Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк просить конфіскувати статки Януковича


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Заяви про «гроші Януковича» починають нагадувати розмови про «золото Полуботка»

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до генпрокуратури та суддів, аби арештовані 1,4 мільярда доларів Віктора Януковича та його оточення перейшли в розряд конфіскованих і були направлені до держбюджету. Між тим, експерти наголошують, що генпрокуратура не може задовольнити прохання прем’єр-міністра без відповідного рішення суду. Також вони зазначають, що впродовж останнього року соратники колишнього глави держави значно активніше виводили активи та переоформлювали активи, ніж правоохоронці намагалися їх виявити.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виступаючи на брифінгу, глава уряду нагадав, що Кабмін арештував 1,4 мільярда доларів, які належали Віктору Януковичу та його оточенню.

«Я звертаюся до Генеральної прокуратури та судів із тим, щоб ці кошти перейшли з розряду арештованих в конфісковані. Якщо ці кошти потраплять назад у бюджет, звідки вони були вкрадені, це дасть можливість уряду і підвищити соціальні стандарти для громадян, і додатково профінансувати армію та боротьбу з корупцією», – наголошує Арсеній Яценюк.

На арештованих рахунках «Сім’ї» більше, ніж в оборонному бюджеті – Аваков

Коментуючи ініціативу глави уряду, секретар парламентського комітету із питань запобігання та протидії корупції депутат від «Блоку Петра Порошенка»​ Дмитро Добродомов зазначив, що кошти можуть бути конфісковані лише за рішенням суду.

«Кошти перераховують лише після рішення суду – це робить виконавча служба. Жодної справи станом на сьогодні, наскільки мені відомо, не передано до суду, тому про перерахування не йдеться. Це попахує якимось популізмом», – каже він в інтерв’ю Радіо Свобода.

У квітні минулого року тодішній виконувач обов’язків генерального прокурора Олег Махніцький заявляв, що Віктор Янукович вкрав у держави понад 100 мільярдів доларів. За його словами, частина цих коштів опинилася в європейських банках, а близько 30 мільярдів вивезли через кордон на початку року готівкою – у вантажівках. А на початку цього року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що заарештовані українськими силовиками грошові активи колишнього глави держави та його найближчих спільників, складають: 2 мільярди доларів на закордонних рахунках та 1 мільярд 800 мільйонів доларів і 6 мільярдів гривень – всередині країни.

«Ця сума більша, ніж затверджений річний бюджет Міноборони, МВС і Нацгвардії», – зазначав урядовець і наголошував на необхідності судового рішення, яке поверне ці гроші в бюджет країни.

Особливості прокурорського підрахунку

Утім, як зазначає Дмитро Добродомов, упродовж року власники цих активів наполегливо займалися питанням їх виведення чи переоформлення. За його словами, «бездіяльність та саботаж прокуратури часів Махніцького та Яреми призвели до того, що ці активи подекуди вже не підпадають навіть під арешт – не те, щоби під конфіскацію».

Загалом, представники влади роблять надто багато непослідовних заяв щодо корупційних статків колишнього глави держави та його близького оточення.

«Виникають запитання щодо обґрунтованості тих цифр, які називають і Махніцький, і Ярема, і чинний генпрокурор. Оскільки іноді складається враження, що метою цих заяв є просто щось дати суспільству і журналістам, щоб вони питань не задавали», – каже голова правління «Transparency international Україна» Андрій Марусов.

За таких умов, заяви про «рахунки Януковича» дедалі більше починають нагадувати розмови 25-річної давнини про «золото Полуботка».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG