Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильська пожежа: жодної загрози для людей?


Пожежа в зоні відчуження, 28 квітня 2015 року
Пожежа в зоні відчуження, 28 квітня 2015 року

«Чотири квадратних кілометри лісу, які вигоріли в 10-15 кілометрах від ЧАЕС – це небагато» – експерт

Київ – Лісову пожежу в Чорнобильській зоні локалізували, прозвітували у середу представники ДСНС, за результатами повітряної розвідки. Подекуди тліє трава, але далі вогонь не поширюється, пояснюють пожежники, які гасять ліс у зоні відчуження. Чимало ліквідаторів та дослідників чорнобильської аварії запевняють, що конкретна пожежа не несе радіаційної загрози, оскільки вигоріли відносно чисті території. Тому в Києві радіаційний фон мало відрізнявся від звичайного. Водночас частина екологів говорять, що вогонь пройшов територією полігону радіоактивної техніки, відтак у повітря могли потрапити небезпечні ізотопи.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відкритих осередків вогню на території зони відчуження немає, подекуди тліє трава, але вогонь за межі вигорілої ділянки лісу не поширюється. Про це повідомив заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін за результатами ранкової повітряної розвідки 30 квітня. Підрозділи Служби порятунку продовжують поливати водою місця тління, і чергуватимуть на місці доти, доки пожежа повністю не припиниться.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Напередодні прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що вогонь охопив близько 4 квадратних кілометрів лісу, що вогонь рухався в бік Чорнобильської АЕС, але його зупинили.

«Ситуація під контролем. До самої станції близько 20 кілометрів, і наша ДСНС активно працює, щоб «відтяти» пожежу в тому напрямку», – зазначив прем’єр.

За даними ДСНС, радіаційний фон в районі пожежі залишається в межах 22 мікрорентгени на годину, тоді як безпечною нормою в Україні визначили 50 мікрорентген. Водночас, повідомляє служба, у Києві 30 квітня – фон близько 14 мікрорентген на годину.

Такі ж показники наводить науково-виробниче об’єднання «Опит», яке спеціалізується на вимірюванні радіоактивності.

Гасіння пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, 28 квітня 2015 року
Гасіння пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, 28 квітня 2015 року

Вночі з 29 на 30 квітня вітер, який до того відносив дим у Білорусь, повернув на Київ, і змінився тільки вранці. В окремих районах відчували запах диму. Радіо Свобода зробило кілька вимірів радіації у Києві в районі Нивок. За ніч рівень незначно зріс із 11 до 13 мікрорентген на годину, що було в межах похибки приладу та не відрізнялося від середніх рівнів для столиці.

Вигорів могильник «Буряківка» – Василюк

Водночас частина екологів не вважають, що жодної небезпеки немає. Так, заступник керівника Національного екологічного центру України Олексій Василюк повідомляє, що вогонь пройшов крізь полігон радіоактивних відходів «Буряківка» (де складують рештки техніки, яка працювала на ліквідації аварії на ЧАЕС). Василюк спирається на дані про лісові пожежі, задокументовані аерофотозйомкою.


Регіональний східноєвропейський центр моніторингу пожеж проаналізував поширення полум’я в зоні й напрямки поширення диму. Фахівці центру вважають, що ця пожежа несе радіологічну небезпеку для населення кількох країн.

Пожежі в Чорнобильській зоні є потенційно небезпечними, але нинішня – не призвела до радіоактивного забруднення української території, бо горіла малозабруднена ділянка зони відчуження. Таку думку Радіо Свобода висловив ліквідатор Чорнобильської аварії, розвідник-дозиметрист та дослідник наслідків аварії Сергій Мирний.

Мої колеги були у місті Прип’ять, коли вітер ніс дим у той бік. Місто було в диму, але радіаційний фон був звичний для тої території
Сергій Мирний

«Чотири квадратних кілометри лісу, які вигоріли в 10-15 кілометрах від ЧАЕС – це небагато, і не може вплинути на радіаційну обстановку в Києві. На щастя, горіли не найбільш забруднені місця. Так, мої колеги були у місті Прип’ять, коли вітер ніс дим у той бік. Місто було в диму, але радіаційний фон був звичний для тої території»,– констатує Мирний.

Він припускає, що якби горів так званий Рудий ліс, де фон є одним із найвищих у зоні, то радіаційна небезпека для людей була би, але невелика.

І він, й інші дослідники Чорнобильської аварії говорять про те, що такі пожежі свідчать про неналежне управління і фінансування зони відчуження, оскільки в разі кращої охорони зони загоряння (або ж підпалу) можна було уникнути. Раніше в ДСНС говорили, що причиною вогню міг бути підпал, оскільки загорілося одразу в кількох місцях.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG