Доступність посилання

ТОП новини

Військова техніка з параду сепаратистів не повернулась за лінію відведення (світова преса)


Спроби адміністрації Обами і його європейських партнерів перевести конфлікт у політичну площину на сьогодні зазнали поразки – Daily Beast

Київ – Порошенко не досяг цілей, які задекларував після обрання на посаду глави української держави​, пише New York Times. Загострення конфлікту на Донбасі прогнозують експерти з питань безпеки у виданні Daily Beast. Український уряд потребує відновлення своєї телекомунікаційної мережі з використанням неросійських компаній і технологій, вважають автори Newsweek.

Як пише журналіст Девід Гершенгорн з американського видання New York Times, минає рік після обрання Петра Порошенка на посаду президента України, і майже півроку, як склав присягу новий законодавчий орган, але досі Україна глибоко загрузла у політичний і економічний хаос. У розмові з журналістом президент американської некомерційної групи «Проект перехідних демократій» Брюс Джексон зазначив, що на сьогодні Порошенко не досяг цілей, які задекларував після обрання на посаду глави української держави. Уряд України, на думку Джексона, також «слабкий і крихкий» для того, щоб «зробити необхідні речі», «побудувати єдину і незалежну державу», – цитує Джексона Гершенгорн.

Невдалими, на думку журналіста «New York Times», є і спроби Києва розв’язати конфлікт на Донбасі політичними методами. На сьогодні переговори влади України з Росією та групами сепаратистів, які контролюють більшу частину східних територій у Донецькій і Луганській областях, зайшли у глухий кут. 16 травня у Києві, а нині (18 травня – ред.) у Москві помічник Держсекретаря Вікторія Нуланд як посланець офіційного Вашингтона у справі вирішення конфлікту на Сході України проводила переговори з очільниками України і Росії, зазначає Гершенгорн. Але, зауважує він, у Вашингтоні, як і у столицях Євросоюзу, хотіли би почути від керівників України відповідей на запитання щодо реформ, боротьби з корупцією, тощо. Наразі ж, в Україні реформування і боротьба з корупцією «запізнились» на рік.

Відтак, як зазначають аналітики, чиї думки наводить журналіст, у значній мірі українці відчувають розчарування, влада – втрачає підтримку. Професор Стенфордського університету Майкл Макфол з цього приводу зазначив, що Україна пережила перший після-революційний рік – цим роком «всі завжди розчаровані після будь-якого революційного перевороту, це аксіома закону соціальної науки». В Україні таке розчарування небезпечне з огляду на воєнну агресію Росії, вважає Гершенгорн.

Загострення конфлікту на Донбасі прогнозують експерти з питань безпеки, про це пишуть американські фахівці Майкл Вейс і Джеймс Міллер з аналітичного видання Daily Beast.

При цьому, вони наводять дані щодо збільшення кількості російської зброї і військових на окупованих територіях українського Донбасу і посилаються на слова президента України Петра Порошенка щодо значної кількості військових Російської Федерації вздовж кордону з Україною. На думку Вейса і Міллера, бойові дії можуть відновитися влітку, коли російська сторона та ті, хто її підтримує серед місцевого населення, матимуть значну кількість вояків і зброї.

«6 травня президент України Петро Порошенко звернувся до Ради національної безпеки і оборони і попередив, що Росія має 50000 військ на кордоні і понад 40000 бійців з місцевих усередині країни, які росіян підтримують… Це більш ніж достатньо солдатів, щоб вторгнутися і зжерти значну кількість території України», – зазначають фахівці.

Вони також проаналізували види озброєнь, які Росія та її «підопічні» у «ДНР» і «ЛНР» використовують проти українських військ, і це достатньо потужна зброя, яка здатна спричинити серйозні руйнування, не кажучи вже про значну кількість смертей, визнають фахівці. Вони не бачать можливостей для вирішення донбаського конфлікту політичними чи то дипломатичними засобами, на що сподівається Захід. Автори статті у Daily Beast зазначають, що спроби адміністрації президента США Обами і його європейських партнерів перевести конфлікт у політичну площину на сьогодні зазнали поразки.

«Щодня більшає доказів того, що угода, підписана у Мінську, важить трохи більше, ніж шматок паперу», – зауважують автори матеріалу і визнають, що представники ОБСЄ, НАТО і жителі Східної України мусять бути досить хоробрими, щоб знімати на відео або фотографувати військову техніку, що її колони ідуть з Росії через неконтрольовані ділянки українського кордону на Донбас.

«До 9 травня сепаратистське керівництво стверджувало, що це обладнання тільки пересувалось, щоб підготувати тло для військових парадів у суботу, 9 травня, на ознаменування 70-ї річниці капітуляції фашистської Німеччини… І це у той час, як рух цього обладнання був порушенням Мінських угод», – зазначають фахівці. І додають насамкінець: «Військова техніка з параду не повернулась за лінію відведення».

Журналіст Джеймс Койл попереджає українців, що президент Росії Путін контролює на лише Крим і частину територій на Донбасі, а і всі українські авіалінії, телефонний та електронний зв’язок (комп’ютери). Про це Койл пише у виданні Newsweek.

Він наводить інформацію про хакерські атаки на українські урядові інтернет-ресурси, які здійснюють супротивники України. «Група хакерів успішно «заразила» електронні системи українських військових, контррозвідки, прикордонників та місцевої поліції», – повідомив Койл, зазначивши, що хакери використовують програми, приховані у вкладених електронних листах, які курсують електронними мережами українських державних інституцій.

Не менш небезпечні й програми, завдяки яким Росія може перехоплювати і читати як електронне листування українських військових на лінії вогню на Донбасі, так і обмін інформацією між авіадиспетчерами або операторами мобільного зв’язку. До того ж, коли Росія анексувала Крим, у руки її спеціалістів потрапили електронні бази даних тамтешніх державних і політичних структур, мобільних та електронних операторів тощо.

Серйозну небезпеку на сьогодні для України становлять компанії російського походження, які отримують доступ або вже працюють на ринку електронних, телевізійних, телефонних послуг країни, зазначає Койл.

«Росія контролює ефір, телефонні лінії і комп'ютери. Український уряд потребує відновлення своєї телекомунікаційної мережі з використанням неросійських компаній і технологій. У короткостроковій перспективі американські дипломати і військові інструктори в Україні повинні уникати використання українських комунікації», – зазначив журналіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG