Доступність посилання

ТОП новини

«Кривосуддя» по-українськи. З життя одіозного Печерського суду («СХЕМИ» | ВИПУСК №26)


Також у випуску: Приховані інтереси | Недоторканий бізнес по-депутатськи

Кривосуддя

«Найчесніший суд у світі» – так в народі, на жаль, в переносному значенні називають Печерський суд міста Києва. Саме цей суд відправляв за ґрати на той час лідерку опозиції Юлію Тимошенко, ув’язнював Юрія Луценка, забороняв протести на Майдані, ухвалював рішення про затримання протестувальників, згодом відпускав «беркутівців» з-під варти, знімав арешт з майна соратників Віктора Януковича. Якщо й оцінювати стан українського правосуддя після Майдану, то, мабуть, за об’єкт дослідження краще за все брати саме цей районний суд у самому центрі столиці. Що і зробив наш журналіст Сергій Андрушко. Репортаж програми Схеми з Печерського суду постмайданного періоду.

Приховані інтереси

Коаліційна угода, яку підписали в новообраному парламенті, передбачає перехід на нову систему державних закупівель ліків за бюджетний кошт. Це – спроба побороти корупцію у цій сфері. Вже цьогоріч МОЗ повинен здійснювати ці тендери через світові організації – ЮНІСЕФ та Всесвітню організацію охорони здоров’я. Формувати заявки на ліки на мільярди бюджетних гривень повинні групи з представників міністерства та пацієнтські організації. Проте МОЗ, очолюваний грузинським реформатором Олександром Квіташвілі, вирішив залучити до участі і самих виробників ліків, хоча це пряме порушення антикорупційного законодавства. То чи чекати нам реформи? Це з’ясовував Олександр Чорновалов.

Недоторканий бізнес по-депутатськи

У минулих випусках ми розповіли про те, як мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» в окупованому Криму, схоже, лише змінила вивіску – і продовжує працювати, тільки вже поповнюючи бюджет Росії. В той же час ми навели документи, в яких встановлені імовірні факти навмисного заниження податкових зобов’язань компанією в Києві. Тобто, схоже на те, що в Україні «Епіцентр» не гребує використовувати схеми, що дозволяють ухилятися від сплати податків. Справа в тому, що цей бізнес належить колишньому регіоналу, народному депутату Олександру Герезі та його дружині – екс-секретарю Київради Галині Герезі. То ж ми поцікавились, чи відреагувала державна Фіскальна служба на оприлюднені факти? Чи готова українська влада виносити штрафні санкції бізнесу, який традиційно користується так званим депутатським імунітетом своїх власників?​

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG