Доступність посилання

ТОП новини

В Україну зайшов щонайменше батальйон спецназу Росії – затриманий спецназівець


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

СБУ оприлюднило відео пояснень російських військових із 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ Генштабу Росії

Служба безпеки України оприлюднила пояснення двох затриманих російських спецназівців та дозволила перевірити їхній стан міжнародним організаціям та українським журналістам. Росія визнала, що це її військові, але називає їх відставниками. Обмінювати їх на українських військових не планують.

ЗАВАНТАЖИТИ

Представники міжнародних організацій не зробили ніяких заяв після візиту до двох затриманих українськими військовими російських спецназівців – капітана Євгена Єрофеєва та сержанта Олександра Александрова.

Затриманих тримають у шпиталі, де їх відвідали представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, консультативної місії Євросоюзу та Amnesty International. Не відповівши на запитання журналістів, вони залишили шпиталь.

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, 19-20 травня їм будуть висунуті обвинувачення в тероризмі. Також він повідомив, що родичі поки не намагались зв’язатися із затриманими. Три телефонні номери родичів, які надав СБУ затриманий Александров, не відповідають або відключені. Єрофеєв говорить, що телефонів не пам’ятає.

«Всі права затриманих забезпечуються, вони перебувають у нормальному стані. Їхньому здоров’ю ніщо не загрожує», – наголосив Лубківський.

Як повідомив Радіо Свобода головний травматолог Міністерства оборони Ігор Савка, затримані перебувають у задовільному стані, який відповідає пораненням. Він також наголосив, що якщо б українські військові не надали затриманим невідкладної медичної допомоги прямо на полі бою, ті б не дожили до шпиталю.

Обидва пацієнти отримали максимально можливу допомогу, яку отримують і українські військові із подібними пораненнями
Ігор Савка

«Обидва пацієнти отримали максимально можливу допомогу, яку отримують і українські військові із подібними пораненнями», – заявив Савка. Як розповіли Радіо Свобода лікарі, терміни лікування передбачити не завжди можливо, але для аналогічних поранень зазвичай потрібно біля півтора року для повної реабілітації. В капітана – кульовий перелом плечової кістки, а в сержанта – стегнової кістки.

Журналісти не утримались від запитань

Після візиту до затриманих міжнародних експертів, до них також допустили журналістів.

Незважаючи на заборону запитань, одна з журналісток звернулася до Єрофеєва.

– Мабуть щось вашим батькам передати?

– В мене все гаразд.

– Ми чесно передамо?

– Я думаю, що мені тут допоможуть.

Знайшлося особисте запитання і для сержанта Александрова.

– Ви не боїтесь тут?

– На все воля Божа.

19 травня СБУ оприлюднило відео пояснення затриманих російських військових 3-ї окремої бригади спецпризначення Головного розвідувального управління Генштабу Російської Федерації, у яких вони повідомили, що увійшли до України наприкінці березня – на початку квітня.

Всього кордон із ними перейшло 220 спецназівців – один батальйон із третьої гвардійської бригади (місце дислокації – місто Тольятті).

Також у поясненнях немає інформації, яку днем раніше, 18 травня, оприлюднили військові – про те, що задачею групи Єрофеєва було захоплення мосту для того, щоб відкрити шлях бойовикам для захоплення Щастинської ТЕС. Також стало відомо із пояснення Олександрова, що третім бійцем групи був єфрейтор Краснов.

Учасники прес-конференції дивляться відео з одним із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року
Учасники прес-конференції дивляться відео з одним із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року

Росія сподівається на розсудливість українського керівництва

Міністерство оборони Росії у свою чергу вимагає звільнити двох затриманих, але називає їх «відставниками». ЗМІ цитують представника Міноборони Росії генерал-майора Ігоря Конашенкова, який заявив, що Єрофеєв та Александров дійсно проходили військову службу в Росії. Але на момент затримання 17 травня вони вже не були кадровими військовослужбовцями. Він також заявив, що Росія сподівається на розсудливість українського керівництва та повернення затриманих додому.

Вони розуміють, що не полонені, а злочинці
Маркіян Лубківський

Зробив заяву щодо них і лідер бойовиків угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький. Він зазначив, що вже домовився про обмін російських спецназівців на полонених українських військових. За його словами, домовленість була досягнута через українського політика Віктора Медведчука.

Втім, за словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, ніякий обмін спецназівців не планується. «Вони розуміють, що не полонені, а злочинці», – наголосив він Радіо Свобода.


На цю ж тему:

18.05.2015
Бойовики намагалися знищити затриманих військових Росії – Генштаб ЗСУ

Нових російських полонених обмінювати не планують – Служба безпеки України далі
18.05.2015
Полон військових Росії затьмарив консультації Москви, Києва і Брюсселя щодо ЗВТ

Росія більше не заперечує ні тексту угоди, ні дати впровадження вільної торгівлі між Україною і ЄС – Клімкін далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG