Доступність посилання

ТОП новини

Про людей Калетніка і їхню схему не чув – заступник нового голови фіскальної служби


Роман Насиров
Роман Насиров

Раніше Насиров працював із топ-менеджером Коломойського та своїм попередником Білоусом

Київ – Головним податківцем країни став Роман Насиров – інвестиційний банкір та народний депутат із президентської партії. Прем’єр-міністр дав йому три місяці на реальні зміни в Державній фіскальній службі, але новому начальнику вже пригадують зв’язки з минулим керівництвом фіскальної служби та навіть із менеджерами Ігоря Коломойського.

ЗАВАНТАЖИТИ

Державну фіскальну службу очолив банкір і народний депутат Роман Насиров. Насиров був одним із двох кандидатів, якого обрала міжвідомча конкурсна комісія. Остаточний вибір зробив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Міністр фінансів Наталія Яресько наголосила, що відбір кандидатів відбувався із залученням трьох міжнародних рекрутингових компаній.

«Міністерство фінансів створило раду з відбору голови Державної фіскальної служби, до складу якої увійшли як представники міністерства, так і представники іноземного та українського бізнесу, а також громадськості», – повідомила Яресько.

Член комісії Валерій Пекар вважає, що процедура відбору вперше була такою прозорою і зрозумілою. «Критерії відбору були заздалегідь опубліковані на сайті міністерства. Всі кандидати пройшли співбесіди, а найкращі мали можливість презентувати свої програми. Більшість складу комісії становили представники громадських організацій та бізнес-асоціацій», – написав він у Facebook.

Конкурс мав завершитись майже місяць тому – 7 квітня, але термін прийому заявок кілька разів подовжували. Документи припинили приймати лише 23 квітня. Загалом у конкурсі брали участь 67 кандидатів, які поступово відсіювалися після співбесід та перевірок. Після останнього інтерв’ю залишилося двоє: Андрій Коломієць та Роман Насиров.

Крім Насирова на позачерговому засіданні Кабміну затвердили двох його заступників: екс-працівника СБУ Сергія Білана та юриста Костянтина Лікарчука.

Що будуть робити Насиров та його заступники в першу чергу

Нова команда отримала три місяці на зменшення рівня корупції, зміну усіх керівників ДФС на рівні областей та районів і збільшення надходжень до бюджету за рахунок детінізації економіки та боротьби з контрабандою.

Зокрема, боротися з корупцією на митниці має заступник Насирова Костянтин Лікарчук. У перший же робочий день він планує поїхати по усіх регіональних митницях – до Львова, Одеси та інших. Існування організованої корупційної групи митників, які досі працюють на екс-керівника митниці Ігоря Калетніка, про яку говорять ветерани митної служби, юрист не визнає.

Чопська митниця (архівне фото)
Чопська митниця (архівне фото)

Люди Калєтніка? Вперше про таке чую
Костянтин Лікарчук

«Люди Калєтніка? Вперше про таке чую. Я думаю, що це ярлик, який вішають на деяких посадовців. Я не готовий його коментувати, у мене немає інформації, хто це. На митниці мають працювати професіонали, які не мають бути задіяні в корупційних схемах», – наголосив Лікарчук.

Новий голова фіскальної служби обіцяє працювати якомога ефективніше та бути відкритими.

«Ми повинні відновити довіру до ДФС, ми повинні зробити основні кроки в побудові нового підходу до адміністрування податків. Ми повинні зробити реальний діалог з платниками податків», – наголосив Насиров.

Насиров працював із керівником «Укрнафти» Ванхекке

Серед його останніх місць роботи – інвестиційний банк «Ренесанс Капітал», де він працював у керівництві разом із Ігорем Білоусом – той очолював Державну фіскальну службу до березня 2015 року, коли його відправили у відставку. У тому ж банку Насиров працював із бельгійським фахівцем Пітером Ванхекке. Зараз той очолює топ-менеджмент «Укрнафти» – напівдержавного підприємства, яке, за даними українських ЗМІ, контролює олігарх Ігор Коломойський.

Оксана Продан
Оксана Продан

За словами народного депутата Оксани Продан, яка також претендувала на посаду голови ДФС, уряд та комісія не могли не зважати на цей факт.

Завдання – щоб питання про персони не виникали ні в журналістів, ні в платників податків
Оксана Продан

«Завдання зараз і нового голови ДФС, і профільного комітету, в якому я працюю,– це зробити все, щоб ця реформа відбулася і щоб питання про персони не виникали ні в журналістів, ні в платників податків. Щоб ми знали, що система працює на державу, а не всупереч закону», – заявила Продан.

Втім, експерт та керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман не вважає це небезпекою.

Я не думаю, що Насиров – людина Коломойського, отже, навряд чи тут є конфлікт інтересів
Ерік Найман

«Я не думаю, що Насиров – людина Коломойського, отже, навряд чи тут є конфлікт інтересів. У цій частині я не чекаю на щось погане», – наголосив Найман.

Саме «Укрнафту» звинувачував у несплаті дивідендів до бюджету екс-голова ДФС Ігор Білоус за місяць до свого відсторонення з посади. «Укрнафта» й досі відмовляється сплачувати решту суми і вимагає взаємозаліку через борги «Нафтогазу».

Радикальних реформ не буде, але «єдинщики» можуть нервуватись і далі – експерт

Найман вважає, що чекати на якісь радикальні реформи не варто – Насиров людина з тієї ж команди, яка була раніше.

Хотілося б побачити більш кардинальні та швидкі кроки
Ерік Найман

«Скоріш за все, продовжиться політика повільного і поки що не зрозумілого реформування Державної фіскальної служби. Хотілося б побачити більш кардинальні й швидкі кроки. Більш за все можуть нервуватись підприємці на єдиному податку. Важко корпоративному бізнесу, який платить усі потрібні податки, існувати разом із тими корпораціями, які використовують єдиний податок для зменшення суми своїх податків, – вважає експерт. – Насиров – це людина з ринку, він повинен розуміти, що податківці підпорядковуються суспільству. Білоус – також людина з ринку, але, мабуть, йому не вистачило харизми чи енергії».

Найман вважає, що досвід банкіра допоможе Насирову на новій посаді, зокрема під час переговорів з великими платниками податків. Вимоги бізнесу залишилися тими ж: зменшити кількість податків та спростити їхній облік, а також зробити усіх громадян рівними перед податковими законами.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG