Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: настав час очистити Україну від символів режиму, що знищив мільйони людей


(©Shutterstock) Під час вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили». 17 травня 2015 року
(©Shutterstock) Під час вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили». 17 травня 2015 року

Президент Петро Порошенко вважає, що настав час остаточно очистити Україну від символів режиму, який знищив мільйони безневинних людей.

Виступаючи на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили», він заявив, що «днями зробив те, що мусив» – підписав закони про декомунізацію, про визнання героїв національно-визвольної боротьби, і ще кілька законів, які «осучаснюють політику національної пам’яті і звільняють її від імперських нашарувань».

«Тим же, хто виступав і досі ратує проти декомунізації, раджу приїхати сюди, у Биківню, на місце кривавих злочинів комуністичного режиму», – сказав президент.

Він наголосив, що в перебігу політично і національно вмотивованих масових репресій українців у 1930-і роки «вбивали не «ворогів народу», не «шпигунів», «диверсантів», а селян і робітників, вчителів, священиків, науковців і головне – письменників, – намагаючись вбити душу нашого народу». За словами президента, тільки в Биківні, як підтвердили науковці, поховано понад сто тисяч жертв тих репресій».

«Тут позбавляли життя цілий народ, який за кілька років до того не встигли знищити Голодомором», – сказав Порошенко і додав: «Недарма вороги України і сьогодні марширують під портретами Сталіна та Берії».

«ГПУ-НКВС, до речі, – споріднена структура щодо СС-Гестапо. Вони переймали злочинний досвід один у одного, удосконалюючи техніку масового знищення своїх жертв. Чума вона і є чума, незалежно від того, вона коричнева, чи червона!» – наголосив Петро Порошенко.

У вшануванні пам’яті жертв репресій узяли участь також прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, члени уряду, керівництво Києва, керівники дипломатичних місій багатьох іноземних країн, духовенство, представники громадських організацій, рідні та близькі жертв політичних репресій.

У лісі біля селища Биківня на околиці Києва наприкінці 1930-х – на початку 1940-х років таємно ховали тіла страчених у перебігу політичних позасудових репресій. За даними дослідників, там поховані понад сто тисяч людей. Іще 2009 року в СБУ повідомили, що встановили імена понад 14 тисяч із них.

У неділю, 17 травня, в Україні цього року вшановують День пам’яті жертв політичних репресій. Цей день відзначають у третю неділю травня.

На цю ж тему:

15.05.2015
Президент підписав закони про декомунізацію

Документами, зокрема, забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, визнаються борцями за незалежність України воїни УПА далі
XS
SM
MD
LG