Доступність посилання

ТОП новини

Росія готує наступ на Маріуполь – вояки й експерти


Позиція українських військових у селищі Широкині, що поблизу Маріуполя. 21 квітня 2015 року
Позиція українських військових у селищі Широкині, що поблизу Маріуполя. 21 квітня 2015 року

«Зараз у районі Новоазовська зібрана величезна кількість російської бронетехніки» – Білецький

Київ – Росія накопичує військову техніку та сили протиповітряної оборони на Донбасі: це помітили і українські розвідники та військові аналітики, і навіть представники США. Керівники українських військових підрозділів вбачають у цьому підготовку до наступу проросійських сил поблизу Донецька, Луганська або Маріуполя. Експерти вважають імовірною спробу Росії після травневих свят одночасно атакувати Широкине та обходити Маріуполь з тилу. Днями Міноборони звітувало, що на всіх цих напрямах для вояків звели кілька ліній фортифікаційних споруд та вогневих позицій.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сепаратисти і Росія сконцентрували в районі конфлікту на сході України найбільшу від серпня 2014 року кількість систем протиповітряної оборони. Про це заявив офіційний представник Держдепартаменту США Джефф Ратке, передає Укрінформ.

«Ми дуже занепокоєні у зв’язку з погіршенням ситуації в районі Широкина, розташованого неподалік від Маріуполя, де спеціальна моніторингова місія ОБСЄ спостерігала найбільш інтенсивний обстріл з початку бойових дій у цьому районі з середини лютого», – заявив він.

«Бойовики надалі не допускають спостерігачів ОБСЄ на свої об’єкти та в зону конфлікту. (…) Російські сили та сепаратисти збільшують кількість одиниць артилерії та ракетно-пускових установок у районах, заборонених Мінськими домовленостями. Вони розгорнули додаткові системи ППО у Східній Україні та перемістили кілька одиниць близько до лінії зіткнення»,– конкретизує Ратке.

Раніше волонтери та українські розвідники повідомляли, що на Донбасі бойовики позначають свою техніку хрестами, щоб її можна було розпізнати з повітря.

Українські вояки очікують наступу росіян. Кажуть, що готові його відбити

У всіх цих діях проросійських сил українські вояки вбачають підготовку до наступу. Так, Борис Гуменюк, один із керівників добровольчого підрозділу ОУН, повідомив Радіо Свобода, що російські війська та сепаратисти готують наступ на різних ділянках фронту, його початок – лише питання часу.

Є три можливі напрямки: Піски та Авдіївка, Маріуполь та північна ділянка фронту на Луганщині. Наступ може відбутися у будь-якому з цих напрямків
Борис Гуменюк

«Це правда, жодної військової таємниці в цьому немає. Накопичення техніки і сил – не просто так. Є три можливі напрямки: Піски та Авдіївка, Маріуполь та північна ділянка фронту на Луганщині. Наступ може відбутися у будь-якому з цих напрямків»,– прогнозує доброволець.

За словами Бориса Гуменюка, населені пункти на схід від Донецька, такі як Піски, Авдіївка, Тоненьке – нині є чи не найбільш гарячими точками на лінії фронту. Оунівець визнає, що російська сторона перемир’я не дотримується. Про це говорять і в українському Міністерстві оборони. За інформацією відомства, 27-28 квітня в зоні АТО загинув один військовий (саме в районі Авдіївки), ще 14 – поранені.

У прес-центрі АТО додають: 28 квітня російські війська та сепаратисти відкрили вогонь із «Градів» у район міста Авдіївка, а вночі 27 квітня – по селищу Новоласпа Волноваського району на Донеччині. Тривають обстріли і в районі міста Щастя на Луганщині, й у селищі Широкине біля Маріуполя, яке зараз розділене лінією фронту.

Загострення ситуації на півночі фронту змусило керівника Луганської області Геннадія Москаля закрити єдиний в регіоні пункт пропуску через лінію зіткнення. Нині його можуть перетинати лише українські вояки, приватні легкові автівки та місцеві мешканці-пішоходи.

Проросійські бойовики у районі Широкина вдалися до наймасштабніших збройних провокацій з часу минулого лютого: обстріли тут тривали понад 12 годин, повідомив речник Адміністрації президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник в Українському кризовому медіа-центрі.

Позиція українських військових у селищі Широкині, що поблизу Маріуполя. 21 квітня 2015 року
Позиція українських військових у селищі Широкині, що поблизу Маріуполя. 21 квітня 2015 року

«Бойовики вкотре піддали небезпеці життя спостерігачів – деякі боєприпаси поцілили у район, де був їхній спостережний пункт. Кількість провокацій зростає. Але українські вояки готові відповісти на них», – зауважив представник Адміністрації президента.

За словами Мотузяника, бойовики відкрили вогонь з артилерійських установок, що розташовані у селі Саханка за п’ять кілометрів від лінії зіткнення.

Тим часом, спостерігачі ОБСЄ повідомили, що зафіксували 17 танків, 3 самохідні артилерійські установки та 60 БТР-ів на окупованих територіях поблизу Широкина.

Прес-служба полку «Азов», який тримає оборону на маріупольському напрямку, підтверджує факти обстрілів, однак додає, що ніч і день минули відносно спокійно, загиблих з українського боку на цій ділянці фронту немає.

Між тим, сепаратисти з проросійських угруповань «ДНР» та «ЛНР» відкидають такі звинувачення, і натомість запевняють, що перемир’я порушують саме ЗСУ. Зі свого боку, місія ОБСЄ на сході України сьогодні заявила, що не може потрапити до певних ділянок фронту, де сепаратисти накопичують військову техніку.

Російські війська спробують обійти Маріуполь з півночі, може навіть через Волноваху – аналітик

Аналітик групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець, який нині перебуває на передовій у складі Збройних сил України, доходить висновку, що російська сторона та сепаратисти готують наступ північніше Маріуполя, однак не полишають спроб відкинути українські сили з селища Широкине на березі Азовського моря, і таким чином відкрити собі шлях на місто зі сходу.

«Маю зазначити, що доля Маріуполя вирішуватиметься не безпосередньо біля моря. Найімовірніше, якщо російські війська зважаться на щось серйозне відносно цього міста, то це станеться північніше, біля Павлополя та Чермалика, або десь в районе Гранітного, а то й біля Волновахи», – пише Машовець на сайті «Інформаційний спротив».

Андрій Білецький
Андрій Білецький

Командир добровольчого полку МВС «Азов» Андрій Білецький в інтерв’ю ТСН запевнив: є всі ознаки того, що російська сторона готує наступ.

Зараз у районі Новоазовська зібрана величезна кількість російської бронетехніки
Андрій Білецький

«Якщо кілька тижнів тому я не бачив серйозних приготувань до наступу, то зараз у районі Новоазовська зібрана величезна кількість російської бронетехніки», – розповідає Білецький з посиланням на дані розвідки. Командир наголошує, що такі приготування бойовиків свідчать, що готується прорив.

«Як відомо, бронетехніка в обороні не потрібна, бронетехніка – це засіб прориву. Її справді почали наганяти, її і справді багато, велика кількість інструкторів, офіцерів (з боку позицій російських військ). Є безперечні ознаки підготовки наступу», – зазначив Білецький.


На цю ж тему:

28.04.2015
Афганський моджахед: Україна здатна перемогти Росію

«Нині росіяни вже не супердержава. І з ресурсами, які є в України, ви можете ще впевненіше їх перемогти» далі
28.04.2015
Демілітаризація Широкина відкриє бойовикам браму до Маріуполя – речник полку «Азов»

На думку полку «Азов», така демілітаризація забезпечить агресору доступ до міста із заводами та портом далі
27.04.2015
Кожен метр нашої землі ми перетворимо на могилу для противника – Ківа

Місто посилено готують до оборони і мають власний рецепт, як встояти під ударами сепаратистів далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG