Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині кожен другий призовник придатний до служби у війську– медики


©Shutterstock
©Shutterstock

До кінця травня в Україні триває весняний призов

Львів – 50% молодих людей за станом здоров’я непридатні до служби в українській армії, кажуть медики. До кінця травня в Україні триває весняний призов на строкову службу. Згідно з рішенням Кабміну, під весняний призов підпадають понад 21 тисяча молодих українців.

ЗАВАНТАЖИТИ

У військовому комісаріаті у Львівській області медичну комісію проходять строковики і мобілізовані. Перші відрізняються своїм молодим віком. Адже призивають на службу чоловіків віком від 20 до 27 років. Хоча переважно йдуть служити ті, кому 20-25 років. Середній вік мобілізованих – 40-45 років.

«Страшно, але наша доля така, поживемо-побачимо, головне – здоров’я. Буде тяжко, але якось буде. Мій брат служив і пішов на контрактну службу, йому там добре, каже», – говорить 21-річний призовник Микола, підбадьорюючи маму. Він не планує йти працювати в міліцію, не знає, чи пов’яже своє життя з армією.

Інший призовник – 21-річний Василь Чорний планує працювати в правоохоронних органах, але не працевлаштується, якщо не пройде солдатський вишкіл. Вищої освіти у нього немає, тому служитиме півтора роки. «В армію не хочу», зізнається призовник.

Вчитель історії у львівській школі 24-річний Андрій Березка також отримав повістку на строкову службу. Якщо його визнають придатним до війська, то служитиме рік і два місяці, бо у нього вища освіта.

Я не збирався нікуди втікати, свідомо прийшов, щоб виявити, чи я придатний чи ні до служби. Здобував освіту, тому себе із військом не пов’язував. Морально так, фізично – ні, не готовий
Андрій Березка

«Я не збирався нікуди втікати, свідомо прийшов, щоб виявити, чи я придатний чи ні до служби. Здобував освіту, тому себе із військом не пов’язував. Морально так, фізично – ні, не готовий. Не маю бажання, у мене є улюблена робота, навіщо це мені. Якби був військовий стан, то всі б ми пішли. Наберуть велику кількість призовників, де взяти кошти на їхнє утримання, чи знову збільшать податки, таке моє запитання. Якщо людина не хоче, то нічого з того не буде», – говорить Андрій.

Найбільше Андрій переживає за маму, яка залишиться одна і мусить прожити на пенсію 1500 гривень. Допомогти мамі син-солдат навряд чи зможе зі своїх 353 гривень, які отримуватиме щомісяця.

Строковиків наберуть

Військовий комісар у Львівській області Микола Садовий каже, що строковики служитимуть у Збройних силах, у Нацгвардії, інших підрозділах.

Юнаки розуміють про необхідність захищати країну, а також вони розуміють, що після служби можуть служити за контрактом
Микола Садовий

«Загалом проблем у нас немає, бо юнаки розуміють про необхідність захищати країну, а також вони розуміють, що після служби можуть служити за контрактом або влаштуватись у структурні організації, де служба є необхідна при працевлаштуванні», – наголосив Микола Садовський.

Під час проходження медичної комісії виявляється, що половина молодих людей непридатна до служби у війську через стан здоров’я. Хірург Микола Бичишин оцінює стан здоров’я призовників як задовільний. За його словами, малоактивний спосіб життя молодих людей дається взнаки.

Багато мають проблеми з опорно-руховим апаратом, тобто є проблеми із хребтом, є проблеми із шлунком
Микола Бичишин

«Багато мають проблеми з опорно-руховим апаратом, тобто є проблеми із хребтом, є проблеми із шлунком. Кожен другий призовник придатний до служби в армії», – розповів лікар.

У коментарях Радіо Свобода призовники говорили про те, що найбільше бояться дідівщини у війську, тобто казарменного бешкету, безвідповідальності офіцерів, що одразу після служби їх відішлють на війну на Донбас. Також не вельми вірять у запевнення влади, що під час строкової служби не поїдуть у зону бойових дій.

Віськовий експерт Володимир Гулима говорить про те, що такого системногоявища, як дідівщина, в українській армії вже немає давно.

Кожен має телефон, працює військова прокуратура, поліція, тому казерменного хуліганства не має бути апріорі. А тим паче спрацьовує здоровий глузд, бо у мабутньому вони разом можуть опинитись на війні
Володимир Гулима

«Зараз така ситуація, що кожен має телефон, працює військова прокуратура, поліція, тому казерменного хуліганства не має бути апріорі. А тим паче спрацьовує здоровий глузд, бо у мабутньому вони разом можуть опинитись на війні і хтось матиме зброю чи буде командувати іншим», – каже Володимир Гулима.

Експерт вважає, що нині важливо особливу увагу звернути саме на рівень підготовки строковиків, які мають проходити професійний військовий вишкіл, а не фарбувати паркани у військових частинах.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG