Доступність посилання

ТОП новини

Росія закликає ЄС підтримати її газопровідний проект в обхід України


Мапа планованого «Турецького потоку» у версії російського «Газпрому», який позначив Крим як нібито «територію Росії»
Мапа планованого «Турецького потоку» у версії російського «Газпрому», який позначив Крим як нібито «територію Росії»

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Європейський союз підтримати проект Москви щодо газопроводу, яким російський газ постачався б до Європи в обхід України.

Виступаючи в перебігу візиту до Сербії, Лавров заявив, що Брюссель мав би підтримати російський проект «Турецький потік» задля «гарантування європейської енергетичної безпеки».

За його словами, зацікавленість у цьому проекті вже висловили Греція, Македонія, Сербія, Угорщина і неназвані «інші країни регіону». У тих країнах, які назвав Лавров, нині при владі перебувають більш чи менш проросійські уряди.

У Євросоюзі, а також у США не підтримують цього російського проекту. Там вважають, що енергетичної безпеки Європи треба досягати не новими шляхами транспортування російського газу, а створенням можливостей отримувати газ із інших, не російських джерел. Зокрема, енергетична політика ЄС передбачає створення «Південного газового коридору» – ланцюжка газогонів, що має постачати до країн Євросоюзу газ із Каспійського басейну і Середньої Азії в обхід Росії.

XS
SM
MD
LG