Доступність посилання

ТОП новини

Керрі – Путіну: скасування санкцій залежить від повного виконання мінських угод


Держсекретар США Джон Керрі та президент Росії Володимир Путін, Сочі, 12 травня 2015 року
Держсекретар США Джон Керрі та президент Росії Володимир Путін, Сочі, 12 травня 2015 року

Принципи угод, досягнутих у Мінську, для США залишаються непорушними

США і Євросоюз розпочнуть скасування санкцій проти Росії у разі повного виконання мінських домовленостей, заявив держсекретар США Джон Керрі за підсумком переговорів у Сочі з президентом Росії Володимиром Путіним та міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Під час першого візиту до Росії з часу «української кризи» Керрі підтвердив, що США наполягають на повному виконання мінських домовленостей. державний секретар США заявив, що домагатиметься виконання досягнутих угоди від обох сторін.

ЗАВАНТАЖИТИ

Держсекретар США Джон Керрі закликав усі сторони конфлікту в Україні запобігти порушенням припинення вогню, узгодженого раніше цього року. Використання сили будь-якою зі сторін було б, за словами Керрі, «надзвичайно деструктивним». Він виступив на спільному брифінгу з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Сочі після закінчення переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним, що тривали кілька годин.

«Я ще раз наголошу, що на думку Америки, мінські угоди є найкращим і головним шляхом до миру. І ці угоди повинні бути повністю виконані. Чим швидше, тим краще», – наголосив Керрі.

Державний секретар США висловив особливе занепокоєння порушеннями припинення вогню в районі Широкина і Донецького аеропорту. Керрі назвав серед невідкладних кроків щодо врегулювання конфлікту в Україні припинення вогню в районі селища Широкино. Керрі зазначив, що російська сторона, зокрема, Сергій Лавров і президент Путін погодилися з тим, що це важливо.

Керрі зазначив, що з боку Росії триває сприяння сепаратистам в галузі управління і контролю на сході України. Тож Керрі чекає, що згідно Мінських угод відбудеться демілітаризація, відведення важкого озброєння та встановлений моніторинг ОБСЄ за цим процесом.

Тільки у цьому випадку, за словами Керрі, можливе «поступове зняття санкцій».

«Зрозуміло, що якщо і коли мінські угоди будуть виконуватися, американські та європейські санкції можуть поступово зніматися», – заявив Керрі.

Росія і США багато в чому згодні один з одним, хоча продовжують мати розбіжності щодо деталей

За словами Керрі, Росія і США багато в чому згодні один з одним, хоча продовжують мати розбіжності щодо деталей.

Він також закликав Росію звільнити політичних в’язнів, серед яких він назвав і Надію Савченко.

Виступаючи на спільній прес-конференції, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у вівторок, що «абсолютно необхідно» уникати кроків, які могли б завдати ще більшої шкоди відносинам між Росією та Сполученими Штатами.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG