Доступність посилання

ТОП новини

Канни-2015: що варто подивитися?


Організатори демонструють «Золоту пальмову гілку» перед початком 68-го Каннського фестивалю, 12 травня 2015 року
Організатори демонструють «Золоту пальмову гілку» перед початком 68-го Каннського фестивалю, 12 травня 2015 року

У французьких Каннах розпочався щорічний кінофестиваль

Канни – Цього року на афіші Каннського кінофоруму зображена Інгрід Бергман – зірка «Касабланки» і «Жанни Д'Арк», у 2015-му їй би виповнилося 100 років. Акторці присвятили документальний фільм, який покажуть публіці кінофестивалю.

Одна із основних тем цьогорічних Канн – це визнання заслуг жінок. Режисер фільму, який відкрив кінофестиваль – француженка Емануель Берко. «Почесну пальмову гілку» цього року вперше отримає жінка – Аньєс Варда. Премія вручається відомим режисерам, творчість яких користується в усьому світі незаперечним авторитетом, але які, незважаючи на це, ніколи не отримували «Золоту пальмову гілку» фестивалю. А афіші із зображенням Інгрід Бергман, які можна побачити буквально в кожному магазині чи кафе у Каннах, ще раз підкреслюють тріуфм жіноцтва на 68-му Каннському кінофестивалі.

Офіційний плакат 68-го Каннського фестивалю з портретом Інгрід Бергман
Офіційний плакат 68-го Каннського фестивалю з портретом Інгрід Бергман

Стрічки, про які найбільше говорять у Каннах

Французька соціальна драма «З високо піднесеною головою» відкрила цьогорічний фестиваль. Акторський склад стрічки доволі несподіваний – головну роль грає непрофесійний актор Род Парадо і французька зірка Катрін Деньов. Фільм розповідає про те, яку важливу роль відіграють батьки у вихованні дитини, і до чого може призвести звичайна батьківська недбалість.

Стрічка конкурсної програми «Казка казок» – не просто фільм-фентезі, а костюмована екранізація італійських середньовічних казок 16-го століття. Фільм перевертає уявлення про те, що називається казкою, бо ньому є і еротичні сцени, і вбивство монстрів, і навіть справжнє поїдання кривавого серця Сальмою Хайєк.

Фестивальний палац у Каннах
Фестивальний палац у Каннах

Ще один довгоочікуваний фільм-екшн – «Божевільний Макс: дорога люті». Цю стрічку кіномани чекали 30 років. Культовий фільм «Скажений Макс», який приніс славу тоді молодому Мелу Гібсону, знайшов своє продовження. Нова робота режисера Джорджа Міллера – інтерквел (художній твір, події якого відбуваються між самостійними сюжетними лініями – ред.) між подіями першого і другого фільмів. Головну роль у новому «Скаженому Максі» зіграли британський актор Том Гарді і американська кінозірка Шарліз Терон.

Що Україна повезла до Канн

Українське кіно на цьогорічному Каннському кінофестивалі в офіційних програмах не представлене. Однак у професійному сегменті – Le Marché du Film – запланований ринковий показ українського фільму Анатолія Матешка «Полон». Сюжет стрічки розгортається на сході України під час бойових дій у теперішній час. У головних ролях –​ Володимир Горянський та Лариса Руснак.

Автори і актори українських короткометражок, які покажуть в Каннах
Автори і актори українських короткометражок, які покажуть в Каннах

В українському павільйоні також розпочалася акція зі збору підписів на підтримку незаконно утримуваного у Росії режисера Олега Сенцова. Організатори розмістили плакат із його фотографією і проситимуть кінозірок і режисерів висловити підтримку Олегу Сенцову. Потім всі ці підписи планують передати російській владі із вимогою звільнити українського режисера.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG