців», які допомагають один одному – Фронощук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:13 0:00

Ми популяризуємо «божевільних українців», які допомагають один одному – Марія Фронощук

25 квітня у Києві на Софійській площі відбудеться фестиваль соціальних інновацій UCRAZYANS. На заході будуть представлені соціальні проекти, він буде присвячений «божевільним» українцям, які вже півтора роки йдуть наперекір долі й роблять, здавалося б, неможливе: самі озброюють армію, допомагають один одному й вірять у краще. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповіла співорганізатор фестивалю, керівник із розвитку інтернет-видання «Платформа» Марія Фронощук.

Люди вирішили робити корисні проекти, вони зрозуміли, що можуть маленькими справами зробити велике діло і змінити щось

Марія Фронощук: Соціальні інновації – це нові ідеї, спрямовані на вирішення соціальних проблем. Люди вирішили робити корисні проекти, вони зрозуміли, що можуть маленькими справами зробити велике діло і змінити щось. А ми вирішили зібрати ці соціальні ініціативи. Це можуть бути бездомні тварини, хворі діти, яким держава не може допомогти, нові технології енергозбереження.

Фестиваль соціальних інновацій UCRAZYANS збирає ініціативи, починаючи від великих як Big Idea (платформа інновацій, перший спільнокошт для соціальних проектів), закінчуючи меншими, як «Агенти змін». Вони змінюють систему орієнтування у Києві, наприклад, допомагають метрополітену розмовляти людською мовою без штампів.

«Божевільні» українці влаштували власний фестиваль
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Фестиваль складається із 4 зон. Перша зона – це сама виставка соціальних проектів. Буде розумний лекторій, де засновники ініціатив будуть розповідати про те, чому варто до них долучитися. Буде музична сцена і буде Kyiv Market (фуд корт та українські бренди).

Намагаємося популяризувати ідею соціальних проектів. Більшість людей вважають, що соціальні активісти доволі дивні люди, дійсно crazy українці, трошки божевільні, які намагаються змінювати країну незалежно ні від чого – чи війна чи криза

​Ми намагаємося зробити так, щоб популяризувати ідею соціальних проектів. Бо зазвичай ця спільнота досить закрита і більшість людей вважають, що соціальні активісти доволі дивні люди, дійсно crazy українці, трошки божевільні, які намагаються змінювати країну незалежно ні від чого – чи війна чи криза. Ми намагаємося оточити виставку проектів контентом, що може зацікавити не лише тих, хто вже займається корисними проектами, а й тих, хто поки цього не роблять.

Бажаючих соціальних проектів було дуже багато. На жаль, Софійська площа небезмежна і ми не можемо всіх вмістити

Бажаючих соціальних проектів було дуже багато. На жаль, Софійська площа небезмежна і ми не можемо всіх вмістити. Але бажання таке було.

Є ініціатива Zelenew – зелене соціальне підприємство, це ресайклінг-майстерня, вони перероблюють пластик на корисні речі. Буде Асоціація велосипедистів Києва, можна буде взяти в оренду велосипед. Буде greencubator, що просуває ідею альтернативної енергетики. У них можна буде за допомогою сонця зарядити якийсь свій гаджет. Також буде Happy Paw, який займається безпритульними собаками, в них буде газончик із цуценятами. Можна буде одразу оформити собачку й взяти її додому. Буде платформа «Мурахи» – зможете принести речі, якими ви хочете поділитися, а кошти від продажу яких підуть на користь АТО.

Ага, якщо держава мені не може допомогти, тоді я зроблю це сам

Я не бачу зневіри чи апатії в суспільстві. Можливо хіба що частково, але вона трансформується: «ага, якщо держава мені не може допомогти, тоді я зроблю це сам».

В тому, як популяризувати добрі справи, є дві складові. По-перше, показувати результати, а по-друге, підбадьорювати тих, хто це вже робить. Якщо вони бачать, що це дійсно цінується і є певний відгук у суспільства, то це запорука успіху.

Ніхто не буде вас змушувати насильно й казати: «Вступайте до лав соціальних проектів!». Ми хочемо звільнитися від цієї наставницької ідеї.

Прийдіть на UCRAZYANS і подивіться, що там є, що роблять ці люди, які результати їхньої роботи. Може вам сподобається. Ніхто не буде вас змушувати насильно й казати: «Вступайте до лав соціальних проектів!». Ми хочемо звільнитися від цієї наставницької ідеї. Адже це може бути весело, це мотивовані, цікаві, розумні люди, і це дійсно результати.

Якщо хоча б у кожного 10-го, хто побуває на UCRAZYANS, з’явиться ідея долучитися до проекту або зробити щось корисне на своєму рівні, це для нас результат.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG