Доступність посилання

ТОП новини

Одного з українських в’язнів у Росії мають звільнити 9 травня


Акція російських опозиціонерів із вимогою звільнити з російських тюрем політв’язнів та українську льотчицю Надію Савченко. Москва, 26 січня 2015 року
Акція російських опозиціонерів із вимогою звільнити з російських тюрем політв’язнів та українську льотчицю Надію Савченко. Москва, 26 січня 2015 року

Апеляційна інстанція скоротила термін ув’язнення студента Юрія Яценка із 2 років до 9 місяців

У середу обласний суд російського міста Бєлгорода своїм рішенням змінив вирок українському студенту, активісту Євромайдану Юрію Яценку з двох років до 9 місяців. 9 травня, тобто вже за тиждень, він має опинитися на волі, адже цей термін уже відбув, перебуваючи в місцевому СІЗО.

Юрій Яценко є одним із українських в’язнів у Росії. Він був арештований рік тому, майже синхронно із затриманням Олега Сенцова та інших сімферопольців, яких російські слідчі органи вирішили призначити «терористами». Юрію було приписане незаконне зберігання вибухових речовин (до речі, ця сама стаття фігурує і у справах Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та Чірнія). А поза протоколами ФСБ намагалося вибити з нього зізнання в підготовці терактів на території Росії.

Юрій Яценко
Юрій Яценко

Вирішальними для розв’язки справи Юрія Яценка стали цьоготижневі судові засідання. У понеділок розгляд апеляції був відкладений. При чому, в доволі ефектний спосіб, про що ви зможете довідатися з цього тексту. А вже в середу суд виніс рішення про зміну терміну вироку.

Адвокат Петро Заікін і його колишня підзахисна, учасниця групи «Пуссі Райт» Марія Альохіна, 2013 рік
Адвокат Петро Заікін і його колишня підзахисна, учасниця групи «Пуссі Райт» Марія Альохіна, 2013 рік

Великою мірою такий результат – заслуга адвоката Юрія Петра Заікіна, який займався справою однієї з учасниць «Пуссі Райт» Марії Альохіної, а зараз веде справу Руслана Кутаєва, якого правозахисники називають першим чеченським політичним в’язнем. Про подробиці вирішальних для Юрія Яценка засідань, а також про досі існуючі небезпеки провокацій Петро Заікін розповів у короткій телефонній розмові.

– Під час засідання апеляційної інстанції в понеділок я говорив про те, що 2 роки, на які був засуджений Юрій – це безпрецедентно суворе покарання у випадку з ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу Росії. Як свідчить судова практика, відносно громадян Російської Федерації вирок був би м’якшим. Тому я припустив, що вирок Юрію є політично мотивованим. І якраз на цьому мене суддя перебиває і каже, що вважає виступ завершеним. Мені довелося вказати судді на те, що він порушив право на захист мого підзахисного, а це може означати зацікавленість суду в певному результаті справи, тому я заявив судді відвід. Суддя натомість, стверджуючи, що я на це не маю права, не вигадав нічого кращого як сказати: а ось цього (тобто заяви про відвід) в протоколі фіксувати не треба. Звісно, неповнота ведення протоколу засідання також є порушенням, про що я відразу заявив. Зрештою, спантеличеному головуючому судді довелося оголосити перерву в засіданні на два дні.

Було видно, що це рішення – експромт, воно не було заздалегідь підготовленим

Коли засідання продовжилося в середу, основний акцент я зробив на судовій практиці Верховного суду по аналогічних справах. Після цього виступив сам Юрій Яценко із останнім словом, в якому продовжив мою лінію. Суд пробув у дорадчій кімнаті менше ніж 10 хвилин. Своїм рішенням він зменшив термін Юрію більш ніж на рік, по суті, за фактом його відсидки. Мені здається, у судді на обличчі було написане полегшення. Було видно, що це рішення – експромт, воно не було заздалегідь підготовленим.

Зупинятися не можна, треба вимагати його реабілітації: скасування вироку , адже в діях Юрія взагалі не було складу злочину

Водночас, незважаючи на те, що ми Юрія вирвали з лап правоохоронців, я особисто вважаю, що зупинятися не можна, треба вимагати його реабілітації: скасування вироку, визнання його незаконним, адже в діях Юрія взагалі не було складу злочину. Людина майже рік провела в казематах, держава має йому це якось компенсувати. Бодай публічними вибаченнями, я вже мовчу про матеріальну компенсацію.

З іншого боку, переконаний, що суддя чудово розумів: скасовувати вирок йому не можна, бо це потягне за собою цілий ланцюг з’ясувань щодо рішень судів першої та апеляційної інстанцій. Адже коли обирався запобіжний захід для Юрія, досліджувалося, чи наявний у справі сам факт злочину. А якщо факту не було, тоді виникає підстава говорити про те, що ціла низка судових рішень була винесена з порушенням закону – від постанов про обрання запобіжного заходу до вироку.

Тому я вважаю, що суддя в цій ситуації виніс, по суті, «протестне» рішення. Він зробив що міг. Я б сказав, що в судді є совість, але бракує сміливості.

– Ви справді вірите в те, що реабілітація Юрія можлива за нинішніх умов?

Його мають виставити за двері СІЗО в ніч на 9 травня. Але щодо нього є також минулорічне рішення суду про видворення за межі Росії. Не знаю, яким чином це буде реалізовано у вихідний день, 9 травня

– Я думаю, що така перспектива є. У нас у судовій системі все не так запущено, як здається. І ця історія все ж таки не є принциповою справою для судової влади та правоохоронних органів Росії. Це не та справа, яка отримала дуже широкий розголос на території Російської Федерації. Тому це той випадок, коли вони можуть зіграти в правосуддя.

Водночас, у справі зі звільненням Юрія є ще одна проблема. Його мають виставити за двері СІЗО в ніч із 8 на 9 травня. Але щодо нього є також минулорічне рішення суду про видворення за межі Росії, котре мають виконати судові пристави, при чому, його мають забрати зі спецприймача, доставити на кордон та передати безпосередньо до рук українських прикордонників. Не знаю, яким чином це буде реалізовано у вихідний день, 9 травня...

– А в мене є інше побоювання – що може статися, як минулого року, коли Юрія кілька разів довозили до українського кордону, а потом приїздило ФСБ і знову його забирало. Вам здається, такого «бєспрєдєла» бути не може?

Побоююся наглих провокацій, але в мене склалося позитивне враження про роботу підрозділів ФСБ Бєлгорода. Вони не займалися фабрикацією, на відміну від курських

– Я теж побоююся наглих провокацій, але в мене склалося позитивне враження про роботу підрозділів ФСБ Бєлгорода. Вони не займалися фабрикацією, на відміну від курських. Та й до Юрія ставилися доволі лояльно.

– Але можливостей неприємних сюрпризів все ж не можна виключати. Принаймні, до них треба бути готовим.

Сам момент передачі Юрія українським прикордонникам я неодмінно буду моніторити

– Так, саме тому Юрія буде підстраховувати місцевий бєлгородський адвокат. А сам момент передачі Юрія українським прикордонникам я неодмінно буду моніторити. На жаль, можливості того, що за ці дні його спробують вивезти із СІЗО в багажнику, виключати не можна…

ДОВІДКА

Юрій Яценко разом зі своїм приятелем, так само львівським студентом-юристом Богданом Яричевським, був арештований 6 травня 2014 року в місті Обоянь Курської області. Із представників «бандерівського» міста, яких російським міліціонерам за збігом обставин «пощастило» захопити на кордоні, відразу захотіли зробити «терористів». І викликали ФСБ. Далі протягом тривалого часу Юрій та Богдан утримувалися в одній із установ для нелегальних мігрантів у Курській області. Утримувалися – незаконно, попри рішення суду про їх видворення. Але «особливої команди» ФСБ не було – тому до них не застосовували видворення. Більше того, до них постійно застосовували тортури. Коли під впливом фізичних знущань працівникам ФСБ не вдалося «вичавити» з хлопців визнання у приналежності до лав «Правого сектору» та підготовці терактів до 9 травня, їх спробували змусити публічно зректися українського громадянства і попросити політичного притулку в Російській Федерації. Невдовзі Богдана все ж таки відпустили. А проти Юрія порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу Російської Федеації – «Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, її частин, боєприпасів…». Iз пояснень, написаних Юрієм Яценком 21 липня 2014 року і переданих адвокатові: «Вважаю, що дійсною причиною мого кримінального переслідування з боку ФСБ Росії є бажання працівників ФСБ використати моє кримінальне переслідування як інформаційний привід для дискредитації мене як прибічника мирного врегулювання існуючих суперечностей між Україною та Росією». Прогнози захисту були відносно оптимістичними, утім, 10 березня 2015 року Свердловський районний суд Бєлгорода виніс обвинувачувальний вирок. Суд вирішив, що «обвинуваченням надано достатньо доказів наявності в діях Яценка прямого умислу на незаконне перевезення та передачу вибухових речовин» та засудив Юрія Яценка до суворої міри покарання – 2 років колонії-поселення. Подробиці про лінію захисту – в нещодавній прес-конференції в УКМЦ.
Богдан Яричевський (ліворуч) і Юрій Яценко
Богдан Яричевський (ліворуч) і Юрій Яценко

Марія Томак – журналіст Центру громадянських свобод

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG