Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: кордон Росії з окупованим Донбасом перетинають міцні хлопці і вантажівки


Голова Спостережної прикордонної місії ОБСЄ Поль Пікар на контрольному пункті «Гуково», архівне фото
Голова Спостережної прикордонної місії ОБСЄ Поль Пікар на контрольному пункті «Гуково», архівне фото

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що її Спостережна місія в російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області Росії зауважує пересування через кордон Росії й України дедалі більшої кількості міцних молодих чоловіків із короткими стрижками в цивільному одязі й нерідко з сумками камуфляжного розфарбування.

Іще одна тенденція, зауважена протягом тижня, що минув, – дедалі частіший перетин кордону людьми в одностроях військового зразка автобусами, що утруднює спостерігачам ОБСЄ контроль за їхнім пересуванням, мовиться у звіті, оприлюдненому у вівторок, 12 травня.

Загалом на цих двох пунктах пропуску число чоловіків і жінок в одностроях військового зразка, що перетинали кордон в обох напрямках, зросло порівняно з попереднім тижнем, хоча загальне число людей, які перетинали кордон, зменшилося, мовиться в повідомленні.

Спостерігачі також звертають увагу на пересування вантажного транспорту: кордон перетинає в обох напрямках дедалі більше вантажівок. Зокрема, з Луганської області до Росії самоскидами вивозять вугілля через пункт «Гуково», хоча їх стало менше, ніж минулого тижня, а через російський «Донецьк» значно зріс рух автопотягів. Більшість вантажівок мають номерні знаки Луганської області, але кордон перетинали й вантажівки з білоруськими чи литовськими номерами.

Крім того, кордон в обох напрямках перетинали автоцистерни, переважно з написами російською мовою «Пропан» чи «Займисте», повідомили спостерігачі ОБСЄ. Зокрема, в «Гукові» новинкою стали минулого тижня автопотяги з причепами-цистернами помаранчевого кольору – одного ранку їх в очікуванні на в’їзд до України зібралося відразу одинадцять.

Місія ОБСЄ повідомляє і про звуки потягів, які перетинали кордон (сім до України, п’ять до Росії), в пункті «Гуково», але через те, що залізничний пункт перетину кордону розташований за 150 метрів від автомобільного й пішохідного і закритий деревами, самих потягів спостерігачам не видно.

Ця спостережна місія ОБСЄ працює тільки у двох точках із багатьох сотень кілометрів кордону між Україною і Росією, що наразі непідконтрольні владі України.

XS
SM
MD
LG