Доступність посилання

ТОП новини

Британський мільярдер хоче інвестувати в Україні (світова преса)


Західна преса також аналізує рішення суду у Відні не видавати до США українського мільярдера Дмитра Фірташа

Західна преса широко аналізує рішення суду у Відні не видавати до США українського мільярдера Дмитра Фірташа. А тим часом інвестувати в Україні планує мільярдер із Великої Британії.

Американський щоденник The New York Times подає детальний звіт про слухання в австрійському суді справи про екстрадицію до США українського олігарха Дмитра Фірташа. Суддя відхилив запит Сполучених Штатів і підтримав твердження адвокатів Фірташа, що цей запит був політично мотивований, пише з Відня кореспондент газети Дейвід Герзенгорн, що давно стежить за справою підприємця. За словами журналіста, рішення судді Земельного суду Відня Крістофа Бауера стало нищівним засудженням дій Міністерства юстиції і Державного департаменту США й відобразило зменшення довіри до влади Сполучених Штатів навіть із боку європейського союзника. Суддя, серед іншого, заявив, що не впевнений узагалі в самому існуванні двох свідків проти Фірташа, про свідчення яких заявили у США, але так і не надали ніяких даних про них. Навіть прокурор Патріція Франк, яка виступала на підтримку екстрадиції, визнала, що обґрунтування цього запиту було недостатнє, мовиться у статті. Тим часом, пише автор, у США Держдепартамент і Мін’юст заперечили будь-яку політичну мотивацію справи й висловили розчарування рішенням суду і сподівання, що воно буде оскаржене. А оскаржити його може уряд Австрії, пише газета.

Про справу Фірташа пише й австрійська газета Kurier. Автор статті пише, зокрема, про цілу «армію юристів», які захищали олігарха, серед яких і колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бемдорфер. Він налічив цілих шість підстав, кожна з яких, на думку захисника Фірташа, робить неприпустимою екстрадицію українського підприємця, а інші адвокати розвинули їх власними аргументами. При цьому у статті нагадано, що в Україні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк нещодавно заявив, що «був би радий бачити в Австрії партнера» – так прем’єр відповів на запитання, чи бачить він в Австрії партнера, чи джерело ризику. А така відповідь, пише автор статті, означає: Австрія для Києва створює ризики. Австрія дійсно дотримується м’якої лінії щодо Росії, приймала в себе керівника Кремля Володимира Путіна і розглядала справу Фірташа так довго, доки винесла рішення. А через те, що підприємця у Відні випустили під заставу і він зміг почати представляти себе як модернізатора України, в Києві на Австрію багато хто образився, мовиться у статті.

Про ще один аспект справи Фірташа нагадує британський щоденник The Independent: минулого року це видання викрило глибокі зв’язки, які Дмитро Фірташ нав’язав у Великій Британії з членами Парламенту. Серед них – чільні члени Консервативної партії Джон Віттінґдейл, голова впливового комітету Палати громад із питань засобів інформації, чи лорд Різбі, колишній заступник голови партії. А один із чільних керівників групи компаній Фірташа Group DF Роберт Шетлер-Джонз надав Консервативній партії десятки тисяч фунтів як пожертви через компанію-посередника, пише газета.

А польський щоденник Rzeczpospolita тим часом повідомляє про мільярдера британського – Річарда Брансона, який їде до Києва, щоб обміркувати свої плановані інвестиції в Україні. Це той самий Брансон, який володіє групою компаній Virgin. Вона має понад 400 складових, із яких одні з найважливіших – авіакомпанія Virgin Atlantic чи компанія Virgin Galactic, що інвестує в космічні технології і обіцяє комерційні польоти в космос. Саме українська авіабудівна галузь може бути цікавою для цього підприємця, пише газета.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG