Доступність посилання

ТОП новини

Країни Вишеграду і «Східного партнерства» «абсолютно підтримують» цілісність України


Зустріч глав дипломатій чотирьох країн Вишеградської групи та шести країн «Східного партнерства». Братислава, 15 травня 2015 року
Зустріч глав дипломатій чотирьох країн Вишеградської групи та шести країн «Східного партнерства». Братислава, 15 травня 2015 року

Голова МЗС Словаччини: було б добре, якби Мінські угоди у червні були втілені і санкції проти Росії скасовані, але…

Під час зустрічі глав дипломатій чотирьох країн Вишеградської групи та шести країн «Східного партнерства» було категорично заявлено про підтримку територіальної цілісності і суверенітету України А голова дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні визнала, що безпекова ситуація в регіоні «Східного партнерства» значно погіршилась – головно через конфлікт в Україні. Нові члени ЄС цією зустріччю за тиждень до Ризького саміту «Східного партнерства» хотіли активізувати Брюссель та інших членів ЄС на більшу підтримку шести пострадянських країн-партнерів.

Це вперше відбулась зустріч у форматі Вишеградська четвірка плюс шість країн «Східного партнерства». Вагу додала також участь у братиславській зустрічі – а Словаччина нині головує у Вишеграді – шефа європейської дипломатії Федеріки Моґеріні, комісара ЄС з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоханеса Гана, а також глав дипломатій Латвії (головує нині в ЄС), Швеції та Румунії.

Моґеріні намагалась наголосити, що ні про яку конкуренцію чи стурбованість Брюсселя форматом Вишеград + «Східне партнерство» не йдеться.

Федеріка Моґерінi
Федеріка Моґерінi

«Це новий формат співпраці, який не обмежує, а збагачує нашу спільну політику ЄС. Це доповнення до спільної політики ЄС і не суперечить їй», – сказала після зустрічі Федеріка Моґеріні.

Братиславська зустріч може сприйматися як намагання активних лобістів програми «Східного партнерства» потягти за собою решту членів ЄС та Єврокомісію до тіснішої співпраці з Україною, Грузією, Молдовою, Білоруссю, Азербайджаном та Вірменією.

«Метою співпраці (з країнами «Східного партнерства») є модернізація цих країн, підвищення життєвого рівня, а також стабілізація наших найближчих сусідів», – сказав господар зустрічі, глава МЗС Словаччини Мірослав Лайчак.

Підтримка України

Мірослав Лайчак
Мірослав Лайчак

Країни Вишеграду та «Східного партнерства» висловили підтримку Україні, на території якої ось вже понад рік тривають бойові дії і здійснюється агресія з боку Росії та підтримуваних нею сепаратистів, а також в якої було анексовано Росією Крим.

Ми заявили про абсолютну підтримку територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України
Мірослав Лайчак

«Ми заявили про абсолютну підтримку територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України, і закликали усі сторони конфлікту до якнайскорішого виконання Мінських угод», – сказав на прес-конференції Лайчак.

В інтерв’ю провідному словацькому часопису Pravda Лайчак заявив, що нині діє чотири рівня санкцій ЄС проти Росії, і питання подовження галузевих санкцій буде вирішуватись у червні, при тому, що решта вже були подовжені раніше до кінця року.

«Переоцінка галузевих санкцій пов’язана з виконанням Мінських угод… Було б добре, якби ми могли зробити висновок, що в червні Мінські угоди виконані, і немає ніяких підстав для продовження санкцій. Але ми надто довго в політиці, щоби вірити в це. Але, звичайно, лідери обговорять у червні і вкажуть на те, чи повністю виконуються Мінські угоди», – сказав Лайчак в інтерв’ю.

Проте він позитивно оцінив візит до Росії цього тижня глави американської дипломатії Джона Керрі, який зустрівся з президентом Володимиром Путіним та главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Лайчак закликав Захід до прямого діалогу з Росією.

«Для вирішення проблем ми повинні спілкуватися з Росією. Є багато речей, які ми повинні обговорити, і не все можна вирішити телефоном», – вважає Лайчак.

За тиждень до Риги

Зустріч у Братиславі відбулася за тиждень до саміту «Східного партнерства» у Ризі, щодо якого планка очікувань останнім часом опускається. Зокрема, як писала європейська преса, не очікується в декларації саміту положення про європейську перспективу країн «Східного партнерства», а Україні та Грузії, ймовірно, не дадуть безвізового режиму чи майбутньої чіткої дати переходу до нього.

Однак, як сказала Моґеріні у Братиславі, під час саміту в Ризі ЄС «відкрито та прагматично» обговорить подальшу співпрацю з країнами «Східного партнерства».

«Я думаю, що цей саміт – це шанс дуже відкрито, прагматично та детально обговорити нашу подальшу співпрацю. Нам потрібно продовжувати співпрацювати в практичному вимірі у різних сферах – від мобільності та торгівлі до енергетики», – сказала вона.

Моґеріні наголосила, що саміт в Ризі відбуватиметься «за абсолютно інших умов» у порівнянні з попереднім у Вільнюсі 2013 року. «З негативного боку цілком зрозуміло, що безпекова ситуація в регіоні «Східного партнерства» значно погіршилася, з позитивного – ми розвинули значно сильнішу та глибшу співпрацю з кожною з шести країн», – сказала вона.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG