Доступність посилання

ТОП новини

На евакуацію в непальському консульстві чекають сім’ї з дітьми – очевидець


Бхактапур, Непал, 2 травня 2015 року
Бхактапур, Непал, 2 травня 2015 року

Серед українців, які чекають на евакуацію з Непалу, є до семи дітей різного віку, повідомила Радіо Свобода українська альпіністка Галина Тодоренко, яка повернулася до Києва комерційним рейсом.

«Разом із нами в резиденції консула жило близько 45 людей, серед них 5-7 дітей. Частина з українців вже виїхала», – сказала Тодоренко.

За словами альпіністки, частина українських громадян також чекає на евакуацію в готелях, частина – в Російському культурному центрі.

«Нам пропонували різні варіанти залишити зону ризику якомога скоріше, зокрема на російському літаку чи на вантажному літаку до Делі. Дипломатичні працівники прагнули в першу чергу, вивезти сім’ї із дітьми», – наголосила альпініст. У деяких була ідея також поїхати з Катманду наземним транспортом, це було неможливо через величезні черги на дорогах – дуже багато непальців також виїжджають з країни, додала Тодоренко.

Ситуацію із довгим очікуванням на український урядовий літак можна пояснити, на думку Тодоренко, маленьким аеропортом в столиці Непалу.

«Аеропорт може приймати до 9 великих літаків одночасно, а до Непалу прислали дуже багато літаків із гуманітарною допомогою. За моєю інформацією, черга перед українським евакуаційним літаком була близько сотні бортів – там були і комерційні, і гуманітарні, і евакуаційні літаки. Зокрема, російській літак прочекав у Делі три дні перед тим, як його прийняли», – розповіла вона.

Українка також подякувала працівникам консульства за старанну роботу і комфортні умови для очікування. «Люди, яких прислали вирішувати проблему евакуації – дуже компетентні. Вони зробили усе, щоб ми дочекалися літака в комфортних умовах. Нас поселили в резиденції консула, забезпечили їжею», – наголосила Тодоренко.

За офіційною інформацією, станом на 19:00 2 травня до списків на евакуацію з Непалу були внесені близько 100 людей. Крім громадян України, українським літаком планують вирушити громадяни Польщі, Латвії, Франції, Молдови, Швеції, Грузії й Росії.

Як повідомляють у соціальних мережах українські журналісти з місця подій, літак Іл-76, на якому мали евакуювати українців з Непалу зламався, і до Індії привезли неправильну деталь для ремонту. За словами журналіста «Громадського.ТВ» Богдана Кутєпова, евакуація розпочнеться щонайменше за дві доби.

XS
SM
MD
LG