Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко хоче будуватися без дозволу в охоронній зоні Лаври («СХЕМИ» | ВИПУСК №24)


Також у випуску: Закулісся нового уряду | Схеми 2014

Земля президента

Петро Порошенко – людина не бідна. Що ще у нього є, окрім заводів, телеканалу та радіостанцій? Нерухомість. В тому числі земля. Передача «Схеми» знайшла президентську земельну ділянку. Вона знаходиться в охоронній зоні Києво-Печерської Лаври та Софії Київської. Два роки тому правоохоронці виявили руйнування частини люнету – земляного укріплення Київської фортеці 18-го століття саме за цією адресою. Більше того, схоже, Петро Порошенко найближчим часом має намір продовжити будівельні роботи на цінних історичних землях. Без необхідного дозволу від Мінкультури. Про це розслідування Максима Савчука.

Закулісся нового уряду

Під Новий рік Україна отримала оновлений уряд, призначений новообраним парламентом. Знімальна група «Схем» спостерігала, як за офіційним засіданням для преси, так і за закритим неанонсованим зібранням Кабінету міністрів у неділю. Там розглядався ключовий фінансовий документ на наступний рік – бюджет. Як поводять себе нові урядовці на камеру, і кола вона вимкнена? Спеціальний репортаж Сергія Андрушка.

Схеми-2014

Кумівство, політичне запроданство, замкнене коло корупційних зв’язків влади та опозиції. Чи вдалося просунутись уперед хоч на крок у боротьбі з цими явищами? Та в чому суспільство, що прагне чесної та прозорої влади, цьогоріч поки зазнало поразки? Про рік, що мав започаткувати справедливе правосуддя та повернути державі вкрадені корупціонерами майно та гроші – крізь призму розслідувань програми «Схеми», у сюжеті Олени Логінової.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG