Доступність посилання

ТОП новини

Україні слід скористатися досвідом Польщі – посол Моцик


Екс-посол України в США Олександр Моцик, архівне фото
Екс-посол України в США Олександр Моцик, архівне фото

«Поляки у свій час теж поставили на США і не помилилися. Вони виконали усі свої стратегічні завдання, які перед собою ставили»

За минулий рік відносини між Україною та США вийшли на рівень стратегічного партнерства – заявив Олександр Моцик, колишній посол України у США, який днями завершив свою каденцію у Вашингтоні. В ексклюзивному інтерв’ю «Голосу Америки» дипломат розповів, як Україна може скористатися з такої ситуації і порадив подивитися на досвід її західного сусіда.

«Останній рік ми працюємо в цілодобовому режимі, щоб отримати якнайбільше підтримки від Сполучених Штатів. Згадайте, що президент і прем’єр-міністр за цей час говорили з президентом і віце-президентом США по телефону більше ніж всі їхні попередники за весь час незалежності України», – сказав колишній посол України у США.

За словами Олександра Моцика, Україна зобов’язана скористатися цією історичною ситуацією, аби пришвидшити проведення необхідних економічних та політичних реформ, як це зробила свого часу Польща.

«Я хочу привести приклад Польщі, де я працював послом чотири з половиною роки. Поляки у свій час теж поставили на Сполучені Штати і не помилилися. Вони виконали усі свої стратегічні завдання, які перед собою ставили, – каже він. – Вони вступили в НАТО, вони стали членом Європейського Союзу. Вони реформували країну на ринкових принципах. І сьогодні Польща, яка у 90 році була така ж бідна, як Україна, а то ще й бідніша, сьогодні ВВП Польщі в 4 рази більший ніж в України. І я можу вам сказати, що зміни просто фантастичні».

Україна багато у чому подібна на Польщу, тому досвід західного сусіда буде їй дуже доречний, переконаний дипломат.

«Ми дуже близькі. Не треба знову велосипед вигадувати. Польщу зробили 4 проекти. Перший проект – це ринкова реформа. Ми пам’ятаємо, «реформа Бальцеровича», коли одного дня був «введений капіталізм». Так багато було банкрутств, нарікань, але дуже швидко Польща почала виздоровлювати економічно і то був початок успішного розвитку. Друге – це система реформування місцевих органів влади. І це поляки, вважають, була найуспішніша реформа, того, що вона підняла ініціативу знизу. Люди зрозуміли, що не уряд в столиці, а вони відповідають за своє майбутнє, за майбутнє своїх дітей. І, яке буде життя в їхній громаді, які там будуть дороги, які там будуть мости, які там будуть будинки, … школи, все таке інше. Третій фактор – вступ до НАТО. Польща отримала гарантію безпеки у вигляді парасольки НАТО. І четверте – це вступ до Європейського Союзу», – зазначає дипломат.

У Сполучених Штатах, каже Олександр Моцик, сьогодні опинилося багато українців, які за останні роки, з різних причин, виїхали з України. Ці люди, отримують західну освіту, набувають досвіду і є безцінним капіталом, який зможе в майбутньому допомогти Україні.

Коли у нас буде така ситуація, яка дозволить працювати бізнесу. Працювати легко і успішно, а ми дуже близькі до того тому, що всі реформи, які здійснюються, працюють на створення такої атмосфери, то звичайно, що багато українців повернуться в Україну
Олександр Моцик

«Коли у нас буде така ситуація, яка дозволить працювати бізнесу. Працювати легко і успішно, а ми дуже близькі до того тому, що всі реформи, які здійснюються, працюють на створення такої атмосфери, то звичайно, що багато українців повернуться в Україну, як це зробили поляки, угорці, чехи, словаки, коли були у такій же ситуації як ми, – говорить екс-посол. – Так що питання у тому, щоб ми у себе вдома навели лад, і тоді Україна буде набагато відкритіша і доступніша і привабливіша для іноземних інвесторів, в тому числі і для українців».

Втім питання надання подвійного громадянства таким емігрантам, Моцик вважає – передчасним.

«Я колись вів переговори з Росією у 95 році стосовно надання подвійного громадянства. І тоді був дуже сильний тиск з боку Росії, щоб ми погодилися на таку концепцію. Я виступав категорично проти того. Була небезпека, що в Криму населення отримає російський паспорт, те ж саме на Донбасі і ми мали б можливу ситуацію, яку ми маємо сьогодні ще багато років до того. Тому загалом, я цю концепцію підтримую, але вона не на сьогодні. Треба до цієї концепції дорости і рухатися по правилах Ради Європи, яка допускає що у певних випадках, коли мова йде про родинні зв’язки, шлюб, допускається подвійне громадянство. Але так щоб сьогодні відкрити подвійне громадянство повністю, я вважаю що це ще рано», – зауважив Олександр Моцик.

На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG