Доступність посилання

ТОП новини

Служба інтелектуальної власності перевірить держустанови на піратство


Досі ніхто не проводив перевірку органів влади на те, яким програмним продуктом там користуються – Жарінова

Ігор Рець

За даними компанії «Майкрософт», 85% програмного забезпечення, яке використовують органи влади України, є піратським. Водночас, українська статистика суттєво розбігається з західною. За офіційними даними, піратство в українських держустановах складає «лише» 35 відсотків.

Держслужба інтелектуальної власності анонсує маштабну перевірку, яка має показати реальну картину піратства в українських офіційних установах.

До цього часу таку перевірку ніхто не проводив. Точніше, контроль за дотриманням авторських прав покладали на сам орган: яку інформацію він подає, так і є, каже голова Державної служби інтелектуальної власності України Алла Жарінова.

Серед інших причин, які раніше впливали на сприйняття України як держави-порушника інтелектуальних прав, є піратство в інтернеті. Віктор Лещинський, директор державного підприємства «Інтелзахист», розповідає: позбутись інтернет-піратства допоможе спеціальний державний реєстр.

Досить великий реєстр, до якого правовласники зможуть заносити свої об'єкти авторського права і замовляти послугу моніторингу, де їхній контент перебуває
Віктор Лещинський

«Зараз розробляється державний депозитарій авторських прав. Досить великий реєстр, до якого правовласники зможуть заносити свої об'єкти авторського права і замовляти послугу моніторингу, де їхній контент перебуває», – розповів Віктор Лещинський.

За словами представника управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Віталія Панькова, міністерство нині проводить спецоперацію «Пірати» з протидії порушенню авторського права в інтернеті.

«Є позитивні зрушення. Я сподіваюсь, громадськість незабаром їх побачить», – каже Паньков.

Те, що США позбавили Україну статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності, робить нашу державу більш інвестиційно правабливою. Проте, на Заході досі фіксують численні факти піратства в Україні. У Державній службі інтелектуальної власності збираються сворити спеціальну координаційну раду, до якої увійдуть представники міністерств та відомств. Ця рада має зробити систему протії піратству більш ефективною та досконалою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG