Доступність посилання

ТОП новини

Україна «дозволила собі» не вертати борги вчасно


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає з промовою під час засідання Верховної Ради. Київ, 19 травня 2015 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає з промовою під час засідання Верховної Ради. Київ, 19 травня 2015 року

Парламент підтримав урядовий законопроект, який дає право Кабміну відтерміновувати повернення державних запозичень

Київ – Верховна Рада дозволила уряду відтерміновувати повернення державних боргів приватним кредиторам. Парламент підтримав відповідний законопроект, який запропонував прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, це рішення прискорить реструктуризацію боргів і звільнить кошти для індексації зарплат і пенсій. Політологи не бачать у такому рішення загрози, пригадуючи, як кредитори пробачали борги Польщі та іншим державам. Економісти ж – говорять про високі ризики, серед яких – технічний дефолт і припинення кредитування України. Однак закон ще не набув чинності, його має підписати президент.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За законопроект, який дає уряду право відтерміновувати повернення частини або всього державного боргу, 19 травня проголосували 256 народних депутатів.

Суть закону депутатам пояснював особисто прем’єр Арсеній Яценюк.

З боку кредиторів мають бути зроблені кроки з допомоги українському народу: побороти російську агресію і стати європейською державою за стилем життя
Арсеній Яценюк

«З боку кредиторів мають бути зроблені кроки з допомоги українському народу: побороти російську агресію і стати європейською державою за стилем життя», – зазначив прем’єр.

Яценюк просить реструктуризувати борги України, якими володіють приватні кредитори, на українських умовах: Кабмін «хоче заплатити, але на тих умовах, які пропонує Україна».

Лише Янукович примудрився взяти за три роки 40 мільярдів боргу. З кишень українців ці борги ми платити не можемо
Арсеній Яценюк

Арсеній Яценюк навів суми державного боргу, які, за його словами, змушують владу піти на такий крок.

«За 4 роки Україна повинна віддати 30 мільярдів доларів США тільки зовнішніх боргів, а ще є внутрішні борги – 17 мільярдів. Лише Віктор Янукович примудрився взяти за три роки 40 мільярдів боргу. З кишень українців ці борги ми платити не можемо», – пояснив прем’єр.

Експерти не виключають дефолту й відсутності нових кредитів, якщо закон набуде чинності

Якщо президент Петро Порошенко підпише новий закон, Україна зможе зупиняти виплати за облігаціями зовнішньої державної позики та за кредитами державних підприємств. Ці позики датуються переважно періодом правління Януковича, але є і кредити часів президентства Віктора Ющенка.

Дмитро Марунич
Дмитро Марунич

У частини експертів новий закон викликав жорстку критику. Так, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич прогнозує, що таке рішення відлякає від України потенційних та нинішніх кредиторів.

«Після прийняття сьогоднішнього закону про мораторій, думаю, безглуздо просити у Держдепартаменту США нові кредитні гарантії. Це ж хто купить бонди емітента, який забезпечив собі право за ними не платити?» – написав Дмитро Марунич у Facebook.

Олександр Палій
Олександр Палій

Розроблений урядом закон про право відтерміновувати боргові виплати є своєчасним, і пов’язані з ним зовнішньополітичні та економічні ризики не варто перебільшувати, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Це рішення має сенс. Під час війни трапляються форс-мажори
Олександр Палій

«Це рішення має сенс. До того ж, гроші МВФ уже виділив. По-друге, під час війни трапляються форс-мажори. І потрібно передбачити подібні ситуації у законі. Пригадаймо, коли СРСР бився з нацизмом, він отримував у борг від США за програмою «ленд-лізу» техніку, вибухівку, озброєння. І до завершення війни повернення цих боргів ніхто не просив. Польщі у 1980-х роках списали половину боргів. Я вважаю, до України у світової спільноти має бути таке ж ставлення», – порівнює політолог.

І додає: в новому законі не йдеться про те, що українці відмовляються платити зовнішнім позичальникам: ідеться тільки про відтермінування платежів.

Олег Устенко: за подібним сценарієм на кредиторів тиснув Кіпр

Олег Устенко
Олег Устенко

Виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко очікує, що в разі підписання цього закону президентом, на державу чекає технічний дефолт та інші негативні наслідки. Однак економіст сподівається, що новий закон не набуде чинності, а є лише формою тиску на українських кредиторів, щоб вони погодилися на реструктуризацію.

Ухвалення цього закону означає спробу тиску на приватних українських кредиторів, щоб реструктуризувати державні борги
Олег Устенко

«Ухвалення цього закону означає спробу тиску на приватних українських кредиторів, щоб реструктуризувати державні борги. Час тисне, бо МВФ невдовзі має розглянути наступний транш для України. Якщо ж президент таки підпише цей закон, Україні може бути виставлений технічний дефолт, приватний сектор може виявитися не спроможним на таку реструктуризацію, якої вимагає уряд. І ми побачимо серію корпоративних дефолтів. Думаю, варто бути готовим до вимивання гривні з України і до припинення доступу до зовнішніх кредитів на кілька років, а потім – до збільшення дефіциту бюджету до 9% ВВП, і виходом буде або тотальна економія, або емісія і знецінення гривні», – зазначає Олег Устенко.

Він нагадує, що до такої форми тиску на кредиторів вже вдавалися декілька країн. Точно таку стратегію обрав Кіпр два роки тому, щоб змусити приватних кредиторів піти на поступки, і зрештою це вдалося, підсумовує аналітик.

Як повідомяла міністр фінансів Наталія Яресько, Україна розраховує реструктуризувати близько 15 мільярдів доларів державного боргу, загальна сума якого – 68 мільярдів доларів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG