Доступність посилання

ТОП новини

Росія відмовляється від вимог далі відкладати зону вільної торгівлі ЄС із Україною


Росія відмовилася від своїх вимог далі відкладати набуття чинності економічною частиною Угоди про асоціацію України і ЄС, яка стосується зони вільної торгівлі між ними, повідомили учасники переговорів про це.

На переговорах у Брюсселі з участю всіх трьох сторін делегація Росії не стала заперечувати проти фрази, що ця частина набуде чинності 1 січня наступного, 2016 року, повідомила єврокомісар у справах торгівлі Сесілія Мальмстрем.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, зі свого боку, сказав, що за результатами тристоронніх консультацій стало абсолютно ясно: домовленість про зону вільної торгівлі почне працювати з 1 січня 2016 року, і ніяких змін в Угоду про асоціацію вноситися не буде.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв підтвердив, що Росія вже не порушує питання про відкладення зони вільної торгівлі України і ЄС. За його словами, російська сторона має поміркований оптимізм щодо того, що до її занепокоєнь дослухаються і узгодили мандат експертів, які працюватимуть над технічними моментами, щоб дати відповідь на ці занепокоєння.

До останнього часу російські посадовці заявляли, що Росія домагається від ЄС відкласти набуття чинності економічною частиною Угоди про асоціацію України і Євросоюзу ще на рік. Крім того, в Росії висували й вимоги змінити деякі моменту тексту самої угоди, хоча вона вже підписана і її вже ратифікувала частина учасників. У Києві і Брюсселі заявляли, що це неможливо.

Росія вже по суті домоглася одного разу, що запровадження зони вільної торгівлі між Україною й ЄС було на рік відкладене. Та при цьому Євросоюз запровадив односторонні преференції на експорт українських товарів, які передбачає угода, європейські ж товари в Україні продовжують обкладатися митами, що дало Києву додатковий час, щоб підготуватися до повноцінної конкуренції з європейськими товарами. Політична частина Угоди про асоціацію України і ЄС уже діє з 1 січня нинішнього, 2015 року в режимі тимчасового застосування ще до ратифікації всіма країнами Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG