Доступність посилання

ТОП новини

Новий фейк: військових годують м’ясом виробництва 1968 року


У Міноборони пояснили значення цифр на печатці, які раніше невірно трактували

Російські та деякі українські ЗМІ поширили інформацію про те, що українських військових годують м’ясом, яке буцімто заморозили ще у 1968 році. Однак, таке трактування печатки, з чого і зробили висновок, не відповідає дійсності. Про це повідомили у Міністерстві оборони України.

17 травня на сайті «РИА-новости» повідомили: «Мобілізований в ЗСУ український блогер зняв на відео, як в одній із військових частин м’ясо нібито 1968 року виробництва пиляють бензопилою на брудних піддонах перед тим, як приготувати його для солдатів».

Таку ж новину підхопила і низка проросійських інтернетних ЗМІ.

В’ячеслав Поєздник на своїй сторінці у Facebook дійсно виклав відео, в якому демонструють м’ясо із синіми печатками, голос за кадром робить висновок, що печатка, на якій написано 10.01.68 – означає дату замороження 10 січня 1968 року. В мережі цей ролик став популярним: зараз близько 280 тисяч переглядів.


У Міністерстві оборони України спростували, що військових у Чернігівській області годують м’ясом 1968 року.

«Інформація про те, що в Гончарівську Чернігівської області військових годують м’ясом 1968 не відповідає дійсності», – повідомили у прес-службі Міноборони.

«Перевіркою встановлено, що працівники фірми, яка надає послуги з харчування, дійсно проводилося розрізання заморожених туш електропилкою для закладення їх у морозильні камери. За даним фактом військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону була проведена перевірка».

У Міноборони пояснили, що автор відео, мобілізований журналіст В’ячеслав Поєздник представляє глядачам штамп на м’ясі з цифрами 10-01-68 за дату замороження, але таке трактування не відповідає дійсності.

Насправді, позначка придатності та ветеринарні штампи мають у центрі 3 пари цифр: перша пара означає порядковий номер області, друга – порядковий номер району (міста), третя – порядковий номер державної установи ветеринарної медицини, і аж ніяк не рік замороження!

Щодо інших недоліків, виявлених під час перевірки міністром оборони України, ухвалене рішення призначити службові розслідування щодо діяльності відповідальних військовослужбовців Збройних сил України, а також перевірити факти ймовірної змови командування військової частини із представниками фірми-постачальника послуг харчування.


На цю ж тему:

18.05.2015
Фейк: на каналі України нібито розповіли про «рибні відходи» замість їжі у Росії

Для створення фейку домонтували репортаж буцімто журналістки каналу «1+1». далі
14.05.2015
Російський телеканал вигадав «автономію окремого села» на Рівненщині

«Вони перекрутили все. Це в дусі російської пропаганди» – Інна Білецька далі
11.05.2015
Фейк: у Києві нібито побили «ветерана Великої вітчизняної»

Насправді, на світлині, якою це проілюстрували – жінка з Росії, а саме фото 2013 року далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG