Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Борислава місяцями без води у помешканнях


Мешканці Борислава понад 20 днів без водопостачання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Тисячі мешканців промислового міста Борислав роками живуть без води у помешканнях

35-тисячне місто Борислав, що на Львівщині, роками потерпає без водопостачання у помешканнях. За комунальні послуги більшість людей платять міському «Водоканалу», а воду мають час від часу. Особливо важко літнім людям і самотнім матерям. Люди звинувачують у безгосподарності міського голову, а мер нарікає на державу і безгрошів’я.

«Коли ми перемо, то у пральці є злив у каналізацію, я той злив перекидаю у відра, і брудну воду використовую для туалету», розповідає Олег Смук, мешканець Борислава.

За останні роки він навчився економити воду. Цього року вже чотири рази у помешканні не було води по 10 і більше днів. Востаннє з крану набирав воду на Паску, але через кілька днів після свят знову воду перестали постачати у будинки. Вже майже три тижні чоловік щодня їздить до товариша машиною по воду. 300 літрів води на його родину з трьох осіб вистачає на 2-3 дні. Але важкі бутлі носить на четвертий поверх, далі драбиною піднімається на дах, де у нього встановлений бак із насосом. Більша половина мешканців вимушена рятуватись саме так – встановили баки на воду.

«Їду тут до колеги півтора кілометри, набираю воду. Але це і бензин. Добре, що я маю можливість привезти, а хтось не має», – зауважує Олег Смук.

Тоді люди виглядають на машину, що підвозить воду. Вистачає не усім, скаржаться, що раз у день чи навіть у два дні місто організовує підвезення питної води. У будинках вивели загальні крани. Але можна набрати з них воду, за словами мешканців, у неділю.

Люди тішились, що падає дощ – набирали дощівку.

– Отак живемо. У нас вода була по годинах, коли насоси працювали, то по два-три дні не було води також. Беремо з колодязів.

–Я беру чотири-п’ять відер води. Через день беру.

– Скільки це ще буде, слів нема.

У лікарні – без води

В інфекційному відділенні центральної міської лікарні вода набрана у ванну, відра, пляшки. «У нас більше всього з водою робиться. Потрібно підтримувати санітарно-епідеміологічний режим. Маємо ємкості. Привозять воду, але не щодня. У нас прибирання мінімум два рази на день, я не кажу про миття посуду. Людям помити руки і помитись. Люди терплять, як все місто», – говорить завідувач інфекційного відділення Олександра Ломаєва.

Люди терплять і нарікають на бездіяльність міської влади, що за стільки років не змогла навести лад із водопостачанням. Не розуміють, чому жодного разу не було відкритих слухань щодо проблеми, чому міська влада не звітується перед громадянами щодо витрати коштів. Люди перекривали дорогу і вимагали відставки міського голови Володимира Фірмана.

«Найбільше мене дратує, що все робиться підозріло. Пишуть одне, роблять інше. Пишуть, що 8 квітня вийшов з ладу насос, а 21 квітня допоміжний, це не правда – вже 20-го не було води. Чому від 8 до 20 квітня перший насос не ремонтували, а дочекались, коли з ладу вийде другий?» – обурюється Олег Смук.

Міський голова нарікає на Київ

Міський голова Борислава Володимир Фірман пояснює, що труби, якими людям подається вода, зношені, а тому їх треба міняти, як і дві насосні станції.

«Щоб вирішити проблему з водою у місті, потрібно закупити нове обладнання, воно не мінялось на одній станції останні 15 років. Воно ще радянське, енергозатратне, дуже важке. Один комплект – насосний агрегат і двигун – коштує близько півтора мільйони гривень і на один ми маємо гроші з фонду розвитку. Але нам потрібні два комплекти. Будемо просити в уряду і обласної адміністрації», – наголошує міський голова.

Проблему з водопостачанням, поганими дорогами у місті можна вирішити, якби у міському бюджеті залишалось 10% від суми рентної плати ПАТ «Укрнафти», говорить Володимир Фірман. Адже у державний бюджет «Бориславнафтогаз» перераховує понад 400 мільйонів гривень у рік, каже мер, а місто нічого з цього не має.

У 2012 році, коли бориславчани тижнями не мали води, міський голова перелічував Радіо Свобода ті ж самі причини, як і цьогоріч, але заявив, що місто повертається до давньої схеми подачі води людям через старі водозабори, тобто не через потужну насосну станцію, без підкачування з гір, бо це дозволяє географічне розташування міста. Тоді мер повідомив, що один водозабір відновили, ще зроблять два і заявив, за його каденції «місто матиме воду цілодобово». Але за словами мешканців, за цей час лише стало набагато гірше.

У Бориславі можна почути, що хтось намагається забрати у приватні руки «Водоканал», а тому вигідно загострювати ситуацію з водопостачанням.

Міська влада Борислава обіцяє, що 7 травня мешканці матимуть воду за «звичайним графіком» – кілька годин зранку і ввечері або ж лише вночі. Однак чиновники не гарантують, що відремонтовані двигуни насосної станції знову не зламаються.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG