Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Москві розгляне дві справи Савченко в один день


А США знову закликають Росію звільнити Савченко і не порушувати мінських домовленостей

Напередодні розгляду в російському суді відразу двох справ щодо народного депутата України Надії Савченко з закликом негайно звільнити її вкотре звернулися Сполучені Штати Америки. Сьогодні, 6 травня, Басманний суд Москви має провести два засідання у справах Савченко: щодо скарги адвокатів українки на відмову слідства відпустити її як делегата ПАРЄ на сесію і щодо прохання слідства продовжити термін її арешту ще на півроку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сполучені Штати Америки знову висловили глибоке занепокоєння щодо утримання в Росії під вартою народного депутата України Надії Савченко. Як заявив речник Державного департаменту США Джефф Ратке, те, що вона є членом парламенту, робить справу унікальною.

Серед іншого, Держдепартамент знову висловив глибоку стурбованість тим, як поводяться з Савченко в російському ув’язненні, і повідомленнями, що вона важко хвора. При цьому Савченко залишається заручницею російської влади, наголосив Ратке.

«Ми закликаємо Росію звільнити Савченко і всіх інших заручників, яких утримують у Росії, негайно. Це зобов’язання Росія взяла на себе, коли підписала Мінську домовленість у вересні минулого року, і ще раз 12 лютого цього року, коли вона підписала план втілення Мінської домовленості», – сказав речник.

«Ми глибоко занепокоєні бездушним і разючим продовженням у Росії на шість місяців терміну утримання під вартою члена парламенту Надії Савченко», – заявив Джефф Ратке у вівторок, 5 травня.

І в цьому він помилився. Того дня в Росії на півроку, до 13 листопада, продовжили термін слідства у справі Надії Савченко, повідомили її адвокати.

Цей крок відразу викликав обурення Міністерства закордонних справ України. Він, мовиться в заяві МЗС, «виходить за елементарні межі моралі, гуманності та справедливості» і свідчить, що Росія не готова виконувати взяті на себе зобов’язання за мінськими домовленостями.

Дві справи Савченко в один день

А продовження терміну утримання Надії Савченко під досудовим арештом, чого теж домагається російське слідство, будуть розглядати сьогодні. Слідчий комітет Росії хоче продовжити і його ще на півроку, теж до 13 листопада. Нині чинний термін арешту – до 13 травня.

Один із адвокатів українки Микола Полозов назвав призначення цього засідання Басманного суду раптовим. Як написав він у твітері, це реакція російської влади на заклик провести 11 травня, в день народження Надії Савченко, глобальну акцію на її підтримку і з вимогою звільнити її.

А інший адвокат, Марк Фейгін, жахнувшись «двом судам щодо Савченко в один день», зі свого боку, заявив у твітері про дії російської влади: «Висновок такий: вони бояться і квапляться».

Засідання мають відбутися з відступом у три години. Раніше на середу, 6 травня, в цьому ж суді було призначене інше слухання щодо Савченко. Це скарга її захисту, що українського парламентаря, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи, не відпускають на сесії ПАРЄ.

Росія не бере до уваги імунітет делегата ПАРЄ

Остання наразі така сесія відбулася два тижні тому, і про Савченко там не забували. Речник МЗС України Євген Перебийніс тоді повідомляв: «Особливу увагу під час сесії було приділено питанню Надії Савченко. Європейські депутати вкотре закликали Російську Федерацію звільнити Савченко як на підставі мінських домовленостей, так і з огляду на її імунітет члена ПАРЄ».

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а також у незаконному перетині російського кордону. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Та слідство й суд не беруть ці докази до уваги.

На парламентських виборах в Україні в жовтні минулого року Савченко була обрана народним депутатом від партії «Батьківщина», а потім стала членом постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, що дає їй міжнародний імунітет. Росія, член Ради Європи, цього імунітету не визнає.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG