Доступність посилання

ТОП новини

Мінекономрозвитку України «розриває всі зв'язки» із Сашею Боровиком


Саша Боровик
Саша Боровик

«Звільнили Боровика? Мене це шокує» – професор економіки університету Берклі

Саша Боровик ніколи не обіймав офіційної посади в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Він лише був представлений як кандидат на посаду першого заступника міністра. Таким чином прес-служба Мінекономрозвитку відреагувала на заяву Боровика про те, що він, «перший заступник міністра економіки», йде з уряду. За словами Боровика, звільнення пов’язане з конфліктом із прем’єром Арсенієм Яценюком. Саша Боровик, німецький юрист, який прийняв українське громадянство, два місяці працював у міністерстві на волонтерських засадах. Професор економіки американського університету Берклі Жерар Ролан вважає це звільнення ознакою того, що чинний уряд України не готовий до радикальних реформ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За версією Саші Боровика, він де-факто працював в уряді з лютого цього року, 7 березня йому надали українське громадянство, а 11 березня під час засідання кабміну його офіційно привітали із призначенням першим заступником міністра економічного розвитку і торгівлі. А наявність неофіційного статусу назвали технічною помилкою та планували виправити. Але пізніше виник конфлікт із прем’єром Арсенієм Яценюком, стверджував Боровик Радіо Свобода.

Я був із прем’єр-міністром на зустрічі і я йому сказав, що вважаю себе технократом, який має чесно казати те, що він бачить
Саша Боровик

«Я був із паном прем’єр-міністром на зустрічі і я йому сказав, що вважаю себе технократом, який має чесно казати те, що він бачить. Мені здається, йому моя точка зору не сподобалася. Спочатку Айварас (міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус – ред.) говорив, що буде мене відстоювати, що ходитиме до прем’єра, говорив, що треба боротися разом. Але в останній тиждень він відчув, що не може нічого зробити», – розповів Саша Боровик.

За словами Боровика, 14 травня зранку йому відімкнули службову електронну адресу в міністерстві. Того ж дня він отримав лист про звільнення, підписаний Айварасом Абромавичусом.

Боровик розповів, що відповідав у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі за організацію донорської конференції й говорив Яценюку: залучити кошти вдасться тільки при суворому звіті стосовно їхнього використання.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Я йому чесно сказав, що мені здається, що європейські делегації будуть хотіти побачити звіт про реформи і побачити, як Україна використовує ці гроші, що Європа дає. Йому це дуже не сподобалося, він сказав, що не будемо відчитуватися, що європейці нам не дали так багато грошей, що це американці дали гроші», – наголосив Боровик.

Він також стверджував, що глава уряду під час цієї розмови нібито кричав на нього. Зі свого боку, Арсеній Яценюк наразі не коментував твердження Боровика.

Боровик ніколи на обіймав офіційної посади – Міністерство економічного розвитку

Згідно із офіційним коментарем Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Саша Боровик залишався кандидатом на посаду першого заступника та не обіймав офіційних посад.

Важливо, щоб усі ті, хто працює, консультує Міністерство, були спроможні працювати разом у конструктивній манері. Через це міністерство вирішило розірвати всі зв’язки з паном Боровиком

«Протягом майже трьох місяців Саша Боровик був радником, оскільки він мав досвід з певних питань, за які відповідає міністерство. Оскільки міністерство продовжує дуже важливу роботу з впровадження, заохочення та контролю за реформами, важливо, щоб усі ті, хто працює, і всі ті, хто консультує Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, були спроможні працювати разом у конструктивній манері. Через це міністерство вирішило розірвати всі зв’язки з паном Боровиком», – йдеться в офіційному повідомлені міністерства.

Втім, згідно із новиною державної інформагенції «Укрінформ», Боровик все ж таки був призначений на відповідну посаду. Вони посилаються на новину на сайті міністерства, де зараз Боровика називають лише кандидатом. Про це також повідомляли інші українські ЗМІ, зокрема Радіо Свобода. Міністерство не спростовувало цю інформацію.


Боровик був в уряді єдиною людиною з дипломом Гарварду – волонтер

Саша Боровик народився у Львові, 1990 року переїхав з України (тоді ще УРСР) в Європу. Потім закінчив юридичний факультет Гарвардського університету. До переїзду в Лондон у березні минулого року Боровик був головним юристом із роботи з державним сектором у компанії Microsoft у місті Сіетлі (США), де очолював переговорний процес компанії з кількома національними урядами, ООН, НАТО, Єврокомісією, Європейською агенцією з мережевої та інформаційної безпеки, Всесвітньою організацією охорони здоров'я та іншими міжнародними організаціями.

Радіо Свобода попросило прокоментувати звільнення Саші Боровика американського професора економіки університету Берклі Жерара Ролана. Він входить до консультаційної ради експертної групи Vox Ukraine. На думку Жерара Ролана, залишення Боровиком українського уряду – разюча новина та сигнал, що цей уряд не готовий до радикальних реформ.

Уряд не відповідає очікуванням громадянського суспільства, яке хоче, щоб Україна стала справді європейською державою та побороти корупції
Жерар Ролан

«Саша Боровик добровільно залишив блискучу міжнародну кар’єру та пішов служити своїй країні. Він – незалежна від олігархів людина, вони могли воліти від нього позбавитися. Звільнення із таким поясненням – це вчинок у радянському стилі. Наскільки я знаю, його запрошували бути першим заступником міністра, в нього диплом Гарварда та інші. Втім, через його звільнення не треба здаватися. Навпаки, треба ще більше вимагати реформ», – вважає професор економіки.

На погляд Жерара Ролана, чинний український уряд не є ефективним не лише у реформуванні економіки, а й у політичній сфері.

«Уряд не відповідає очікуванням громадянського суспільства, яке хоче, щоб Україна стала справді європейською державою, та побороти корупцію. Також конституційну реформу, яку оголосила влада, треба проводити не лише силами конституційної комісії, а дуже широкої конституційної асамблеї із залучанням місцевої влади та громадянського суспільства. Нова Конституція має повністю змінити те, як працює уряд», – наголосив Ролан.

Волонтер міністерства економічного розвитку Марія Барабаш працювала разом із Сашею Боровиком.

«Дуже було легко працювати, була будь-яка підтримка та дуже швидкі відповіді. В мене немає ніяких зауважень. Наскільки я знаю, Саша був єдиним в нашому уряді, який закінчив юридичну школу в Гарварді. Такі люди нам потрібні, тому рішення було дуже несподіване для всіх», – наголосила Барабаш.

Реакції прем’єр-міністра Арсенія Яценюка на критику у зв’язку зі звільненням Саші Боровика наразі не було. Водночас міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус увечері у четвер написав у своєму «Фейсбуці», що з Боровиком «просто не спрацювалися».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG