Доступність посилання

ТОП новини

Кожен метр нашої землі ми перетворимо на могилу для противника – Ківа про оборону Артемівська


Заступник начальника УМВС в Донецькій області Ілля Ківа
Заступник начальника УМВС в Донецькій області Ілля Ківа

Місто посилено готують до оборони і мають власний рецепт, як встояти під ударами сепаратистів

Зараз у стрічки новин, через активізацію бойових дій на Донбасі, найчастіше потрапляють населені пункти Піски та Широкине. Це Донецький та Маріупольський напрямки, відповідно. Втім, силовики заявляють про ще один можливий шлях для наступу бойовиків. Йдеться про Артемівськ, який після відходу української армії з Дебальцева, опинився неподалік лінії фронту. Про те, як готуються зустрічати бойовиків на підступах до міста, чим оборона цього населеного пункту відрізнятиметься від оборони Дебальцева, та яку небезпеку приховує можлива втрата Артемівська, в інтерв’ю Радіо Свобода розповів координатор Штабу оборони Артемівська, заступник начальника УМВС у Донецькій області Ілля Ківа.

– У нас вже є приклади Вуглегірська і Дебальцева. І вся країна знає, як були підготовлені там рубежі, яка кількість сил там знаходилась і, врешті, з чим ми там зіштовхнулись. А це, фактично, котел. І тільки чудом ми змогли вивести бійців і мінімізувати втрати під час виведення. Але ми втратили територію. Ми втратили цивільних. Цивільних, яких ми вивозили сотнями, тисячами з територій, які тепер окуповані. І от тепер ця ситуація може повторитись.

Заступник начальника УМВС в Донецькій області Ілля Ківа (другий ліворуч); виконувач обовʼязків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк (другий праворуч)
Заступник начальника УМВС в Донецькій області Ілля Ківа (другий ліворуч); виконувач обовʼязків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк (другий праворуч)


Тоді ми не врахували один момент: те, що можуть зробити мешканці міста, цього не зробить жодна армія. В місті Артемівську живе 50 тисяч мешканців. Так от, якщо хоча б 10 відсотків із них займуться обороною, а це буде 5 тисяч людей, то, повірте, місто буде неприступним. І тут питання не тільки технологічне. Тут більше питання політичне: коли супротивник побачить, що в місті не залишилось жодної людини, яка його підтримує, то навряд він сюди поткнеться. Чи велика ймовірність (загострення протистояння на Артемівському напрямку – ред.)? Так, достатньо велика, бо Горлівське бронетанкове угрупування вже налічує понад 60 машин.

Не військова таємниця, що в Артемівську є склади зі зброєю, якої там дуже багато. І супротивник спробує захопити ці склади

Противник достатньо сильний. Він укріпляється, стягує живу силу і ми знаємо три напрямки, на яких можливий розвиток наступу. Це: Широкине-Гнутове-Маріуполь, Авдіївка-Піски і Горлівка-Артемівськ. Чому Артемівськ? Всі знають – це не військова таємниця, що в Артемівську є склади зі зброєю, якої там дуже багато. І супротивник спробує захопити ці склади. Тому що потім, якщо у нього це вдасться, Росії не треба буде виправдовуватись через постачання зброї бойовикам. У них завжди буде відповідь – зброю ми взяли на Артемівських складах.

Звісно, ми цього не допустимо

Звісно, ми цього не допустимо. Ми зробимо все, щоб більше не віддати ані п’яді нашої землі. Ми перетворимо кожен метр нашої землі в могилу для супротивника.

– А як відрізняється підготовка до оборони Артемівська, від підготовки Дебальцева, якої, як ми тепер знаємо, виявилось недостатньо?

Підготовлений цілий план фортифікаційних споруд третьої лінії оборони, над яким працює Штаб оборони Бахмута

– Був підготовлений цілий план фортифікаційних споруд третьої лінії оборони, над яким працює Штаб оборони Бахмута (населений пункт у 1924 році перейменували в Артемівськ). Саме Бахмута. Ми будемо ініціювати зміну назви міста і повернення до його історичних витоків.

ДЗОТи, ДОТи, протитанкові рови, мінні поля, протитанкові їжаки – це цілий комплекс, це і є тим щитом, об який розіб’ється супротивник. Ми зробимо з Бахмута фортецю

Ми дуже плідно працюємо зі штабом АТО. Які надали своїх інженерів і підготували план фортифікаційних робіт. Куди включені ДЗОТи, ДОТи, протитанкові рови, мінні поля, протитанкові їжаки – це цілий комплекс, який потребує часу, сил та грошей. На будівельних майданчиках задіяні МНСники, МВС, Збройні сили України, громадські організації, представники місцевої влади. Все це і є тим щитом, об який розіб’ється супротивник. Ми зробимо з Бахмута фортецю.

– Розкажіть більше про Штаб оборони міста

Питання Штабу – не лише окопи рити. Він має працювати і в політичному, і в просвітницькому плані

– Я, як заступник начальника ГУ МВС в Донецькій області, є координатором цього штабу, бо маю досвід у підготовці оборонних споруд і оборони в цілому. Керує Штабом мер міста. До Штабу входять представники МНС, представники сектору «С», майже всі громадські організації, а це і ветерани війни в Афганістані, спортивні організації. У Штаб входять директори великих підприємств, тому що, фактично, на них лягає основний тягар підготовки оборонних споруд. У Штабі близько 30 людей. Але питання Штабу – не лише окопи рити. Він має працювати і в політичному, і в просвітницькому плані. Зараз ми готуємо до випуску газету, яка буде виходити раз в тиждень, де ми будемо розповідати не лише про роботу Штабу, а й про ситуацію, яка складається на Донбасі і в країні.

– Коли розпочались роботи?

– Із понеділка (20 квітня – ред.). Була підготовка техніки, нам треба було зібрати гроші, нам треба було підготувати план робіт. Треба зробити низку загально організаційних заходів, які дозволять безперебійно працювати на цій ділянці фронту.

Облаштування оборони Артемівська
Облаштування оборони Артемівська


– Ви згадували, що важливим є залучення місцевого населення. Чи вдається це зробити в Артемівську?

Артемівська міська рада визнала Росію агресором. І це потроху підіймає людей

– Останнє, що ми зробили – це добились того, що Артемівська міська рада визнала Росію агресором. І це потроху підіймає людей. Люди виходять, ми з ними спілкуємось, пояснюємо. Наразі, на цих роботах (із підготовки оборони міста – ред.) працює близько 70 мешканців міста. Вони залишили роботу, взяли в руки лопати і прийшли працювати.

– Які загальні настрої в місті?

– Відкритої підтримки сепаратистів немає. Є ті, хто ще сумнівається. Але більшість вже відкрила очі.

– У місті зараз фіксують випадки диверсій чи терактів?

– Ні. Ми над цим теж працюємо. І це якраз і показує, що тут немає місця для сепаратизму. Так, ми виявляли і «закладки», де знаходили тротил, і мінування дамб – так, це було. Але ми вміли це попередити.

– Наскільки зараз активні бойовики на цій ділянці фронту?

Від Артемівська до перших позицій сепаратистів – 18 кілометрів. Передові наші позиції – Миронівський і Луганське

– Від Артемівська до перших позицій сепаратистів – 18 кілометрів. Передові наші позиції – Миронівський і Луганське. Масштабні сутички там не відбуваються. Йдуть поодинокі обстріли. Працює снайпер. Періодично працює міномет, але все це одиночні випадки.

– Є якісь терміни, коли може відбуватись активізація бойових дій на цій ділянці фронту?

– Це може відбутись в будь-який момент. Супротивник готовий і чекає наказу. Тому зараз ми маємо виграти час, щоб підготуватись. А коли ми будемо готові, то супротивник просто не наважиться.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG